Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Tyttöjä pitää kannustaa luonnontieteisiin

Julkaistu:

Tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen raivaa tytöille polkua luonnontieteisiin. Suomessa hän on edelläkävijä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa tyttöjen tiedekasvatus on yhä vahvistuva ilmiö.

Tyttöjen tiedeitsetunto kuntoon

Elämme maailmassa, jossa miehet suunnittelevat hiustenkuivaajat ja koodaavat tietokoneohjelmamme. Luonnontieteiden sukupuolijakauma on vääristynyt: esimerkiksi diplomi-insinööreistä naisia on vain viidennes.

Futuristi Elina Hiltunen virittää tyttöjen innostusta luonnontieteisiin perustamallaan Tiedettä tytöille -verkkosivustolla. Tieteitä lähestytään tyttöjen maailmasta käsin, tekemisen ja tutkimisen kautta.

— Haluan vahvistaa niiden tyttöjen itsetuntoa, jotka eivät koe luonnontieteitä omakseen, diplomi-insinööri ja kauppatieteen tohtori sanoo.

Esikuvista on pulaa

Jämähtäneisiin sukupuolikäsityksiin törmää Hiltusen mukaan niin koulussa kuin mediassa ja harrastusporukoissa.

— Esimerkistä käy Aku Ankka, jota sekä pojat että tytöt lukevat paljon. Tiedemiehiähän riittää: Taavi-professori ja Pelle Peloton — mutta mainitsepa yksi tiedenainen, Elina Hiltunen haastaa.

Suomessa hän tekee pioneerintyötä.

— Sen sijaan Yhdysvalloissa on tosi paljon projekteja, joilla nostetaan tyttöjen itsetuntoa terveillä roolimalleilla. Siellä myös tavoitellaan yhä rajatumpia kohderyhmiä, kuten Black Girls Code -hanke osoittaa.

Lue Soulin jutut oppimisesta ja tasa-arvosta:

Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena. Seuraa mediaa

Lisätiedot: päätoimittaja Tapio Kujala, tapio.kujala@kvs.fi, 0400 436 690

Jaa artikkeli
Back to top