Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Vapaaehtoisen voima on kokemuksessa

Julkaistu:

Ensio Nyman, 70, kiertää maata puhumassa sosiaalialan ammattilaisille siitä, millaista on pukeutua hameeseen ja korkokenkiin ja lähteä käymään kaupassa kotipuolessa Hyrynsalmella. Silloin häntä kutsutaan Eveliinaksi.

Nyman on Setan vapaaehtoisena kokemuskouluttajana mukana Yhdenvertainen vanhuus -hankkeessa, jolla kehitetään vanhuspalveluita niin, että jokainen voi elää itsensä näköistä elämää.

Hän itse kulki pitkän salailun tien ennen kuin hyväksyi oman transvestisuutensa.

– Jos olen voinut antaa jotain toiselle, on se antanut voimaa minullekin. Jos olisin rahalla joutunut tällaisen terapian maksamaan, eivät minun varani olisi riittäneet, hän kertoo oppimisen median Soulin haastattelussa.

Joka toinen tekee vapaaehtoistyötä

Puolet suomalaisista tekee Nymanin tapaan palkatonta työtä itselle tärkeän asian parissa. Jos kunkin tunnille annetaan 10 euron arvo, saadaan vuodessa kolmen ja puolen miljardin euron tuotto. Näin on laskettu vapaaehtoistoimintaa koordinoivassa Kansalaisareenassa.

Vielä tärkeämpi ja vaikeammin mitattava on vapaaehtoisten luoma hyvinvointi – sekä kohteelle että vapaaehtoiselle. Siksi vapaaehtoistyön valmentaja Lari Karreinen muistuttaa perusasiasta.

− Vapaaehtoisten on saatava olla vapaaehtoisia, ei julkisen palvelun paikkaajia tai korvaajia.

Hektinen ja epävarma aika vaatii kansalaisjärjestöiltä uusia tapoja sitouttaa vapaaehtoisia. Lari Karreisen resepti on yksinkertainen

− Tarjotaan mielekästä ja tuloksellista tekemistä, hyvä porukka ja hyvää vuorovaikutusta.

Lue, mitä Souli kertoo vapaaehtoistyöstä Suomessa:

Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena. Seuraa mediaa

Lisätiedot: päätoimittaja Tapio Kujala, tapio.kujala@kvs.fi, 0400 436 690

Jaa artikkeli
Back to top