Skip to Content
Ajankohtaista

Suomalaiset media-ammattilaiset kouluttajiksi palestiinalaisalueelle: Kansanvalistusseuran kurssien aiheina muun muassa journalismin etiikka ja faktantarkistus

Julkaistu:

Kansanvalistusseura (KVS) sekä palestiinalaiset Birzeitin yliopisto ja Betlehemin yliopisto aloittavat yhteiset medialukutaitokoulutukset palestiinalaisalueella 2019–2020.

Kansanvalistusseura järjestää jo toistamiseen koulutuksia eri puolilla Länsirantaa ja Gazaa, esimerkiksi pakolaisleireillä.

Betlehemin yliopistolla käynnistyy 2. syyskuuta ensimmäinen suomalais-palestiinalainen kurssi, josta valmistuu medialukutaidon kouluttajia tuleville kursseille. Paikalla on viisi suomalaista vapaaehtoista media-alan asiantuntijaa ja heidän 16 palestiinalaista kollegaansa.

Kahden viikon mittaisen työpajan aikana suomalaiset ja palestiinalaiset suunnittelevat yhdessä hauraiden alueiden kansalaisille suunnatun medialukutaitokurssin tulevat sisällöt.

Teemoja ovat esimerkiksi sosiaalisen median käyttö, luotettavan tiedon tunnistaminen, faktantarkistus, journalismin etiikka sekä turvallisuus verkossa.

Palestiina-Israel-kysymys keskiössä

Mediakoulutuksilla edistetään miehitettyjen palestiinalaisalueiden väestön oikeutta tietoon, lisätään kansalaisten kykyä ja mahdollisuuksia rauhanomaiseen osallistumiseen ja vahvistetaan siten demokratian toimintaedellytyksiä sekä ehkäistään radikalisaatiota.

Samalla suomalaisia toimittajia perehdytetään alueen tilanteeseen ja lisätään ymmärrystä Palestiinan-Israelin-kysymyksestä.

Koulutukset kuuluvat Kansanvalistusseuran Medialukutaidolla kohti kestävää yhteiskuntaa Palestiinassa -kehitysyhteistyöhankkeeseen. Sen etenemistä voi seurata blogista Kahden kansan välissä. Koulutuksissa mukana olevat toimittajat raportoivat siellä havainnoistaan viikoittain.

Projektin rahoitus tulee ulkoministeriön kehitysyhteistyön määrärahoista vuosille 2019–2020. Se on jatkoa 2015–2016 toteutetulle Medialukutaidolla kansalaistaitoja Palestiinassa -hankkeelle, jossa muun muassa julkaistiin avoin opaskirja Media Guide – Practice and Ethics of Journalism for Adults (2016). Teoksen kielet ovat englanti ja arabia.

Kansanvalistusseura sr. on maan vanhin, vuonna 1874 perustettu sitoutumaton sivistysjärjestö.

Kuvassa vasemmalta: Mikko Toiviainen, Karoliiina Knuuti (KVS), Anne Tastula (KVS), Meri Eskola, Sanna Pehkonen, Veera Pennanen ja Jenni Jeskanen. Kuva: Kansanvalistusseura.

Lisätiedot:

Lauri Tuomi, KVS:n toimitusjohtaja, lauri.tuomi(a)kvs.fi, 050 4769 977

Jaa artikkeli
Back to top