Skip to Content
Ajankohtaista

Tutkijat: Ruoka-avun uudistus saattaa lisätä eriarvoistumista

Julkaistu:

Pääkaupunkiseudun kunnat haluavat korvata ruokajonot yhteisaterioilla. Riskinä on, että apu ei enää tavoita niitä, jotka sitä eniten tarvitsevat, ja avuntarvitsijat eristetään omaksi köyhien joukoksi, huomauttaa leipäjonoja tutkiva sosiologi Tuomo Laihiala.

Aikuiskasvatus-tiedelehden tuoreimmassa numerossa hän ottaa kantaa ruokajonojen purkamiseen yhdessä tutkijakollegansa Minna Mattila-Aallon kanssa. Puheenvuoro taustoittaa meneillään olevaa keskustelua ruoka-avun uudistamisesta.

”Ajatus on perustaa kaupungin rahoittama hävikkiruoan varastointi- ja logistiikkakeskus, josta jaetaan hävikkiruokaa hyväntekeväisyystoimijoille. Ne taas voivat jakaa ruokaa niille, jotka apua tarvitsevat. Vastaavaa toimintaa on monissa Euroopan kaupungeissa ja Pohjoismaissa Tanskassa ja Norjassa”, Laihiala avaa mallia.

Helsingin Sanomien mukaan uusi malli on määrä ottaa käyttöön vaiheittain aikaisintaan vuonna 2019.

Tukeen mukaan poliittinen ohjaus

Ajatus on muokata ruoka-apua sellaiseksi, että sitä ei tarvitse jonottaa. Samalla lisätään avunsaajien osallisuutta. Yksi vaihtoehto ruokakasseille on yhteisruokailu, jota on tälläkin hetkellä tarjolla monessa paikassa pienessä mittakaavassa. Ruokakassienkaan jaosta ei olla luopumassa.

Järjestötukea saisivat vastedes vain avuntarjoajat, jotka sitoutuvat poistamaan ruokajonoja ja lisäämään avunsaajien osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

”On annettu suoraan ymmärtää, että rahaa ei riitä niille toimijoille, jotka eivät halua osallistua kokeiluihin, esimerkiksi perustaa hävikkiruokaravintolaa, vaikka olisivat käytännössä tähän asti varsin menestyksekkäästi vastanneet massiivisesta ruoan jakamisesta”, Laihiala sanoo.

Leipäjonojen tutkijaa huolestuttaa, että ruoka-apu tavoittaa tulevaisuudessa vain pienen osan avuntarvitsijoista ja rahoitus menee vain pienen joukon osallisuuden kehittämiseen.

”Kaikkein heikoimmassa asemassa ja jaksamisensa äärirajoilla olevien tilanne heikkenee nykyisestään, jos rahoituksen uudelleenkanavointi lakkauttaa matalimman kynnyksen avustamisen.”

Köyhien rekisteri olisi nöyryyttävä

Yhteiskuntatieteissä osallisuutta mitataan sillä, miten yksilö kykenee osallistumaan yhteiskunnalliseen toimintaan. Köyhältä mahdollisuudet usein puuttuvat. Ruoka-avun kehittämishankkeissa osallisuus tulkitaan kapeammin osallistamiseksi johonkin toimintaan tai vain mukana olemiseksi.

Esimerkistä käy ruokailu vertaisryhmässä: osallisuus kasvaa, kun avunsaaja voi osallistua toisten avunsaajien kanssa yhteisruokailuun.

”Tosin on kaavailtu, että köyhä avunsaaja pääsee tulevaisuudessa istumaan trendikkääseen hävikkiruokaravintolaan itse ruokansa maksavien keskelle”, Tuomo Laihiala sanoo.

Tässä on törmätty ongelmaan, että köyhät pitää rekisteröidä, jotta he voivat osoittaa oikeutensa ilmaiseen ruokaan. Avunsaajasta rekisteröinti voi tuntua vaikealta ja nöyryyttävältä.

”Ne, jotka voivat oikein huonosti, eivät pysty välttämättä ottamaan osaa rekisteröimisprosesseihin tai haastatteluihin. Ne taas jotka pitävät yllä kunniallista julkisivua ja häpeävät köyhyyttään, eivät halua tulla tunnistetuksi, sillä köyhyydestä toiselle ihmiselle kertominen on monelle vaikeaa”, leipäjonojen tutkija kuvaa.

Huomio kestäviin ratkaisuihin

Osallisuuden kasvattamisessa monimutkainen, ruoka-apuun perustuva avustusjärjestelmä on Laihialan ja Mattila-Aallon mukaan tehoton. Materiaalisesta köyhäinavusta tulee sen myötä osa kaupungin virallista apujärjestelmää.

”Kaupungin tulee panostaa toimiin, joilla vähennetään köyhyyttä, kuten asumiskustannusten kohtuullistamiseen ja jalkautuvan sosiaalityön lisäämiseen. Hyvinvointivaltion tulee etsiä sosiaalipolitiikan avulla ratkaisuja, jotka kitkevät hyväntekeväisyyden tarvetta ja lieventävät köyhyyttä”, tutkijat tiivistävät viestinsä.

Tuomo Laihiala & Minna Mattila-Aalto: ”Ruoka-apu ja osallisuus” (Aikuiskasvatus 2/2018). Teemanumero pureutuu Sivistykseen ja osallisuuteen rapautuvassa hyvinvointivaltiossa. Tutustu lehteen.

Lisätiedot

Aikuiskasvatus-tiedelehden

Jaa artikkeli
Back to top