Ulkoasiainneuvos Jussi Tanner saa Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnon 2021 työstään sivistyksen ja lasten oikeuksien puolustajana

 Ulkoasiainneuvos Jussi Tanner saa Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnon 2021 työstään sivistyksen ja lasten oikeuksien puolustajana Jussi Tanner, UM, Helsinki. Kuva: Kimmo Räsänen

Vuoden 2021 Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinto myönnetään ulkoasiainneuvos Jussi Tannerille.

Palkinnon jakavat Kvs-säätiön (kansanvalitusseura sr.) valtuuskunnan puheenjohtaja Presidentti Tarja Halonen ja hallituksen puheenjohtaja Pekka Sauri etäkokouksessa perjantaina 12. marraskuuta.

Tanner on tullut suuren yleisön tietoon erityisesti Suomen Afganistanin evakuointioperaation johtamisesta Kabulissa elokuussa 2021 sekä vuonna 2020 etäopetuksen järjestämisestä Syyrian al-Holin suomalaislapsille.

Hänellä on takanaan mittava ura diplomaattina vuodesta 2005.

”Jussi Tannerin voidaan sanoa hyvällä syyllä olevan sivistyksen peloton puolustaja ja lasten oikeuksien puolesta puhuja. Virkamiehenä ja kansalaisena hän on osoittanut empatiaa ja suvaitsevaisuutta sekä vastuuta maailmasta. Juuri nämä ominaisuudet ovat Kansanvalistusseuran sivistyspalkinnon perusteita”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Pekka Sauri.

Syyrian etäopetuksen käynnistäjä

Vuodesta 2019 alkaen Jussi Tanner on valtioneuvoston toimeksiannosta vastannut erityisedustajana Suomen Koillis-Syyrian leireillä pidettyjen suomalaisten avustamistehtävästä.

Marraskuuhun 2021 mennessä hän on yhdessä tiiminsä kanssa kotiuttanut 30 leireillä pidettyä Suomen kansalaista.

Erityisedustajana Tannerilla on ollut perustuslain mukainen virkavelvoite turvata perus- ja ihmisoikeudet, jos se on mahdollista. Al-Holin leirillä lasten perusoikeudet, kuten oikeus opetukseen, eivät ole toteutuneet. Tanner teki siksi maaliskuussa 2020 aloitteen etäopetuksen järjestämisestä Syyrian al-Holin suomalaislapsille. Tämän aloitteen pohjalta Kvs-säätiö sai pyynnön lähteä toteuttamaan etäkoulua vankileirin suomalaislapsille.

”Tanner myös sopi lasten äitien kanssa opetuksen aloittamisesta ja saattoi opettajat yhteen lasten kanssa. Näin Jussi Tanner on väsymättä ollut edistämässä hyvin haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksia sekä heidän pääsyään turvaan ja suomalaiseen yhteiskuntaan”, Presidentti Halonen sanoo.

Elokuussa 2021 Jussi Tanner johti Suomen Afganistanin evakuointioperaatiota Kabulissa.

Inhimillisiä tekoja paremman maailman puolesta

Jussi Tanner on ollut Kansanvalistusseuran Syyria etäkouluhankkeen aikana aina valmis pohtimaan ratkaisukeskeisesti, miten etäkoulu parhaiten voitaisiin toteuttaa niissä äärimmäisissä olosuhteissa, joissa suomalaislapset ovat olleet.

”Hän on erinomainen esimerkki meille kaikille siitä, että empatia, suvaitsevaisuus ja vastuu maailmasta eivät ole vain kauniita sanoja vaan ne ovat ennen kaikkea inhimillisiä tekoja”, sanoo Pekka Sauri.

Aiemmin diplomaattiurallaan Jussi Tanner on toiminut muun muassa kriisi- ja avustusryhmän johtajana ulkoministeriön konsuliasioiden yksikössä. Hänen tiiminsä vastasi toimista konsulikriiseissä, joiden taustalla oli esimerkiksi luonnonkatastrofeja, kidnappauksia sekä terrorismia.

Tanner on toiminut myös suurlähettiläänä ja pysyvän edustajan sijaisena Suomen YK-edustustossa New Yorkissa 2018–2020 sekä ulkoministerin diplomaattineuvonantajana 2015–2018.

Kansanvalistusseuran palkintoa jaettu vuodesta 1974

Kvs-säätiö jakaa vuosittaisen Sivistyspalkinnon ajankohtaiselle henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Sivistyksellä tarkoitamme empatiaa, suvaitsevaisuutta, vastuuta ympäristöstä ja maailmasta”, sanoo säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Huomionosoitus tunnettiin aiemmin Kansanvalistusseuran palkintona. Se perustettiin vuonna 1974, kun seuran perustamisesta tuli kuluneeksi 100 vuotta. Vuodesta 2015 säätiö on jakanut vuosittaisen Sivistyspalkinnon. Palkinto on suomalaista nykytaidetta tai aineeton lahja. Sivistyspalkinto on tänä vuonna suomalaista taidetta.

Kvs-säätiön tavoitteena on yhteiskunta, jonka perusta on arkisivistys. Arkisivistys on yhdessä oppimista, jotta voimme pitää huolta ympäristöstä ja toisistamme.

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kvs-säätiö, lauri.tuomi(a)kvs.fi, 050 476 9977
Viestintäpäällikkö Annu Griñan, Kvs-säätiö, annu.grinan(a)kvs.fi, 040 7594 532

Kuva: Kimmo Räsänen