Skip to Content
Ajankohtaista

Uusi opas kehittää aikuisten medialukutaitoa – myös arabian kielellä

Julkaistu:

Kansanvalistusseura (KVS) julkaisee tänään laajan medialukutaito-oppaan verkossa. Media Guide on ensimmäinen aikuisille suunnattu yleistajuinen ja kattava viestintäopas sekä ensimmäinen mediakasvatusmateriaali, joka on Suomessa tuotettu englannin lisäksi arabian kielellä.

– Tänä päivänä medialukutaito on yksi tärkeimmistä kansalliset rajat ylittävistä kansalaistaidoista. Sitä tarvitaan, jotta kykenemme tekemään valistuneita tulkintoja ympäröivästä yhteiskunnasta, KVS:n toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski toteaa.

Opas yhdistelee esimerkkejä Suomen ja muiden länsimaiden sekä Lähi-idän mediasta.

– Muun muassa vastamediasivustojen nousun vuoksi mediakriittisyyttä tarvitaan nyt Suomessakin enemmän kuin koskaan. Lisäksi maahanmuuton myötä meillä on kasvava arabiankielinen vähemmistö. Mediaopasta voidaan käyttää myös kotouttamiskoulutuksessa, oppaan toimittaja Karoliina Knuuti sanoo.

Mediaopassivusto on vapaasti käytettävissä osoitteessa www.mediaguide.fi. Se johdattaa lukijan median toimintatapoihin digitaalisella ajalla. Lisäksi opas tutustuttaa lukijan journalismin etiikkaan ja itsesääntelyjärjestelmään sekä antaa runsaasti työkaluja median sisältöjen analyysiin ja luotettavuuden arviointiin.

Mediaopas on osa Kansanvalistusseuran hanketta Mediakasvatuksella kansalaistaitoja Palestiinassa.

– Suomi johtaa maailman lehdistönvapausindeksejä ja sijoittuu korkealle monissa muissakin tilastoissa, kuten sananvapaudessa, Ruuskanen-Parrukoski sanoo.

– KVS on ollut lähes 150 vuotta rakentamassa demokratiaa Suomeen, haluamme jatkaa kantamalla vastuuta myös kansainvälisesti, hän jatkaa.

Palestiinassa suomalaishanke on mukana luomassa Palestiinan itsehallinnolle uutta kansallista mediastrategiaa, jonka valmistelua johtaa Kansanvalistusseuran yhteistyökumppani Media Development Center (MDC). MDC on Birzeitin yliopiston viestinnän täydennyskoulutuslaitos.

 – Mediastrategiatyössä pyritään muun muassa vakiinnuttamaan maahan toimiva journalismin itsesääntelyjärjestelmä. Suomalainen projekti – sekä käytännön työpajat että avoin verkossa toimiva opetusalusta – ovat erinomainen tuki tässä työssä, sanoo MDC:n johtaja Nibal Thawabteh.

Hankkeen rahoitus tulee ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyön kansalaisjärjestöille suunnatuista määrärahoista. KVS hakee parhaillaan rahoitusta, jotta opas saadaan tuotettua myös Suomen oloihin.

Lisätiedot:

toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, pirkko.ruuskanen-parrukoski@kvs.fi, puh. +358 50 563 4671

hankekoordinaattori Karoliina Knuuti, karoliina.knuuti@kvs.fi, +358 40 826 8699, +970 59 533 8693

Jaa artikkeli
Back to top