Skip to Content
Ajankohtaista

Vastuu on lukijalla – Opi kriittiseksi lukijaksi mediakurssilla

Julkaistu:

Ennen saattoi lukea lehdestä, miten maa makaa. Nyt meillä on somekohut ja valemedia, ja mediamaisemassa on aiempaa vaikeampi suunnistaa. 

Medialukutaitoa tarvitaan nyt kipeämmin kuin koskaan aiemmin, sanoo viestinnän tutkija ja toimittaja Taneli Heikka. Hän opettaa kriittistä asennetta mediaan maaliskuussa Vastuu lukijalla – kenen uutisiin voi luottaa? -kurssilla Helsingin työväenopistolla

– Medialukutaito on kansalaisen perustaito. Media on paikka käydä yhteiskunnallista keskustelua. Jos emme yhdessä opi keskustelemaan, olemme pulassa kansalaisyhteiskuntana, Heikka perustelee.

Kolmesta yleisöluennosta ja työpajasta koostuva kokonaisuus sopii jokaiselle, joka haluaa ymmärtää, miten media toimii. Erityisen hyvin kurssi sopii sille, joka haluaa vaikuttaa oman kaupunginosansa hyvään henkeen ja edistää asukkaiden välistä vuorovaikutusta. Kurssi on maksuton, jotta osallistumisen kynnys on mahdollisimman matala. 

Taneli Heikan lisäksi kurssin alustajiin kuuluvat tieteen yleistajuistamisesta palkittu politiikan tutkija Johanna Vuorelma ja Helsingin Sanomain toimittaja Satu Vasantola, joka on perehtynyt eri näkemyksiä yhteen tuovaan sovittelujournalismiin.

Työpajassa syntyy uusi mediasopimus

Kurssin teemoihin käydään rakentavasti kyseenalaistaen, osallistujien omia kokemuksia ja mediasta nostettuja esimerkkejä hyödyntäen. Taneli Heikan ohjaamassa työpajassa tehdään uudet kansalaisjournalismin ohjeet.

– Niitä voisi kutsua uudeksi mediasopimuksesi kansalaisten ja journalistien kesken. Toimittajien pitää opetella uudenlaisia taitoja ja asenteita siinä missä yleisön, ja toimintatapojen pitää muuttua myös mediassa, hän perustelee.

Työpajoissa hyödynnetään Erätauko-menetelmää, joka on kehitetty Sitrassa kansalaiskeskusteluihin. Hedelmällisintä on saada samaan pöytään joukko ihmisiä mahdollisimman monenlaisista taustoista.

– Dialogissa voi oppia suhtautumaan keskusteluun mahdollisuutena oppia uutta eikä jäädä siihen, että vain käännyttää muita samanmielisyyteen. Kaupunginosayhdistykset voivat olla yksi taho, joka kutsuu kansalaisia dialogiin, Heikka havainnollistaa.

Medialukutaitokurssin idea virisi Itä-Suomen yliopiston Opinsauna-hankkeessa. Kumppaneina ja käytännön toteuttajina ovat maan vanhin sivistysjärjestö Kansanvalistusseura ja Helsingin työväenopisto.

Vastuu lukijalla – kenen uutisiin voi luottaa?

Yleisöluennot torstaisin kello 17.30 ja työpajat kello 18.30–20 Helsingin työväenopistolla (Opistotalo, Helsinginkatu 26). Kurssi on maksuton.

  • 7.3. Miten ymmärrämme maailmaa uutisten kautta? politiikan tutkija Johanna Vuorelma, Tampereen yliopiston tutkijakollegium
  • 14.3. Kenen ääni mediassa kuuluu? toimittaja, sovittelujournalismin asiantuntija Satu Vasantola, Helsingin Sanomat
  • 21.3. Missä kansalaisen ääni? viestinnän tutkija, toimittaja ja yrittäjä Taneli Heikka

Lisätiedot

  • toimituspäällikkö Terhi Kouvo, Kansanvalistusseura, terhi.kouvo@kvs.fi, 0400 396 437
Jaa artikkeli
Back to top