Apu löytyy läheltä

Yhteiskunnan turvaverkon puuttuessa perheen merkitys korostuu Palestiinassa, kirjoittaa kouluttaja Veera Pennanen.

Checkpoint Jerusalem

Jerusalemia ympäröi korkea muuri. Monesta kaupungista Länsirannan alueelta pääsee Jerusalemiin vain checkpointien kautta. Toivottavasti Lähi-Idän rauhanprosessi etenee siten, että muurit voidaan joskus purkaa kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Marko Mannila.

Mihin asti katseemme ulottuu?

On inhimillistä, että olemme erityisen kiinnostuneita lähellämme tapahtuvista asioista. Silti eurosentrinen katse on tärkeää tiedostaa ajattelussamme ja valinnoissamme, kirjoittaa vapaaehtoinen kouluttaja Kaisu Sofia Kinnunen.

Monipuolinen uutisointi kriisialueilta syntyy vain paikan päällä

Koska Länsirannalta uutisointi on suomalaisessa ja länsimaisessa mediassa vähäistä, vasta paikan päällä oleminen antaa kuvaa tavallisen palestiinalaisten arjesta miehityksen alla, kirjoittaa Anne Tastula.

Opettajan tarve pysähtyä yhdessä

Poikkeusaika pakotti medialukutaitohankkeen kouluttajat pohtimaan, miten vuorovaikutus siirretään Zoomiin ja miten verkkolehti rakennetaan etänä. Toteutuksien yhteinen reflektointi antoi paljon myös lehtorille, kirjoittaa vapaaehtoinen Elisa Kannasto.

Korona jyllää, kulisseissa tapahtuu

Koronaviruspandemia on tällä hetkellä perustellusti ykkösuutisaihe ympäri maailman. Medialukutaitoon kuuluu kuitenkin kyky myös huomioida, mitkä aiheet jäävät uutistulvassa pimentoon, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Veera Pennanen.

Kun kaikki autioitui

Erityisesti kriisitilanteessa on tärkeää muistaa suhtautua ympärillä olevaan informaatioon kriittisesti, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Elisa Kannasto.

Sanna Marinin politiikka kiinnostaa Länsirannallakin

Pääministeri Sanna Marinin ehdotus kuuden tunnin työpäivästä ja neljän päivän viikosta on kuultu Länsirannalla asti. Tämä muistuttaa, että kriittistä medialukutaitoa on opeteltava myös sosiaalisen median nopeaa virtaa selatessa, kirjoittaa Palestiinan medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Sanna Pekkonen.

Syyttömänä syyllisyyden vallassa

Matalan profiilin pitäminen rehellisestä ja kunniallisesta toiminnasta vetää matalaksi myös mielen, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Mikko Toiviainen.

Ylistyslaulu yhdelle arabikansalle

Palestiinassa parasta ovat vieraanvaraisuudestaan ja avuliaisuudestaan tunnetut paikalliset, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Meri Eskola.

Muuria murtamassa

Tänä syksynä Berliinin muurin murtumisesta tuli kuluneeksi 30 vuotta. Aika näyttää, saako sukupolvemme vielä todistaa toisenkin muurin murtumisen, kirjoittaa medialukutaitohankkeen työntekijä Anne Tastula.

Joskus on mentävä lähelle, jotta näkee lähelle

Koulutus muuttaa maailmaa paremmaksi. Siksi koulutusvientiä ja -hankkeita tarvitaan etenkin hauraille alueille, kirjoittaa Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Pätevyys on hyväosaisten hommaa

Ellei jatkuvasti muistuta itseään sukupuoliroolien vaikutuksista ihmisten käytökseen, konservatiivisessa Palestiinassa on suuri riski päätyä suosimaan jo valmiiksi etuoikeutettuja, kirjoittaa mediakoulutushankkeen työntekijä Karoliina Knuuti.

Julkinen yksityinen sosiaalinen mediani  

Kun matkustaa Palestiinaan, on hyväksyttävä, että kaikki somepäivitykset, valokuvat ja jopa yksityisviestit ovat vapaata riistaa Israelin turvallisuusviranomaisille, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Elisa Kannasto.

Individualistin yhteisöllisyystrippi

Palestiinassa on yllin kyllin sellaista yhteisöllisyyttä, jonka perään Suomessa haikaillaan. Palestiinan kollektiivisessa kulttuurissa jokaisella on oma paikkansa. Miehillä on yhteisössä enemmän tilaa ja vapauksia, kun naista sitoo yhä usein koti, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Jenni Jeskanen.

Universaalit unelmat

Jatko-opinnot ulkomailla, vakituinen työsuhde, matka maailman ympäri. Palestiinalaisten ja suomalaisten media-alan osaajien haaveissa toistuvat universaalit unelmat, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Veera Pennanen.

Kiiltonahkakenkiä ja kyynelkaasua

Ohjuksia ja kyynelkaasua tulvivan uutiskuvaston takaa paljastuu vierailijalle oikea Palestiina, jossa on älypuhelimia, pätkätyöläisyyttä, urheilua, populaarikulttuuria ja turismia, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Mikko Toiviainen.

Toisenlaisia tarinoita Länsirannalta

Kun ulkomaalainen etsii uutisia Palestiinan englanninkielisestä mediasta, kuva alueesta jää yksipuoliseksi, kirjoittaa Palestiinan medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Sanna Pekkonen.

Oudot suomalaiset palestiinalaisessa luokassa

Monet Palestiinassa laajalti käytössä olevat opetusmetodit eivät tulisi kysymykseen Suomessa, kirjoittaa Palestiinan medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Meri Eskola.

Aikuisten medialukutaitokoulutusta tarvitaan Palestiinassa ja Suomessa 

Kansanvalistusseura (KVS) kehittää aikuisten medialukutaitokoulutusta palestiinalaisten yliopistojen kanssa Länsirannalla ja Gazassa. Medialukutaito on aktiivisen kansalaisen perustaito ja sitä tarvitaan niin Palestiinalaisalueilla kuin myös Suomessa.

Ihmisoikeuksien puolella

Fiiliksille kivemmasta osapuolesta ei pitäisi antaa tilaa Israelin–Palestiinan-konfliktia koskevassa keskustelussa, kirjoittaa Palestiina-hankkeen koordinaattori Karoliina Knuuti.

Millainen henki asuu petromaksissa?

Valokuvausta Palestiinassa kouluttava Petri Kangas seikkaili kameroineen Nablusin sokkeloisessa vanhassa kaupungissa ja löysi itsensä kiehtovien elämäntarinoiden ääreltä.

Lahjahevosen suuhun on katsomista

Yhdysvaltojen ja länsimaiden apu Palestiinalle on monelta kantilta ongelmallista, kirjoittaa Pohjois-Länsirannan Jeninissä kouluttava Aapo Laakso.

Juoksulenkillä suojasermin takana

Palestiinassa julkinen tila on edelleen vahvasti miesten, kirjoittaa Pohjois-Länsirannan Jeninissä kouluttava Tuuli Oikarinen.

Pesen käteni konfliktilla

Palaan palestiinalaista oliiviöljysaippuaa tiivistyy vuosituhat historiaa ja kosolti miehityksen arkipäivää, kirjoittaa Mediakasvatusta Palestiinassa -hankkeen työntekijä Heidi Höök.

Palestiinalaisella sisulla kohti uutta maailmaa

Palestiinalaisurheilijoilta tarvitaan kaksin verroin sisua urheillessaan kansainvälisellä tasolla, kirjoittaa Palestiinassa mediataitoja kouluttanut Anne Tastula.

Mistä palestiinalaistoimittaja saa kirjoittaa?

Palestiinassa sananvapautta rajaavat monenlaiset sosiaaliset tabut – eikä omaa hallintoa sovi arvostella, kirjoittaa mediakasvatushankkeessa työskentelevä Heidi Höök.

Google ”unohti” Palestiinan

Länsirannalla on turha haaveilla Googlen karttapalvelusta − paitsi jos satut asumaan siirtokunnassa, kirjoittaa Palestiina-hankkeen koordinaattori Karoliina Knuuti.

Avoimeen tilaan!

Palestiinalaisalueilla elämää rajaavat joka puolelta miehityksen muurit ja piikkilanka-aidat, kirjoittaa mediakouluttaja Joonas Aitonurmi.

Ensimmäinen koulupäivä on aina eka kerta

Mediakouluttaja Elisa Kannasto toivottaa Palestiinasta käsin kaikille suomalaisille opettajille ja oppilaille hyvää lukukauden alkua.

Ääniä Lähi-idän arjesta

Mediakouluttaja Anne Tastula haluaa auttaa palestiinalaisia toimittajia löytämään tapoja käyttää ääntään paremmin, tehokkaammin ja journalismin etiikkaa noudattaen.

Kyllästyivätkö palestiinalaiset korruptioon?

Hamas voitti opiskelijavaalit Birzeitin yliopistolla. Seuraako perästä islamistinen vallankumous, kysyy mediakoulutushankkeen koordinaattori Karoliina Knuuti.

Kun mustavalkoinen mielikuva Palestiinasta sai väriä

Mediakouluttaja Anja Karppinen paneutuu opinnoissaan median luomiin yksipuolisiin mielikuviin konfliktialueista, mutta onnistui silti yllättymään arjesta miehitetyllä alueella.

Palestiinalaisolutta kauppoihin, kiitos!

Lähi-idän ruoka on monelle suomalaiselle jo tuttua. Mutta kuka alkaisi maahantuoda palestiinalaista olutta, kysyy mediakouluttaja Markus Viljasalo.

Voiko kadun nimetä terroristin mukaan?

Kun itsenäisyystaistelujen veristä tarinaa kaunistellaan, pesunkestävistä terroristeistakin tulee vapaustaistelijoita, pohtii Palestiinassa journalismia kouluttava Eero Mäntymaa.

Arvet kertovat elämästä miehityksen alla

Ihon haavojen parantuminen on helppoa. Mutta kuinka mielen haavat parannetaan, kysyy Palestiinassa valokuvausta opettava Anna Tervahartiala.

Mitä opin puhuessani small talkia Palestiinassa

Kun palestiinalaiselta tiedustelee työmatkan pituutta, ei mene minuuttiakaan, kun puhutaan politiikkaa, kertoo Betlehemissä kouluttava Tuuli Oikarinen.

Kahden joukkueen maa

Palestiinassa kannatat joko Real Madridia tai FC Barcelonaa, toteaa Betlehemissä kouluttava Ville Koivisto.

Tervetuloa Muumilaaksoon?

Muurien rajaama Betlehem on kaupunki, josta jokainen luulee tietävänsä jotain, kertoo mediakouluttaja Elisa Kannasto.

Turvallistamisen luvattu maa

Kun viranomaiset luovat valheellista turvallisuudentunnetta, kansalaisten huomio viedään olennaisesta epäolennaiseen.

”Palestiina on mainettaan parempi turistikohde”

Miehitetty Länsiranta tunnetaan kivilingoista ja tankeista, mutta siellä on paljon muuta nähtävää, toteaa alueella paraikaa matkaava Markus Viljasalo.

”Hijabtrendit vaihtuvat sesonkien mukaan”

Päivi Korpela oppi Birzeitin yliopiston opiskelijoilta, että juuri nyt trenditietoinen sitoo huiviinsa otsalle kolmion muotoisen taitteen.

”Vain miehet kaupustelevat kadulla”

Kuvajournalisti Petri Kangas onnistui tallentamaan kameraansa enimmäkseen palestiinalaisia miehiä, sillä naisia ei kauppiaina juuri näe.

”Ramallah on ristiriitojen kaupunki”

Palestiinalaishallinnon pääkaupunki on yhtä aikaa kaunis, ruma, outo ja aivan tavallinen.

”Äiti älä pelkää”

Väkivallaksi kärjistynyt palestiinalaisten ja israelilaisten konflikti näkyy Suomen mediassa, mutta paikalliset elävät arkeaan.