Ihon haavojen parantuminen on helppoa. Mutta kuinka mielen haavat parannetaan, kysyy Palestiinassa valokuvausta opettava Anna Tervahartiala.
Kansanvalistusseuran mediakoulutushankkeen kouluttajat raportoivat Palestiinasta sanoin, kuvin ja videoin.
Trauma on haava. Se on ulkoisen voiman synnyttämä kudosvaurio tai voimakkaan kokemuksen aiheuttama vamma. Vaikka trauma saattaa vaarantaa hengen tai fyysisen terveyden, siitä voi parantua. Harva trauma kuitenkaan umpeutuu ilman arpea.
Kolme viime viikkoa Palestiinan Länsirannalla ovat osoittaneet, kuinka hoitamattomat haavat periytyvät sukupolvelta toiselle. Viikot ovat myös osoittaneet, kuinka ihmisen luontainen tahto elää aloittaa parantumisprosessin kerta toisensa jälkeen heti, kun siihen annetaan mahdollisuus. [laatikko]
PALESTIINALAISTEN AHDINKO NOUSEE uutisotsikoihin Suomessa harvoin. Kärjistäen näin käy yksinomaan silloin, kun miehittäjävaltio Israelin edustaja tai joku konfliktin ulkopuolinen saa surmansa. Viimeksi näin kävi kolmisen viikkoa sitten, kun yhdysvaltalainen turisti puukotettiin Tel Avivissa.
Vaikka konflikti ei ole uutisotsikoissa, se ei tarkoita, että paikan päällä olisi rauha. Betlehemissä sijaitsevassa Aidan pakolaisleirissä kohtaamani nainen totesi: ”Oli levottomuuksia tai ei, miehitys on aina mielessämme.”
Fyysisen trauman tai haavan parantuminen on fysiologinen prosessi, joka on jaettavissa kolmeen vaiheeseen.
Ensimmäinen, tulehdusvaihe, suojelee kehoa lisävaurioilta ja puhdistaa haava-aluetta kuolleista soluista. Sen tunnusmerkkejä ovat kipu, punotus ja turvotus.
Niin kutsuttu uudelleenmuodostumisvaihe alkaa noin 36 tunnin jälkeen haavan syntymisestä. Sen aikana keho valmistaa uutta kudosta, ja haavan reuna-alueet alkavat lähentyä toisiaan.
Parantumisen viimeinen vaihe, kypsymisvaihe, alkaa noin kolmen viikon kuluttua haavan synnystä ja saattaa kestää kuukausia, jopa vuosia. Ihon pinta umpeutuu, mutta ihon uusiutumisesta huolimatta arpi ei koskaan saavuta terveen ihon vetolujuutta.
Palestiinan-matkalla olen keskustellut fyysisistä haavoista ja arvista kolmesti. Aivan kuten pesuainemainoksessa todettiin tahroista, arvet kertovat elämästä.
Vain kerran keskustelu on kuitenkin johtanut yhteisiin nauruihin siitä, kuinka lapsena sattuu ja tapahtuu. Kahta muuta kertaa vastausta on seurannut painostava hiljaisuus. Näinä kertoina arvet ovat tulleet luodeista.
Arpia kantavat ihmiset ovat kertoneet tarinansa ilman sankaruutta. Haava on tullut, se on umpeutunut ja parantunut. Elämä on jatkunut. Vaihtoehtoja ei ole ollut.
IHON PARANTUMINEN ON HELPPO YMMÄRTÄÄ. Siitä on helppo piirtää havainnekuvia ja sitä on helppo seurata sekä tarkkailla.
Mutta kuinka mieli korjaa miehityksen haavat, jos korjaa ollenkaan? Miten miehitys rikkoo ja vaurioittaa silloin, kun mitään fyysistä vauriota ei tapahdu? Millaisia ovat ne arvet, joista jälki iholla ei muistuta?
On arvioitu, että jopa 40 prosenttia Länsirannalla ja Gazan kaistaleella elävistä palestiinalaisista kärsii masennusoireista. Pelastakaa lapset -järjestön tutkimusten mukaan viimeisimmän Gazan sodan jälkeen sodassa pahiten tuhoutuneilla alueilla asuvista lapsista jopa 75 prosenttia kärsi yökastelusta, 70 prosenttia näki toistuvia painajaisia ja vielä useampi pelkäsi uuden sodan syttyvän.
Kun valokuvasin nuoria Aidan pakolaisleirin kulttuurikeskuksessa, keskustelin heidän kanssaan heidän arjestaan, leikeistään, unelmistaan ja peloistaan. Vaikka lasten kokemukset ja kertomukset olivat erilaisia, kaikki toivoivat näkevänsä tulevaisuuden, jossa he olisivat vapaita.
Vapaita pelosta.
Teksti: Anna Tervahartiala
Kuvat: Anna Tervahartiala, Karoliina Knuuti
Blogissa seurataan Kansanvalistusseuran mediakoulutushanketta Palestiinassa huhtikuun loppuun saakka.
Aiemmin Soulissa:
- Mitä opin puhuessani small talkia Palestiinassa
- Kahden joukkueen maa
- Kansanvalistusseura kehittää mediasivistystä Palestiinassa
Anna Tervahartiala
- on 26-vuotias valokuvajournalismin opiskelija Tampereen yliopistosta
- opettaa Palestiinassa valokuvausta.
- ”Haluaisin edesauttaa sitä, että palestiinalaiset saisivat äänensä mediakynnysten yli ja voisivat itse luoda kuvan itsestään. Nykyään kuva luodaan yleensä ulkopuolisessa mediassa”.