Länsirannalla on turha haaveilla Googlen karttapalvelusta − paitsi jos satut asumaan siirtokunnassa, kirjoittaa Palestiina-hankkeen koordinaattori Karoliina Knuuti.
Helsingin Sanomat uutisoi tasan viikko sitten mielenkiintoisesta ilmiöstä: Palestiina ei näy Google Maps -karttapalvelussa. [laatikko]
Uutinen kommentoi #BoycottGoogle ja #PalestineIsHere -tunnusten alla vellonutta somekohua, jossa palestiinalaisten toimittajien foorumi syytti Googlea Palestiinan valtion poistamisesta kartoistaan. Merkinnän ”palauttamiseksi” koottu vetoomus on kerännyt jo 330 000 allekirjoitusta.
− Häpeä Google! Kuinka kehtaat tukea Israelia ja poistaa Palestiinan kartoista! eräs Twitter-kommentaattori tiivisti.
ON TOTTA, ETTÄ GOOGLEN KARTASSA näkyy vain valtio nimeltä Israel, jossa Länsirannan ja Gazan alueet on merkitty katkoviivalla kiistanalaiseksi alueeksi. Katkoviivaa on Googlen käytössä muuallakin: esimerkiksi Krimin niemimaan kohdalla katkoviiva tarkoittaa miehitettyä aluetta.
Mutta muuten Twitter- ja uutisilmiö oli ankka: Palestiinaa ei ole koskaan ennenkään näkynyt Googlen kartoissa.
Itse asiassa moni Palestiinan-kävijä allekirjoittaisi seuraavan väitteen: koko maailman suosituin karttasovellus on täysin hyödytön tässä neljän ja puolen miljoonan asukkaan maassa. Mitään Palestiinan osia ei ole kartoitettu kunnolla.
Tilanne ei vaikeuta vain Palestiinassa asuvien liikkumista, vaan esimerkiksi Betlehem ja Jeriko ovat suosittuja turistikohteita. Tai ainakin ne olisivat, jos niissä suunnistaminen ei olisi vaikeaa paikallisellekin.
− Googlen karttasovelluksessa koko Palestiina on käytännössä tyhjä. On täysin mahdotonta paikantaa tarkoin vaikkapa kotitalosi sijaintia, jos asut Länsirannalla tai Gazassa. Mutta se on helppoa, mikäli asut Israelin siirtokunnassa miehitetyillä palestiinalaisalueilla, Betlehemissä turistioppaana toimiva palestiinalainen Salah Abu Laban valottaa.
Palestiinan puolella ihmiset suunnistava tunnettujen rakennusten, hotellien tai maamerkkien mukaan. Jos alueella liikkuu ensimmäistä kertaa, on vaikeuksissa. Kuten mediakoulutushankkeen vapaaehtoinen Joonas Aitonurmi kirjoitti viikko sitten: suuret tienviitat ohjaavat ennen muuta siirtokuntiin.
Samoin tekee Google.
− Itse käytän työssäni mieluummin muita sovelluksia. Olen yrittänyt useita kertoja paikantaa itseni, hostellini ja opastetun kierrokseni kohtaamispaikan Google Mapsilla, mutta sovellus ohjasi minut aina paikkaan Israelissa”, Abu Laban sanoo.
GOOGLE KOMMENTOI KOHUA nopeasti. Yhtiö puolustautui muun muassa sillä, että nimeä ei ole poistettu, sillä sitä ei ole ollut yhtiön virallisenkaan kannan mukaan kartoissa koskaan. Yhtiö kuitenkin lisäsi, että alueiden nimeämistä tullaan muutoin korjaamaan.
Palestiina on myös tosiasillisesti miehitetty alue, eikä esimerkiksi Suomi ole tunnustanut sitä itsenäiseksi valtioksi. Sen on tunnustanut kuitenkin suurin osa maailman maista ja se on saanut YK:n tarkkailijavaltion aseman vuonna 2012.
Jos Google nimeäisi karttapalveluunsa Palestiinan valtiona, se asettuisi ottamaan kantaa alueen politiikkaan. Googlella varmasti tiedetään, että sen kaltaisen monikansallisen yrityksen kannattaa yrittää pysytellä erossa tällaisista kuumista aiheista.
Tähän asti yhtiö olikin selvinnyt kuivin jaloin, sillä ilmeisen monia ei ollut kiinnostanut tutkia alueen karttaa. Tarvittiin uutisankka, joka herätti ihmiset zoomailemaan karttasovelluksellaan Länsirannan ja Gazan kukkuloille. Ja milläpä olisit aiemmin zoomaillutkaan, kun Israel laillisti 3G-verkkojen rakentamisenkin Palestiinalaisalueille vasta viime vuoden marraskuussa ja niitä odotellaan edelleen.
Mutta eikös sekin ole jonkin sortin kannanotto, että yhtiö on muistanut kartoittaa huomattavan tarkkaan Israelin Länsirannalle rakentamat siirtokunnat, jotka kansainvälinen yhteisö on tuominnut laittomiksi ja Geneven sopimusten vastaisiksi?
− Ihmiset, jotka yrittävät alkaa käyttää Googlen karttoja Betlehemissä tai muualla Palestiinassa, alkavat ajatella, että Google on israelilainen yritys, Abu Saleh sanoo.
Ei ihme, että monet eivät hahmota Palestiinaa valtioksi, kun maailman suurimman karttapalvelun mukaan maasto on pelkästään kärrypolkuja ja joutomaata.
Hyvä Googlen edustaja: samalla, kun korjaat lupaamasi nimiasiaa, lähetäpä auto myös kentälle kuvaamaan. Saatat huomata, että täällä päin on oikein toimiva ja monipuolinen rakennus- ja tieverkosto, johon kuuluu kouluja ja yliopistoja. Täällä asuu myös pajon ihmisiä, jotka surffailevat netissä.
Suurin osa maailman ihmisistä pitäisi karttapalvelua pelkästään parempana.
Kuvat: Anna Tervahartiala, Google Maps
Blogissa seurataan Kansanvalistusseuran mediakoulutushanketta Palestiinassa vuoden loppuun saakka.
Aiemmin Soulissa:
- ”Meidän on pidettävä kiinni avoimuudesta”
- Avoimeen tilaan!
- Kukaan ei synny terroristiksi
- Mediasokeus altistaa radikalisoitumiselle
Karoliina Knuuti
- on 29-vuotias Kansanvalistusseuran Palestiina-hankkeen koordinaattori
- asuu Helsingissä ja viettää osan vuodesta Länsirannalla
- toimii Palestiinassa vapaaehtoisista toimittajista koostuvan kouluttajaryhmän esimiehenä.