Skip to Content
Kahden kansan välissä

Korona jyllää, kulisseissa tapahtuu

Julkaistu:

<p>Koronaviruspandemia on tällä hetkellä perustellusti ykkösuutisaihe ympäri maailman. Medialukutaitoon kuuluu kuitenkin kyky myös huomioida, mitkä aiheet jäävät uutistulvassa pimentoon, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen <strong>Veera Pennanen</strong>.</p>

Ajankohtaisuus, merkityksellisyys, kiinnostavuus, yllätyksellisyys, läheisyys, negatiivisuus.

“Jos mietimme uutiskriteereitä, millaisena pidätte koronavirusepidemiaa?”, kysyn.

Helmikuun viimeisellä viikolla Palestiinassa ei ole vielä todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Kurssilaiset ovat toki huomioineet uutiset Kiinan Wuhanista lähtöisin olevasta virustaudista, mutta tämä näkymätön uhka ei herätä vielä suurta huolta.

“Entäpä presidentin Donald Trumpin niin sanottu rauhansuunnitelma?” [laatikko]

Saman kuukauden alussa Yhdysvaltain presidentti Trump julkisti Lähi-idän rauhansuunnitelmaksi kutsutun suunnitelmansa. Vastaanotto ei ole bethlehmiläisessä luokkahuoneessa sen parempi kuin muuallakaan arabimaailmassa. Näiden ihmisten synnyinsijoilla vedetään mahdollisesti historian uusia raja-aitoja, mikäli suunnitelma lähivuosina toteutuu.

KORINAUUTISTEN SUHTEEN PAIKALLINEN UUTISKYNNYS ylittyy kurssin viimeisenä päivänä. Voit lukea Elisa Kannaston blogikirjoituksen aiheesta tästä linkistä.

Sekä Israelin että Palestiinan puolella on otettu käyttöön järeät toimet viruksen kuriin saamiseksi. Niihin kuuluvat myös meiltä Suomesta tutut kotikaranteenit, turvavälit ja sosiaalisten kontaktien välttäminen. Ensisilmäyksellä saattaa vaikuttaa siltä kuin elämä alueella olisi pysähtynyt. Uutiset alueelta kun keskittyvät, uutiskriteerien mukaisesti, virustaudin uusimpiin käänteisiin.

Kiska ei ole niin sanotusti kuitenkaan kiinni.

Israelilainen ihmisoikeusjärjestö B’Tselem muistuttaa, että laajat poliisioperaatiot jatkuvat esimerkiksi Itä-Jerusalemin palestiinalaisnaapurustoissa myös koronaepidemian aikana. Järjestön mukaan poliisi on pidättänyt alueella viime viikkoina pääasiassa alle 18-vuotiaita. Siis alaikäisiä, lapsia.

Näissä tilanteissa on turha haaveilla sosiaalisten kontaktien välttelemisestä.

Israel on ratifioinut YK:n lasten oikeuksien sopimuksen. Sopimus kieltää alaikäisten mielivaltaisen pidättämisen, kiduttamisen ja muun julman kohtelun. Niin sanotut lapsipidätykset olisivat aivan oma aiheensa blogiin tai laajempaan juttuun. Israel-Palestiina -kontekstissa ne nivoutuvat yhteen kahden rinnakkaisen oikeusjärjestelmän kanssa. Lapsipidätyksiä seuraavan järjestön mukaan arviolta 500–700 palestiinalaislasta joutuu sotaoikeuteen vuosittain. 

Maailman pulssin sykkiessä koronauutisoinnin tahtiin kiska, Suomi tai Palestiina ei ole kiinni. Myös sokeina hetkinä kulisseissa tapahtuu.

Veera Pennanen

  • on 29-vuotias ulkomaantoimittaja.
  • opettaa Palestiinassa erityisesti kriittistä media-analyysia ja ihmisoikeuksia.
  • Mitä mielessä? “Vaikka elämme arvaamatonta aikaa, iloitsen edelleen siitä, kuinka tiedonjanoisia kurssilaiset olivat medialukutaitokurssin aikana! Haluan uskoa, että myös tulevaisuudessa kiinnostus ja uteliaisuus ympäröivää maailmaa kohtaan ovat arvossa.
Jaa artikkeli
Back to top