Skip to Content
Kahden kansan välissä

Sanna Marinin politiikka kiinnostaa Länsirannallakin

Julkaistu:

Pääministeri Sanna Marinin ehdotus kuuden tunnin työpäivästä ja neljän päivän viikosta on kuultu Länsirannalla asti. Tämä muistuttaa, että kriittistä medialukutaitoa on opeteltava myös sosiaalisen median nopeaa virtaa selatessa, kirjoittaa Palestiinan medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Sanna Pekkonen.

“Teillä Suomessa on se nuori nainen pääministerinä”, on moni tapaamani palestiinalainen todennut. Seuraavaksi kaivetaan puhelimesta esiin pääministeri Sanna Marinin Instagram-tili. Marinin yli 180 000 seuraajan joukosta löytynee joukko palestiinalaisiakin, sillä maailman nuorimpiin kuuluvan pääministerin maine on kiirinyt Länsirannalle asti.

En uskonut tulevani Palestiinaan puhumaan Sanna Marinista, mutta yllättäen Suomen pääministeristä käydyissä keskusteluissa kiteytyy moni tällä koulutusmatkalla pinnalle noussut ilmiö. [laatikko]

Ensimmäinen Mariniin liittyvä puheenaihe on tietysti politiikka. Vähän ennen matkaamme julkaistu presidentti Donald Trumpin ”vuosisadan diili” Israelin ja Palestiinan välille on tuonut synkän sävyn moneen lyhyeenkin keskusteluun asiakaspalvelijoiden kanssa. Heti perään moni kritisoi palestiinalaisten omaa johtoa. Palestiinalaishallinnon keulakuva on 84-vuotias presidentti Mahmud Abbas, joka on hallinnut maata vuodesta 2005. Myös presidentin nimittämä pääministeri Mohammad Stayyeeh on yli 60-vuotias.

Näihin herroihin verrattuna 34-vuotias nainen pääministerinä on palestiinalaisille poikkeuksellisesta. Vaikka joitain keskustelukumppaneitani naisten johtama hallitus on vaikuttanut hieman epäilyttävän, kaikki toistelevat suomalaisten olevan onnekkaita. Nuoria valovoimaisia palestiinalaisjohtajia, etenkään naisia, ei ole juuri näköpiirissä.

LÄNSIRANNALLA ON KUULTU myös Marinin ehdotuksesta siirtyä neljän päivän työviikkoihin ja kuuden tunnin työpäiviin. Se ei ole ihme, sillä töistä puhutaan täällä paljon. Palestiinalaisia ajatus lyhyemmästä työajasta tuntuu kiehtovan. Moni palestiinalainen tekee päivätyönsä päälle vielä illalla toista tai kolmatta työtä ja pitää viikossa vapaapäivän vain perjantaisin pärjätäkseen taloudellisesti – jos töitä siis on.

Samaan aikaan osa nuorista palestiinalaisista seuraa tarkasti, minne päin maailmaa kannattaisi työn perässä muuttaa. Heidän tavoitteenaan on saada töitä, rahaa säästöön ja siinä sivussa nykyistä vapaampi elämäntyyli, vaikka sitten lyhyemmän työviikon muodossa.

SUOMESSA TOKI TIEDETÄÄN, että huhuttu lyhyempi työaika oli vain Marinin tulevaisuuden visio, ei hallituksen esitys. Maailmalla Marinin ehdotus lähti silti kiertämään uudistuksena, jonka joulukuussa nimitetty hallitus on lähiaikoina toteuttamassa. Suoraan sanottuna voi puhua valeuutisesta.

Länsirannan mediakasvatuskurssin ohjelmassa valeuutiset ja kriittinen medialukutaito ovat korostuneet, eivätkä syyttä. Palestiinalaisten välillä uutiset leviävät pitkälti puskaradiossa ja sosiaalisessa mediassa, ja paikalliset toimittajat julkaisevat virallisten kanavien lisäksi omassa someprofiilissaan tietoja paikallisten uutistapahtumien kehityksestä. Siinä samalla leviävät valeuutiset. Marininkin ehdotus oli päätynyt tapaamieni palestiinalaisten tietoon juuri sosiaalisen median kautta.

Sanna Marinin nouseminen keskusteluihin Länsirannalla kertoo paljon mediaympäristöstä, jossa mediankuluttaja joutuu luovimaan. Uutiset kiertävät sosiaalisessa mediassa maasta toiseen ja samalla lähteet ja faktat hämärtyvät. Moni palestiinalainen on tottunut lukemaan kriittisesti niin palestiinalaista kuin israelilaista tai länsimaista mediaa, mutta valeuutinen Suomen lyhenevästä työviikosta meni silti sukkana läpi, myös paikallisille toimittajatutuilleni.

Vaikka kriittisen medialukutaidon välineet olisivat hallussa, niitä on totuttu käyttämään ehkä vain uutismedian kohdalla. Marinin tapaus osoittaa, että kriittiset lukulasit on opeteltava pitämään päässä myös sivusilmällä sosiaalisesta mediaa selatessa.

Sanna Pekkonen

  • on 27-vuotias taloustoimittaja.
  • opettaa Palestiinassa medialukutaitoa.
  • Mitä mielessä? ”Arabian kieli jaksaa ihastuttaa. Hyvästien sijaan toivotetaan tasaista matkaa ja suihkunraikkaalle ihmiselle on oma tervehdyksensä, na’iman!”
Jaa artikkeli
Back to top