Skip to Content
Ajankohtaista

Aikuiskasvatus: Opiskelemalla nuori nainen luo itsensä näköistä elämää

Julkaistu:

Opiskelu on nuorelle naiselle tapa luoda omannäköistä elämänpolkua. Asia käy ilmi artikkelista, joka julkaistiin tuoreessa Aikuiskasvatus-tiedelehdessä.

Naiset osallistuvat miehiä aktiivisemmin erityisesti omaehtoiseen koulutukseen: esimerkiksi seitsemän kymmenestä kansalaisopiston opiskelijasta on naisia. Miksi näin on?

Kysymykseen pureutui Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteilijöiden tutkijakolmikko. Kohderyhmänä olivat 25–35-vuotiaat pohjoiskarjalaiset, koulutetut naiset.

Naiset liittivät oppimiseen ja opiskeluun pääosin myönteisiä määreitä.

– Opiskeleminen tuotti heille mielihyvää jo pelkästään älyllisen ponnistelun vuoksi. Elinikäisen oppimisen ihanteen omaksuneet nuoret aikuiset naiset hyödynsivät opiskelua yhtenä mahdollisena resurssina muovatessaan omaa elämän- ja työpolkuaan, tutkija Erja Laakkonen avaa ryhmänsä löydöksiä.

Opiskelu on liikkeellä pysymistä

Aikuiskasvatus-tiedelehdessä tutkijat avaavat naisten opiskelua tuoreella tavalla, elämänkulun näkökulmasta. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että naiset opiskelevat useammin oppimistavoitteisesti tai harrastusmielessä, kun taas miehet täydentävät osaamistaan esimerkiksi edetäkseen työssä.

– Naisten osallistumissyyt ja motiivit ovat oletettua huomattavasti monimutkaisemmat, aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manninen toteaa.

Tutkijat havaitsivat, että opiskelu on nuorelle naiselle luonteva tapa liikkua joustavasti nuoren ja aikuisen roolien välillä. Opiskelijana nainen voi jättää ainakin hetkeksi taakseen työssä käyvän aikuisen roolin.

– Siten opiskelu on liikkeellä pysymistä. Uuden tiedon hankkiminen, myös mahdollisten uusien tutkintojen hankkiminen, kuvastaa dynaamisuutta, Laakkonen sanoo.

Tutkijat keksivätkin uuden termin kuvaamaan nuorten naisten toimijuutta: notkea toimijuus. 

Erja Laakkonen, Jyri Manninen ja Juha Kauppila: ”Nuoret aikuiset naiset elinikäisinä oppijoina – Notkeaa toimijuutta työn, perheen ja opiskelun rajapinnoilla?” Aikuiskasvatus 1/2017.

Aikuiskasvatus-tiedelehden

Lisätiedot 

toimituspäällikkö Terhi Kouvo, terhi.kouvo@kvs.fi, 040 524 8798

 

Jaa artikkeli
Back to top