Skip to Content
Ajankohtaista

Aikuiskasvatus: Vertaispalautetaidot ovat myös työelämätaitoja

Julkaistu:

Syyslukukausi täyttää kielikurssit ja kirjoittajakoulutukset. Vertaispalautetyöskentely on yhä tutumpi, toimivaksi osoittautunut työtapa, josta on hyötyä muussakin kuin kielitaidon oppimisessa.

– Yhdessä kirjoittaminen yleistyy koko ajan niin akateemisessa kuin työelämän kirjoittamisessa. Opiskelijoiden analyyttisen lukemisen, vertaistyöskentelyn ja tekstin muokkauksen taitoja on siten tärkeää kehittää opintojen yhteydessä, sanoo yliopisto-opettaja Marja Suojala, joka ohjaa kirjoittamiskursseja Helsingin yliopiston Kielikeskuksessa.

Hän avaa kollegoidensa kanssa vertaispalautetyöskentelyä Aikuiskasvatus-tiedelehden numerossa 2/2017. Artikkeli kohdistuu yliopisto-opiskelijoihin. He suhtautuvat vertaispalautetyöskentelyyn myönteisesti ja pitävät sitä hyödyllisenä, mutta eivät yhtä välttämättömänä kuten opettajan antamaa palautetta.

Sopii monenlaisille ryhmille

Vertaispalautetyöskentely sopii Marja Suojalan mukaan niin vieraan kielen alkeita opiskelevalle kuin sille, joka laatii äidinkielellään akateemista tekstiä. Hyöty vain kohdistuu hieman eri asioihin.

Tutkijat osoittavat, että kielen ongelmien ratkominen yhdessä, tekstien muokkaaminen ja niistä keskusteleminen on monin tavoin hyödyksi. Kielitaidon lisäksi kehittyvät kielen ja kirjoittamisen opiskelussa vaadittavat metakognitiiviset taidot.

– Vertaispalautetaidot ovat osa työelämätaitoja, joten opiskelijan on saatava kehittää niitä turvallisessa ympäristössä opiskeluaikanaan, Marja Suojala tähdentää.

Satu von Boehm, Marja Suojala & Kirsti Veikkolainen: ”Opiskelijoiden kokemuksia vertaispalautetyöskentelystä kielen ja kirjoittamisen opiskelussa”. Aikuiskasvatus 2/2017.

Kielen oppimisen ja monikielisyyden teemoja käsitellään Kansanvalistusseuran uuden Aina-verkkomedian teemakokonaisuudessa.

 Aikuiskasvatus-tiedelehden

Lisätiedot 

 

Jaa artikkeli
Back to top