Skip to Content
Ajankohtaista

Kansanvalistusseura sai historiateoksen

Julkaistu:

Maan vanhin sivistysjärjestö Kansanvalistusseura sai 140-vuotishistoriansa, Valoa kansalle. Sen on laatinut filosofi, tietokirjailija Eero Ojanen.

Kansanvalistusseura tunnetaan verkkoperuskoulun edelläkävijänä, aikuiskoulutusalan julkaisijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Perustamisestaan, vuodesta 1874 lähtien, se on ollut juurruttamassa sivistystä monella saralla ja rakentamassa kansalaisyhteiskuntaa.

– Yllätyin Kansanvalistusseuran oman roolin moninaisuudesta ja kentän hurjasta eloisuudesta. Stereotypia menneiden aikojen sivistystyön jäykkyydestä ja sivistyksen päähän kaatamisesta on liioiteltu – työ oli päinvastoin dynaamista, Ojanen kertoo.

Valoa kansalle kertoo Kansanvalistusseurasta muun muassa musiikkikulttuurin kehittäjänä, kirjastolaitoksen ja Yleisradion perustajana sekä oppilaitosten ylläpitäjänä. Teos sopii luettavaksi sivistystyön ammattilaisille, aikuisopiskelijoille ja Suomen historiasta kiinnostuneille.

Historiikki julkistettiin syyskuun lopussa Helsingin Sanomatalossa, missä Kansanvalistusseura järjesti ”Suuren sivistyskeskustelun”.

Eero Ojanen: Valoa kansalle. 140 vuotta suomalaista sivistystä. Kansanvalistusseura 2014. ISBN 978-951-9140-68-1 172 sivua. 32 euroa.

 

Jaa artikkeli
Back to top