Skip to Content
Ajankohtaista

Oriveden ja Voionmaan opistot yhdistyvät

Julkaistu:

Pirkanmaalle syntyy uusi luovien alojen osaamiskeskus, kun Oriveden ja Voionmaan opistot yhdistyvät. Näin turvataan tasokkaan kulttuurikoulutuksen jatkuminen.

  • Voionmaan ja Oriveden kansanopistot yhdistyvät 1. tammikuuta 2015.
  • Vastuu koulutustoiminnasta siirtyy Väinö Voionmaan säätiölle.
  • Koulutustoiminta keskitetään Orivedelle kesästä 2015 lähtien.

Yhdistymisen myötä Orivedelle rakentuu kulttuurialan koulutuskeskus, jossa on kymmenen erillistä kulttuurin, median ja taiteen vapaan sivistystyön koulutusohjelmaa, kirjoittajalukio sekä valokuvaajan ja audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnot. Suositut lyhytkurssi- ja monimuotokoulutukset sekä kesäkurssit jatkuvat.

Vuoden kuluttua Orivedelle

Ensi vuoden kesäkuuhun saakka toiminta jatkuu sekä Ylöjärvellä että Orivedellä. Sen jälkeen Voionmaan opisto muuttaa Orivedelle. Opistojen yhdistyminen toteutetaan liikkeen luovutuksena.

– Kansanvalistusseuran ylläpitämän Oriveden Opiston koulutustoiminta ja henkilökunta siirtyvät vuodenvaihteen jälkeen Väinö Voionmaan säätiöön. Kummankin oppilaitoksen henkilöstö kannattaa yhdistämistä, kertoo rehtori Kaisa Väyrynen.

Rahoittaja kannustaa yhdistymään

Kansanopistojen ylläpitäjät ovat neuvotelleet yhdistymisestä viime kesästä saakka. Valtion säästöohjelmassa kansanopistojen avustuksia on leikattu viime vuosina raskaasti. Yhdistämällä organisaatiot ja keskittämällä kulttuurikoulutus Orivedelle turvataan monipuolisen ja tasokkaan koulutuksen jatkuminen ja kehittäminen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kannustaa voimakkaasti kansanopistoja yhdistymään. Valmisteilla oleva vapaan sivistystyön rakenne- ja rahoitusuudistus tähtää nykyistä isompiin ja toimivampiin kokonaisuuksiin.

Opiskelijahaku on meneillään

Kumpikin oppilaitos hakee paraikaa opiskelijoita elokuussa alkavaan koulutukseen. Samaan aikaan suunnitellaan vuoden kuluttua syksyllä alkavan yhteisen koulutuksen sisältöä.

Opistojen pitkäkestoisissa koulutuksissa opiskelee yhteensä kolmisensataa opiskelijaa. Lyhytkestoisissa ja monimuotokoulutuksissa on vuosittain noin 1 500 opiskelijaa.

Ministeriö vahvistaa toimiluvan

Opistojen yhdistämisestä päättivät Väinö Voionmaan säätiön hallitus sekä Kansanvalistusseuran hallitus ja hallintoneuvosto. Väinö Voionmaan säätiön hallituksen päätöksen vahvistaa säätiön valtuuskunta. Opistojen yhdistämiseen vaaditaan opetus- ja kulttuuriministeriön myönteinen päätös.

Oriveden kaupunki harkitsee Oriveden seudun kansalaisopiston liittämistä mukaan kokonaisuuteen.

Taide ja viestintä yhdistävät

  • Vuonna 1909 perustettu Oriveden Opisto tunnetaan kuvataiteen, musiikin ja kirjoittamisen opetuksesta. Tarjolla on kuvataiteen eri alojen linja sekä sarjakuva- ja pelilinja. Kirjoittajakoulutus kattaa sanataiteen, kulttuurijournalismin ja käsikirjoittamisen. Kirjoittajalukiossa on lukion opetussuunnitelman lisäksi tarjolla neljä kirjoittajaohjelmaa. Kesäisin toimiva Klemetti-opisto on osa musiikkilinjaa. Opintoja voi suorittaa lukuvuoden pituisilla pitkillä linjoilla, lyhyt- ja kesäkursseilla sekä monimuoto-opintoina. Opisto tekee koulutusyhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa. Opiston kesäkurssitoiminta on merkittävä osa Finlands Festivals -ketjun Oriveden Suvi -tapahtumakokonaisuutta.
  • Vuodesta 1951 Ylöjärvellä toiminut Voionmaan opisto on erikoistunut viestintään ja taiteeseen. Sen elokuvakoulussa on elokuva-, dokumentti- ja elokuvanäyttelijätyön opetusta. Valokuvauskoulutuksessa keskitytään kuvajournalismiin, dokumenttikuvaukseen, taide-, studio- ja luontokuvaukseen. Toimittajakoulutuksessa voi valita lehtityön tai sähköisen viestinnän. Lisäksi opistolla on valokuvaajan ammattitutkinto ja audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinto. Opisto tekee yhteistyötä Teatterikorkeakoulun, Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun sekä Stadin ammattiopiston kanssa.

Lisätiedot:

 

Jaa artikkeli
Back to top