Skip to Content
Ajankohtaista

Sirpa Kähkönen saa Sivistyspalkinnon 2016

Julkaistu:

Kansanvalistusseura (KVS) myöntää Sivistyspalkinnon 2016 kirjailija ja suomentaja Sirpa Kähköselle.

Kähkösen mukaan ”sivistys on vastuuta maailmasta”. Hän on toteuttanut ajatusta esimerkillisesti omassa elämässään.

Kähkönen on muun muassa kiertänyt kirjastoissa puhumassa kansantajuisesti sananvapaudesta sekä yhteiskunnallisesta ja sukupuolten tasa-arvosta. Hänen teoksissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.

Kirjailijoiden ja toimittajien sananvapausjärjestö Suomen PEN:in puheenjohtajana Kähkönen on esittänyt huolensa vihapuheen luomasta pelon ilmapiiristä, joka johtaa itsesensuuriin. Hän on tuonut esille etenkin tutkijoiden ja yhteiskunnallisten keskustelijoiden ilmaisunvapautta rajoittamaan pyrkiviä mekanismeja.

Hän on lisäksi muistuttanut, että verkottuneessa maailmassa jokaisen on kannettava vastuu sanomisistaan.

– Sirpa Kähkösen tapa luoda asioiden välisiä yhteyksiä ja asettaa niitä suurempiin kokonaisuuksiin on ymmärrettävää, elävää ja ilmeikästä. Se on tässä ajassa tarvittavaa sivistystyötä, kun populismilla pyritään hämärtämään todellisuutta ja vähättelemään faktoja, sanoo KVS:n toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski.

Kansanvalistusseura jakaa Sivistyspalkinnon ajankohtaiselle henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Sivistyksellä tarkoitamme empatiaa, suvaitsevaisuutta, vastuuta ympäristöstä ja maailmasta sekä kasvamista tavoiteltavaan aikuisuuteen, ihmisyyteen ja yhteiskuntaan.

Palkinto on perinteisesti ollut nykytaidetta. Tänä vuonna se on kuvanveistäjä Tarja Malisen keraaminen veistos Toimelias tyttö. Taiteilijan töiden taustalla on YK:n lapsen oikeuksien sopimus.

Kähkönen on ollut KVS:n hallintoneuvoston jäsen vuosina 1999–2008. Palkitsemisesta päätti Kansanvalistusseuran hallitus lokakuussa.

Tervetuloa palkitsemistilaisuuteen torstaina 8. joulukuuta klo 18–20 Kansanvalistusseuraan (Cygnaeuksenkatu 4).

Sirpa Kähkönen

  • Syntynyt 1964 Kuopiossa
  • Opiskellut historiaa ja kirjallisuustiedettä Helsingin ja Tampereen yliopistossa
  • Kirjailija. Ennen vapaaksi kirjailijaksi ryhtymistä kustannustoimittaja Kustannusosakeyhtiö Otavan tietokirjaosastolla 1991-1996, tutkimusavustaja Helsingin Yliopiston historiaprojektissa 1988-1990. Kolumnisti useissa lehdissä.
  • Suomen PEN:in puheenjohtaja. Teuvo Tulio -seuran puheenjohtaja.

Kuvat: Otava, Tommi Tuomi 2014.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, 050 563 4671
viestintäpäällikkö Annu Griñan, 040 759 4532

Jaa artikkeli
Back to top