Perussuomalaiset aikovat perustaa opintokeskuksen vahvistamaan jäsentensä järjestöosaamista. Jos hanke toteutuu, jokaisella pääpuolueella on oma opintokeskus.
– Kasvavana puolueena olemme huomanneet, että eri puolilla Suomea on huonosti saatavilla koulutusta niin yhteiskunnallisista kuin järjestötyön asioista, sanoo puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo oppivan elämäntavan Sivistys-verkkolehdelle.
Ylläpitämislupaa on haettu
Oppilaitos kulkee nimellä Opintokeskus Pekasus. Sen rehtoriksi on valittu kannuslainen lakimies Lasse Lehtinen, jolla on oikeustieteen, historian ja yhteiskuntatieteen opettajan pätevyys.
– Tavoitteena on, että opintokeskus aloittaa toimintansa heti, kun ylläpitolupa on myönnetty ja joka tapauksessa vuoden 2015 alusta, Lehtinen kertoo.
Luvan myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö. Hakija on Peruskansan Sivistysliitto ry.
Riittääkö valtion raha
Opintokeskukset järjestävät vapaan sivistystyön koulutusta, joka ei johda tutkintoon. Keskukset kouluttavat vapaaehtoisia ja muita järjestötoimijoita yhdessä järjestöjen kanssa siellä, missä järjestötoimintaa on.
– Järjestöllisen koulutuksen asiantuntijoina tiedämme, että koulutuksen tarve järjestössä tulee eteen enemmin tai myöhemmin. Hienoa, että sivistykselle on nähty olevan tilausta, kommentoi Opintokeskukset ry:n puheenjohtaja Anitta Pehkonen perussuomalaisten hanketta.
Valtion kuluvan vuoden talousarviossa vapaan sivistystyön käyttökustannuksiin on varattu noin 164,6 miljoonaa euroa, josta opintokeskusten osuus on noin 13,7 miljoonaa euroa. Sivistysjärjestöissä kannetaan huolta, miten jatkuvien säästöjen kohteena olleesta kassasta riittää rahaa yhdelle uudelle toimijalle.
Opintokeskusten järjestämän koulutuksen kustannuksista noin kolmannes rahoitetaan valtion tuella. Lopun kustantavat järjestöt itse.
Suomessa on 11 opintokeskusta
- Keskuksia pitävät yllä kansalaisjärjestöt, puolueet ja ammattiliitot.
- Ne edistävät koulutuksellaan aktiivista kansalaisuutta. Koulutuksiin osallistuu vuosittain yli 350 000 ihmistä.
- Opintokeskusten koulutus on vapaan sivistystyön koulutusta. Kurssit eivät johda tutkintoon, mutta koulutuksessa hankittua osaamista voidaan hyväksyä muiden oppilaitosten tutkintoon johtavan koulutuksen osana.
- Koulutuksia pidetään järjestöjen tiloissa, julkisissa tiloissa ja tarvittaessa jopa järjestötoimijoiden kodeissa.
- Opintokeskusten toimintaa rahoittaa osittain opetus- ja kulttuuriministeriö. Keskusten etua valvoo Opintokeskukset ry.
Lue lisää Sivistyksestä:
Lisätiedot:
- Sivistys-verkkolehden päätoimittaja Tapio Kujala, 0400 436 690, tapio.kujala@kvs.fi
Sivistys on oppivan elämäntavan ammattilehti verkossa.