Skip to Content
Ajankohtaista

Sivistys-verkkolehti: Säästöt uhkaavat koulutuksen tasa-arvoa

Julkaistu:

Valtio ehdottaa vapaalle sivistystyölle 18,5 miljoonan euron säästöjä. Niiden myötä hukataan jokaisen oikeus elinikäiseen oppimiseen, pelkäävät aikuiskouluttajat.

Kuluvan vuoden talousarviossa vapaalle sivistystyölle on varattu reilut 164,6 miljoonaa euroa. Ensi vuona summasta leikataan 10 miljoonan euroa, ja vuonna 2017 vielä 8,5 miljoonaa euroa. Jotta säästöt pystytään toteuttamaan, toimialan rakenteet ja rahoitusjärjestelmä uudistetaan.

Näin esittää valtionvarainministeriö julkisen talouden suunnitelmassaan.

– Ensi vuoden säästö on todella iso. Vapaan sivistystyön oppilaitoksilla ei ole paljon aikaa sopeutua valtiontuen leikkauksiin, mikä on harmillinen asia ja vastoin hyvää toiminnan suunnittelua, sanoo toimialan etujärjestön, kertoo Vapaan sivistystyön (VST) puheenjohtaja Aaro Harju Sivistys-verkkolehdelle.

Onko Suomella varaa?

Kansalaisopistoissa, kansanopistoissa, opintokeskuksissa, kesäyliopistoissa ja liikunnan koulutuskeskuksissa opiskelee vuosittain yli miljoona henkeä.

Opintokeskusten yhdistyksen puheenjohtaja Anitta Pehkonen sanoo, että säästöt vaarantavat koulutuksen tasa-arvon.

– Sekä työllistyminen että yhteiskunnan toiminnoissa mukana pysyminen vaativat jatkuvaa oppimista. Kun vapaan sivistystyön resursseja leikataan huomattava määrä, osa tipahtaa kehityksen kelkasta. Onko Suomella tähän varaa? hän kysyy.

Samaa pohtii toimialaa seuraava professori Jyri Manninen. Hän muistuttaa, että osaamisen vaaliminen auttaa selviämään globaalissa kilpailussa, koska Suomen kilpailuvaltti on osaaminen.

– Osaamistasoa heikentävät säästöt heikentävät siten kilpailukykyämme, mikä tuottaa lisää työttömyyteen liittyviä kuluja ja vähentää tulojamme, hän kirjoittaa Tieteen sana -blogissaan.

Sata miljoonaa säästöön

Elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia kavetnaa sekin, että valtionavusta oppimiseen työpaikalla leikataan kaksi miljoonaa euroa. Ammatillisen lisäkoulutuksen tutkintoon johtamaton koulutus jää valtionrahoituksen ulkopuolelle vuodesta 2017 lähtien.

Kaikkiaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle kohdistetaan 100 miljoonan euron säästöt. Kasvua tukeviin toimiin varataan 138 miljoonaa euroa.

Lue lisää Sivistyksestä:

Lisätiedot:

  • Sivistys-verkkolehden päätoimittaja Tapio Kujala, 0400 436 690, tapio.kujala@kvs.fi
Jaa artikkeli
Back to top