Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Oppimisesta tuli liian kallista työttömälle

Julkaistu:

Kun valtio leikkaa rahoitustaan vapaalta sivistystyöltä, asiakas joutuu maksumieheksi. Pitkäaikaistyöttömällä ei enää ole varaa osallistua kansalaisopiston jumppaan eikä päivittää osaamistaan työmarkkinoille.

– Kurssien hinnat ovat menneet pilviin, vaikka työttömät saavat kursseista puolet alennusta, sanoo Soile Sillanmäki, joka on ollut suureksi osaksi työttömänä 1990-luvun lamavuosista lähtien.

Paikallisessa urheiluseurassa hän pääsee 65 euron lukukausimaksulla liikkumaan vaikka joka päivä, kun kansalaisopiston joogakurssista pitäisi maksaa 84 euroa.

Pakko korottaa hintoja

Talouden ja yhteistyön OECD-järjestö raportoi, että yli 600 000 työikäisen on vaikea selvitä arjestaan, koska he eivät osaa lukea, laskea eivätkä käyttää tietotekniikkaa.

Vapaan sivistystyön oppilaitosten mahdollisuuksia paikata aikuisten perustaitoja ja tarjota muita oppimisen mahdollisuuksia vaikeuttaa kireä talous.

Kun julkisrahoitusta leikataan, oppilaitokset korjaavat talouttaan hinnankorotuksilla, ja samalla vaikeuttavat vähävaraisten osallistumista. 

Koulutus kasautuu hyväosaisille

Vapaa sivistystyö tavoittaa vuosittain yli miljoona ihmistä. Kansalaisopistojen kursseille heistä osallistuu noin 650 000.

Luvut ovat suuria, mutta tavoittavatko oppilaitokset ne, jotka eniten koulutuksesta hyötyisivät: työttömät, vähän koulutetut, maahanmuuttajat?

Eivät, väittää aikuiskasvatustieteen tutkija Emilia Valkonen oppimisen medialle Soulille.

Laki kehottaa oppilaitoksia tukemaan tasa-arvoa ja vastaamaan sivistystarpeeseen. Oppilaitokset kuitenkin tarjoavat kursseja, joille on varmimmin tulijoita, sillä valtion rahoitus perustuu toteutuneeseen opetukseen.

– Suoriteperusteisen rahoituksen kriteerejä pitäisi muuttaa. Ne tulisi kytkeä siihen, kuinka monta työtöntä tai maahanmuuttajaa saadaan alueella opistoon, ei vain toteutuneiden tuntien määrään, Valkonen painottaa.

Taustoita tietosi Soulin jutuilla:

Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena. Seuraa mediaa

Lisätiedot: päätoimittaja Tapio Kujala, tapio.kujala@kvs.fi, 0400 436 690

Jaa artikkeli
Back to top