Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Selväsanaiset poliitikot ovat harvassa

Julkaistu:

Äänestäjän on saatava selkoa ehdokkaiden puheesta, mutta jargonia suoltavat poliitikot eivät tee sitä helpoksi. Kuka on maan selväsanaisin poliitikko?

Poliittista jargonia, kiperien kysymysten väistelyä, tyhjiä sloganeita. Näin kuvaa vaalikampanjoihin perehtynyt Aalto-yliopiston tutkija Annamari Huovinen politiikan kieltä.

Eduskuntavaaliehdokas esimerkiksi kertoo mieluummin kannattavansa lähipalvelujen resursointia kuin vaatii, että kirjaston pitää olla lähellä eikä kaukana.

– Haluaisin, että ehdokas perustelee ymmärrettävästi, miksi jokin asia on väärin ja miksi se pitää muuttaa. Poliitikoille vain tuntuu olevan ylivoimaista sanoa asiansa yksinkertaisesti kansan kielellä, Huovinen sanoo oppimisen median Soulin haastattelussa.

Selkokieli paljastaa tyhjänpuhujat

Poliittisen kielen kiemurat ovat tuttuja Selkosanomien toimituksessa. Mediaa seuraavat muun muassa lukivaikeuden kanssa painivat ja kielenopiskelun alkuvaiheessa olevat kotoutujat.

− Kun selkokielistän poliitikon puhetta ja esitän tekstille konkreettisia kysymyksiä, saatan huomata, että en saa vastauksia. Tekstistä ei jää oikeastaan mitään jäljelle, päätoimittaja Leealaura Leskelä kertoo.

Eduskuntavaalien alla Selkosanomat julkaisi politiikan sanaston. Sen avulla niin poliitikot kuin äänestäjät ymmärtävät, mistä puhutaan, kun puhutaan indeksileikkauksista tai turvallisuusvajeesta.

Politiikan puhemestarit

Juuri kukaan poliitikko ei läpäise päätoimittaja Leskelän selkokieliseulaa.

− Hyväksi puhujaksi sanottu perussuomalaisten Timo Soini käyttää kuvallista, värikästä kieltä. Se ei kuitenkaan aina ole helppoa, vaikka hän on hyvä konkretisoimaan. Sen sijaan, kun Keskisuomalainen pyysi pääministeri Alexander Stubbia kertomaan selkokielellä, mitä on sote, hän selvisi kohtuullisesti.

Entä erottuvatko Soulin haastattelemat opetusministerikandidaatit toisistaan selväsanaisuudellaan tai osaamisellaan?

Lue Soulin jutut:

Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena. Seuraa mediaa

Lisätiedot: päätoimittaja Tapio Kujala, tapio.kujala@kvs.fi, 0400 436 690

Jaa artikkeli
Back to top