Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Sivistyspalkinnon saanut Sirpa Kähkönen toivoo mediakasvatusta aikuisille

Julkaistu:

Elämme totuudenjälkeistä aikaa. Näin meitä on mediassa viime aikoina valistettu. Sananvapautta tulkitaan vapaasti ja sen rajoja koetellaan. Someraivo, vihapuhe, valeuutiset ovat juurtuneet arkisanastoomme.

– Hillitön kaupallisuus ja valhe ovat yhdessä iso yhteiskunnallinen uhka, josta olisi tosi tärkeä puhua, sanoo kirjailija Sirpa Kähkönen, jolle Kansanvalistusseura eilen torstaina myönsi vuoden 2016 Sivistyspalkinnon.

Hän pohtii modernin ajan mediakansalaisuuttta Kansanvalistusseuran kustantamassa oppimisen verkkomediassa Soulissa.

Kriittinen asenne on välttämättömyys

Kähkösen mielestä sananvapaus edellyttää taitoa seurata mediaa kriittisellä katseella. Siksi kansalaisyhteiskunta tarvitsee vahvistuksekseen aikuisille suunnattua mediakasvatusta. 

Kirjailija muistuttaa, kuinka Yhdysvaltain presidentinvaalin voittanut republikaanien ehdokas Donald Trump antoi äänestäjilleen lupauksia, joita hänen ei selvästi ollut tarkoituskaan pitää.

– Vaalit voitettuaan Trump peruu lupauksiaan. Kritiikitön usko lupauksiin on vajavaista kansalaisuutta ja kertoo poliittisen lukutaidon puutteesta, kirjailijoiden sananvapausjärjestöä Suomen Peniä johtava Kähkönen sanoo.

Souli on käsitellyt sananvapauden ja mediasivistyksen teemoja useaan otteeseen. Köyhyystutkija ja vihreä poliitikko Maria Ohisalo muistuttaa, että sananvapauden vastapari on sananvastuu.

– Moni ajattelee, että tärkeintä on saada kuuluville oma näkemys, eikä muista, että kunnioitus, rehellisyys ja faktat ovat yhtä tärkeitä.

Taustoita tietosi Soulin jutuilla:

Seuraa Soulia 

Lisätiedot

Jaa artikkeli
Back to top