Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Vaihtoehtoinen koulutuspolku voi olla paras

Julkaistu:

Kun hallitus uudistaa, opiskelija huolestuu. Opintotukea leikataan ja sen ehtoja kiristetään – ehtiikö yliopistossa enää sivistyä? Valintakoe suosii ensikertalaisia – pitääkö oma ala löytää kerralla?

Oppimisen median Soulin haastattelemat aikuisopiskelijat näyttävät, että vaihtoehtoinen reitti vie joskus paremmin perille kuin koulutuspoliitikkojen suosima suorin tie.

Esimerkistä käy espoolainen Irma Tapaninen. Hän aloitti yliopiston nelikymppisenä työskenneltyään parikymmentä vuotta puhtausalalla ja käytyään työn ohessa aikuislukion.

− En lähtenyt hakemaan ammattia vaan itse sivistyksen ydintä. Päätin opiskella vain sitä, mikä oikeasti kiinnostaa: historiaa ja kotimaista kirjallisuutta.

Päätös johti väitöskirjaan ja tutkijan uralle. Puhtausala ja historiantutkimus käyvät vuoropuhelua hänen elämässään.

− Hyödynnän tutkimuksissani työelämästä omaksumiani näkökulmia ja samalla pyrin tuomaan humanististen tieteiden maailmasta hyvinä pitämiäni ideoita työelämään.

Väitöstutkimuksella takaisin työelämään

Keravalainen Päivi Rissanen palasi vuosien sairaalakierteestä työelämään opiskelun voimalla. Hän teki väitöskirjan omasta mielenterveyskuntoutumisen polustaan. Nyt hän työskentelee tutkijana.

– Jatko-opinnot oli minulle keino palata työelämään. Saatoin näyttää että olen kunnossa ja pystyn tekemään vaativia asioita: yliopistossa ei jaeta säälipisteitä vaan mennään tieteen ehdoilla, Rissanen sanoo.

Viestinnän johtajuudesta väitellyttä Hanna Salmista kuunteleva miettii, ottaako avoin yliopisto tulevaisuudessa sivistysyliopiston paikan. Työn ohessa opiskellut Salminen siirtyi yliopistoon vasta maisterivaiheessa.

− Opiskelu saa parhaimmat puoleni esiin: olen hyvin innoissani, kun löydän jotain mielenkiintoista. Sitä paitsi halusin saada menetetyt vuodet takaisin, hän viittaa yrityksiinsä päästä yliopistoon virallista reittiä.

Vahvistuuko avoin yliopisto?

Viime vuonna Helsingin avoin yliopisto tuotti ennätykselliset 100 000 opintopistettä. Rehtori Jaakko Kurhila uskoo, että syynä on osaksi valintakoeuudistus, jonka myötä ensikertalaiset saavat valtaosan paikoista.

− Kerralla oikeaan -asenne näkyy jo nyt ja tulevaisuudessa vielä vahvemmin. On yksilön, yhteiskunnan ja yliopistonkin etu, että potentiaalinen opiskelija pääsee kunnolla tutustumaan alaan, johon on sitoutumassa, rehtori sanoo.

Taustoita tietosi Soulin jutuilla:

Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena.

Seuraa mediaa

Lisätiedot: päätoimittaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, pirkko.ruuskanen-parrukoski@kvs.fi, 050 563 4671

Jaa artikkeli
Back to top