Skip to Content
Ajankohtaista

Souli: Vihapuheen kitkeminen on jokaisen vastuulla

Julkaistu:

Kun eriarvoisuus lisääntyy, pelosta juontuva vihapuhe valtaa tilaa. Niin ei saa olla, sanoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Hän muistuttaa, että ihmisoikeudet ja perusoikeudet ovat loukkaamattomia.

– Se tarkoittaa nollatoleranssia asioille, joilla loukataan perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia. Ne eivät koske vain omia lähimmäisiä vaan kaikkia ihmisiä, hän sanoo oppimisen mediassa Soulissa.

Median kustantaja Kansanvalistusseura järjestää Porin SuomiAreenassa #VihaRakkausSivistys-paneelin, jossa kokoomuspoliitikko on mukana.

Paha olo purkautuu vihana

Yhteiskunnallisista kysymyksistä bloggaava Vesa Linja-aho huomauttaa, että vihapuhe kohdistuu aina alistettuihin.

– On eri asia rähjätä pääministerille kuin työttömälle tai turvapaikanhakijalle.

Kuluneen vuoden aikana huutelua ovat joutuneet kuulemaan erityisesti pakolaiset, joita on tullut maahan enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kansalaisopistojen liiton toiminnanjohtaja Jaana Nuottanen hakee tulehtuneen keskusteluilmapiirin syitä yhteiskunnan epäkohdista, joista juontuu ulkopuolisuusuutta ja tyytymättömyyttä.

– Oma paha olo on helppo heijastaa porukkaan, jolla menee vielä huonommin, hän sanoo.

Kenen ääni kuuluu yhteiskunnassa

Linja-ahon mielestä katuhuuteluakin pahempaa on salonkikelpoinen vihapuhe.

– Kun loanheiton kohde vastaa oikeutetusti haistatellen ja kiroillen, ollaan toppuuttelemassa ja peräänkuuluttamassa sivistynyttä keskustelua ja taivastelemassa ’kaiken maailman mielensäpahoittajia’.

Vastuu vihapuheen vaientamisesta kuuluu kaikille, mutta erityisessä vastuussa ovat poliitikot, sillä heidän äänensä kuuluu.

– Vallankäyttäjät eivät aina vain itse tule ajatelleeksi sitä, että vaikeneminen näkyy ja kuuluu, Sirpa Pietikäinen sanoo.

Kansanvalistusseura järjestää #VihaRakkausSivistys-keskustelun maanantaina 11. heinäkuuta kello 11.45–13, Porin SuomiAreenalla Puuvillan kauppakeskuksessa. 

Taustoita tietosi Soulin jutuilla:

Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena.

Seuraa mediaa

Lisätiedot: päätoimittaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, pirkko.ruuskanen-parrukoski@kvs.fi, 050 563 4671 

Jaa artikkeli
Back to top