Skip to Content
Ajankohtaista

Toimittajille opas globaaliin journalismiin

Julkaistu:

JULKAISUTILAISUUS 12.12.2017

”Kuinka käsitellä kehityskysymyksiä mediassa – toimittajan opas” julkaistaan Kansanvalistusseuran ja Vikesin järjestämässä julkaisutilaisuudessa tiistaina 12.12.2017 kello 8.30–9.30 Eurooppasalissa osoitteessa Malminkatu 16 (Helsinki) ja verkko-osoitteessa www.mediaguide.fi suomeksi ja englanniksi.

Julkaisutilaisuudessa Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Sami Sillanpää kertoo käytännön kokemuksiaan kehitysmaajournalismista. Tarjolla on aamupalaa.

Muutaman viime vuoden aikana olemme todistaneet konfliktien ja ilmastonmuutoksen seurauksia eurooppalaisten medioiden pakolaisuutisina. Suomalaiset mediat nojaavat pitkälti samoihin kansainvälisiin uutistoimistoihin, jolloin näkökulmat yksipuolistuvat. Samanaikaisesti positiiviset uutiset loistavat poissaolollaan.

”Haluamme madaltaa aloittelevien toimittajien ja alan opiskelijoiden kynnystä tehdä laadukasta journalismia kehityskysymyksistä tarjoamalla heille konkreettisia työkaluja”, sanoo Viestintä ja kehitys -säätiö Vikesin toimitusjohtaja Kirsi Koivuporras-Masuka.

Toimittajien ammattitaitoa mitataan heidän raportoidessaan globaaleista uutisista, mutta miten löytää uusia näkökulmia ja lähteitä? Kuinka erottaa propaganda todellisuudesta? Kuinka päästä uutisotsikoiden taakse? Kuinka näemme maailman median tuottamien silmien läpi sekä onko maailma menossa parempaan vai huonompaan suuntaan?

”Median tuottama tieto on yhä suurelle osalle meistä keskeinen maailmankuvan rakennuspalikka ja siksi tarvitaan monipuolista sekä maailmankuvaa haastavaa uutisointia”, sanoo Kansanvalistusseuran (KVS) toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski.

”Kehityskysymykset haltuun” on Vikesin (www.vikes.fi), KVS:n (www.kansanvalistusseura.fi) ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun (www.haaga-helia.fi) vuonna 2017 toteuttama yhteishanke, joka rahoitettiin Ulkoministeriön valtionavustuksella järjestöjen kehitys- ja globaalikasvatukseen. Hankkeessa esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta ulkoministeriön näkemyksiä.

KVS on vuodesta 1874 lähtien edistänyt aikuisten mahdollisuuksia tietoon ja elinikäiseen oppimiseen. Yhtenä keskeisenä keinona on ollut kehittää journalismia muun muassa osallistumalla Yleisradion perustamiseen, tuottamalla radio-ohjelmia ja dokumentteja, kouluttamalla toimittajia Suomessa ja ulkomailla sekä toimimalla kustantajana ja medioiden omistajana.

 

Lisätiedot:

Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, toimitusjohtaja, Kansanvalistusseura.

+358 50 563 4671

pirkko.ruuskanen-parrukoski@kvs.fi

 

 

Jaa artikkeli
Back to top