Aikuiskasvatus-tiedelehti tuo tuoreen tutkimustiedon kaikkien ulottuville. Julkaisu ilmestyy vuodesta 2019 lähtien avoimena ja maksuttomana verkossa. Tuoreesta numerosta poimittuihin näytejuttuihin voi tutustua kotimaisten tiedelehtien yhteisessä Journal.fi-palvelussa.
Aikuiskasvatus on tieteenalansa ainoa kotimainen vertaisarvioitu tiedejulkaisu. Tieteiden välisiä rajoja ylittävä julkaisu lisää tutkimuksen ja käytännön välistä vuoropuhelua yhteiskunnassa.
Tieteellisyys on tiedejulkaisun tärkein arvo
Aikuiskasvatusta on julkaistu vuodesta 1981 lähtien painettuna lehtenä. Verkossa vertaisarvoitu tutkimustieto saavuttaa yhä useammat.
Lehden toimituspolitiikka pysyy ennallaan. Päätoimittaja, kasvatustieteen professori Heikki Silvennoinen korostaa, että tiedelehden korkein arvo on tieteellinen laatu.
”Ylittääkseen ensimmäisen kynnyksen artikkelikäsikirjoituksen on täytettävä tieteellisyyden kriteerit. Täytyy olla yhteiskunnallisesti tai tieteellisesti merkittävää sanottavaa ja tieteellisesti pätevät välineet argumentoida sanottavansa puolesta”, hän sanoo.
Tutkimustieto jaetaan somekanavissa
Heikki Silvennoinen on tehnyt lehteä yhdeksän vuotta. Vuoden vaihtuessa päätoimittajan tehtäviin tarttuu apulaisprofessori Ulpukka Isopahkala-Bouret, joka edeltäjänsä tavoin työskentelee Turun yliopistossa. Julkaisun toimituskunta koostuu tutkimuksen ja koulutuksen asiantuntijoista.
Näytenumero koottiin muutamista jutuista. Tekijänoikeuskysymysten takia ensimmäinen, kaikki sisällöt kattava numero on 1/2019, joka ilmestyy maaliskuussa.
”Siirtymä avoimeen julkaisemiseen antaa mahdollisuuden kokeilla uudenlaisia sisällöntuottamisen tapoja ja tavoitella uusia lukijoita. Yksittäinen juttu voi kiinnostavalla sisällöllään saada aiempaa laajemman levikin, kun sisältöjä on helppo jakaa somekanavissa”, Isopahkala-Bouret sanoo.
Hän pitää aikuiskasvatusta tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kysymyksenä. Siksi keskustelu aikuisten yhdenvertaisista mahdollisuuksista, osallistumisen esteiden purkamisesta ja tasavertaisesta pääsystä koulutukseen kuuluu tiedelehteen.
Tieteen ja väestön sivistyksen yhteys on vahva
Päätoimittajat muistuttavat, että yhteiskunnallista tutkimusta julkaiseva tiedelehti on lähtökohtaisesti kriittinen. Esimerkiksi julkista koulutuspolitiikkaa tai työelämän vaatimuksia on syytä analysoida myös vallankäytön ja eturistiriitojen näkökulmasta.
Vaikka kotimaisten tiedelehtien siirtyminen avoimeen julkaisemiseen on mitä kannatettavin tavoite, siihen sisältyy riskejä, kun lehdet menettävät tilausmaksutuloja.
”Päättäjät eivät tunnu ymmärtävän kotimaisilla kielillä tehdyn tieteen ja väestön sivistystason keskinäistä yhteyttä. Tieteellisten julkaisujen saattaminen avoimiksi edellyttää ennustettavasti järjestettyä rahoitusta. Ministeriön olisi korkea aika aktivoitua asiassa”, Heikki Silvennoinen sanoo.
Aikuiskasvatuksen lukijakunta ulottuu aikuiskasvatuksen opiskelijoista ja tutkijoihin, aikuiskouluttajista kolmannen sektorin toimijoihin ja sidosryhmiin, kuten koulutuspolitiikan päättäjiin. Kevään 2018 lukijatutkimuksessa lehti sai kiitettävän arvosanan. Lukija pitää julkaisun sisältöjä kiinnostavina, ajankohtaisina ja hyödyllisinä, tietoa luotettavana ja kieltä ymmärrettävänä.
Aikuiskasvatuksen siirtymä avoimeksi verkkojulkaisuksi toteutettiin Kansanvalistusseuran (KVS) ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseuran (ATS) yhteistyönä. Sitä valmisteltiin Suomen tiedekustantajien liiton apurahalla, joka perustuu Kopiostolta kerättyihin tekijänoikeuskorvauksiin.
Aikuiskasvatus-tiedelehti
- on avoin ja maksuton tiedejulkaisu verkossa
- julkaistaan osoitteessa http://journal.fi/aikuiskasvatus
- ilmestyy neljä kertaa vuodessa 80-sivuisena
- on luettavissa heti, kun numero on ilmestynyt
- on Kansalliskirjaston Elektra-palvelun ladatuimpia lehtiä
- pitää yllä verkkosivuja, joilla voi lukea blogia, seurata tieteenalaa ja perehtyä kirjoittajaohjeisiin
- on Twitterissä ja Facebookissa.
Lehden aiempia numeroita voi ostaa Booky-verkkokaupasta.
Lisätiedot
- päätoimittaja Heikki Silvennoinen, Aikuiskasvatus, heikki.silvennoinen@utu.fi
- toimituspäällikkö Terhi Kouvo, Aikuiskasvatus, terhi.kouvo@kvs.fi, 0400 396 437
Kuvat: Kansanvalistusseura / Karoliina Knuuti