Skip to Content
Ajankohtaista

Ulkomailla asuvat suomalaisoppilaat saavat e-kirjaston

Julkaistu:

Etäkoulu Kulkuri perustaa ulkomailla asuville oppilailleen suomenkielisen e-kirjaston, jonka kirjoja voi lainata ja lukea kaikkialla maailmassa.

Kirjasto rakennetaan Lukuklaanin koulukirjastojen kehittämiskilpailun palkinnolla. Kulkurin idea ”Unelmien Kulkurikirjasto” voitti syksyllä 2017 järjestetyssä kilpailussa toisen palkinnon, 15 000 euroa.

Palkinto luovutetaan tänään keskiviikkona 7.3. klo 14-16 Helsingissä Café Köketin juhlasalissa.

Kulkurin tärkein aine on suomen kieli ja kirjallisuus. Kirjallisuuden opetuksessa tarvitaan kirjoja, mutta niiden saaminen on ulkomailla asuville lapsille vaikeaa.

Unelmien Kulkurikirjastossa oppilaat voivat lainata suomalaisia e-kirjoja ja innostua kirjoista ja lukemisesta. He pääsevät tapaamaan kirjailijoita, kuulemaan kirjavinkkareita ja kirjoittamaan omia tarinoitaan.

− Ennen kaikkea e-kirjasto mahdollistaa suomen kielen ja kirjallisuuden kursseilla työtavan, jossa oppilaat jakavat saman lukukokemuksen, keskustelevat kirjasta ja tekevät siihen liittyviä tehtäviä, kertoo koulunjohtaja Tuija Tammelander.

Kulkurikirjasto-sivusto pyrkii lisäämään ulkomailla asuvien suomalaisten lasten ja nuorten lukuintoa ja lukuharrastusta. Samalla lasten suomenkielisen kirjallisuuden tuntemus kasvaa.

Toteutuksessa tehdään yhteistyötä e-kirjojen tilaus- ja lainauspalvelua kirjastoille toteuttavan Ellibs Oy:n ja kirja-alan järjestöjen kanssa.

Lasten lukemista edistävä, Kopioston ja Suomen Kulttuurirahaston yhteinen, Lukuklaani-hanke lahjoitti 602 000 euroa ala- ja yhtenäiskoulujen koulukirjastoille. Kahdeksan suurempaa palkintoa jaettiin hakemuksellaan selkeästi erottuville kouluille. Kisan kärkisijoille valittuja kouluja yhdistää niiden monikielisyys, kansainvälisyys ja kehittämissuunnitelmien luovuus.

Etäkoulu Kulkuri on ulkomailla asuvan oppilaan oma koulu, jossa voi opiskella suomen kieltä ja suomeksi – tarvittaessa kaikkia peruskoulun aineita. Kulkurin tärkein tehtävä on pitää yllä ja kehittää ulkomailla asuvan lapsen äidinkielen taitoja ja suomalaista kulttuuri-identiteettiä. Kulkuria ylläpitää Kansanvalistusseura.

Lisätietoja: Koulunjohtaja Tuija Tammelander, 050 383 3969, tuija.tammelander@kvs.fi

Jaa artikkeli
Back to top