Skip to Content
Projekti

Mihin menet EU (2017)

Toteutusaika: 2017

Hankkeen taustatiedot

”Jotain suurta on yhtäkkiä kadonnut”, kertoo Brexitin aiheuttamista tuntemuksistaan Britanniassa asuva suomalainen. Britannian lähtö EU:sta vaikuttaa monilla tavoin unionin ja Suomen tulevaisuuteen. Puolesta ja vastaan asetelman sijaan tarvitaan laajempaa ja syvempää keskustelua EU:n olemuksesta, tulevaisuudesta ja merkityksestä Suomelle. Kansanvalistusseura antoi sytykkeitä keskusteluun Mihin olet matkalla EU -videosarjalla, jossa päästimme kansalaisia ja tutkijoita väittelemään aiheesta.

”Mihin menet EU – Ikään kuin se olisi menossa johonkin ilman meitä”, pohtii kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistolta videosarjan toisessa osassa. Hän väittelee siitä, onko EU kriisissä ja miten unionin on kyettävä muuttumaan Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Kristi Raikin kanssa.

“Onko sitä Britanniaa koskaan ollut olemassa, jossa me luultiin asuvamme”, kysyy Lontoossa parikymmentä vuotta asunut yhteiskuntatieteilijä Soile Pietikäinen. Hän keskustelee sarjan ensimmäisellä videolla Brexitistä ja sen aiheuttamista vaikutuksista arkielämään skottilaisen kääntäjän David Hackstonin kanssa.

Julkaisut

Mihin menet EU? -video (14:25, subtitles in English)
Miltä näyttää Euroopan unionin tulevaisuus? Onko EU kriisissä ja ketkä siitä tulevaisuudessa hyötyvät? Millä keinoin EU:n on kykenevä muuttumaan ja uudistumaan? Mikä on Suomen rooli EU:ssa tulevaisuudessa? EU:n tulevaisuudennäkymiä pohtivat väittelyssä tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista ja politiikan tutkija ja kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistolta.

Elämää Brexitin varjossa -video (10:14, subtitles in English)
Lähes parikymmentä vuotta Lontoossa asunut yhteiskuntatieteilijä Soile Pietikäinen järkyttyi Britannian EU-eron kansanäänestyksen yllättävästä tuloksesta. Hänellä on perheensä kanssa ollut ajatuksena elää elämänsä Lontoossa. Nyt asiat ovat uudelleen mietinnässä. Myös Suomessa asuva skotlantilainen kääntäjä David Hackston on hämmentynyt ja epätietoinen varsinaisen eropäivän jälkeisistä oikeuksistaan. Miksi Iso-Britannia äänesti Brexitin puolesta ja miten se on vaikuttanut maassa asuvien muualta Euroopasta tulleiden arkeen?

Brexit – 3 plussaa, 3 miinusta -video (2:33)
Mitä haasteita ja mitä etuja Britannian EU-ero tuo mukanaan? Omat kokemuksensa kertovat Britanniassa asuva suomalainen Soili Pietikäinen ja Suomessa asuva britti David Hackston.

EU – 3 hittiä, 3 floppia -video (4:25)
Mitkä ovat EU:n suurimmat saavutukset? Entä epäonnistumiset? EU:n saavutuksia ja toisaalta epäonnistumisia pohtivat tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista ja maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta.

Media ja poliitikot EU-tiedon rakentajina -video (5:53, subtitles in English)
Mikä on median rooli EU-tiedon rakentajana Suomessa ja Britanniassa? Suomessa vahvuutena ovat koulutus sekä ammattitaitoinen media, jotka antavat hyvän pohjan hankkia tietoa EU:sta. Tiedonhankkimista ja lähdekritiikkiä on kuitenkin opiskeltava. Myös kansallisten politikkojen pitää nähdä vaivaa avatakseen EU:n päätöksentekoprosesseja kansalaisille. Keskustelijoina tutkija Kristi Raik Ulkopoliittisesta instituutista, maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta, Britanniassa asuva suomalainen Soili Pietikäinen ja Suomessa asuva britti David Hackston.

Videot tai niissä esitetyt näkemykset eivät välttämättä edusta ulkoministeriön näkemystä.

Hankkeen taustatiedot

Hanke:
Euroopan ja Suomen tulevaisuus inhimillisinä tarinoina

Koordinaattori:
Kansanvalistusseura

Rahoitus:
Ulkoministeriö Valtionavustus kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen (5.000 €), Kansanvalistusseuran omarahoitus (1.780 €)

Back to top