Skip to Content
Perhe maailmalla

Monenlaista tukea ulkosuomalaisille

Julkaistu:

– Tämäntyyppinen verkostoituminen, asioiden jakaminen ja vertaistuen hakeminen on luontevampaa naisten kesken. Saamme toisistamme sitä kautta myös energiaa, sanoo Irene Mäkelä, eräs Finnish Women Worldwide -naisverkoston perustajista.

Vaikka naisverkoston pääasiallinen toiminta tapahtuu Facebook-ryhmässä, henkilökohtaiselle kohtaamiselle ja asiantuntijavetoiselle seminaarille nähtiin Rotterdamin tapaamisessa tarve. Samantyyppisiä tapahtumia aiotaan myös jatkaa.

Laajan asiantuntijoukon tiedot ja käytännön kokemukset eri puolilta maailmaa ovat hyödynnettävissä jäsenten tukena. Naisverkostoon etsitään koko ajan lisää eri alojen asiantuntijoita, kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä Finnish Women Worldwide -tiimiin: finnishwomenworldwide@gmail.com.

Verkostoitumisesta vertaistukeen

Kansanvalistusseuran luotsaaman Perhe maailmalla -hankkeen ja Finnish Women Worldwiden tavoitteet ovat osin samansuuntaisia.

– Ulkomailla asuvien suomalaisten tuen tarve on lisääntynyt samalla, kun lähdön syyt ovat moninaistuneet, sanoo Perhe maailmalla -hankkeen projektipäällikkö Milla Holmberg.

Suurimmat eroavaisuudet ovat keskeisissä kohderyhmissä. Perhe maailmalla -hanke keskittyy tilapäisesti ulkomailla asuviin suomalaisperheisiin, Finnish Women Worldwide puolestaan ulkomaille jo enemmän tai vähemmän juurtuneisiin naisiin.

Vaikka kohderyhmissä on eroja, tietyt teemat – mm. työelämän haasteet sekä oma ja perheen sopeutuminen ulkomailla asumiseen – ovat yhteisiä. Sattumalta myös Perhe maailmalla -hankkeen ja naisverkoston toiminnan aloitusajankohdat osuivat melko lailla yksiin.

– Ymmärsimme varsin nopeasti, että meillä on tuhannen taalan tilaisuus alkaa rakentaa yhteistyötä. Molemmilla on selkeästi omat vahvuutensa ja ne antavat loistavan mahdollisuuden täydentää toisiamme, kuvaa Irene Mäkelä.

Mäkelän mukaan eräs mahdollinen yhteistyömuoto saattaisi olla asiantuntijoiden avulla rakennettu resurssipankki, josta ulkomailla asuva suomalainen voisi saada tukea elämän eri vaiheisiin.

– Perhe maailmalla -hankkeessa tuotetaan ajantasaista, luotettavaa tietoa ulkomailla asuvien suomalaisperheiden arjen tueksi. Sisältöjen suunnittelussa ja tuottamisessa on varmasti järkevää tehdä yhteistyötä, sanoo Milla Holmberg.

Hankkeessa ollaan kevään aikana käynnistämässä vertaisasiantuntijatoiminta.

– Vertaisasiantuntijatoiminta on hyvä esimerkki Perhe maailmalla -hankkeen ja Finnish Women Worldwide -verkoston samansuuntaisista tavoitteista, joiden saavuttamiseksi on mielekästä yhdistää resursseja, sanoo Milla Holmberg.

Kansanvalistusseuran Perhe maailmalla -hankkeessa kumppanina on Suomi-Seura ry.

Kuvassa Milla Holmberg, Kansanvalistusseura ja Tina Strandberg, Suomi-Seura sekä etäyhteydessä Irene Mäkelä, Finnish Women Worldwide.
Kuva: Kristiina Andreasson

Jaa artikkeli
Back to top