Skip to Content
Perhe maailmalla

Portugalin kahdet kasvot

Julkaistu:

Olemme asuneet Portugalissa vuoden 2021 helmikuun alusta. Portugalista ja portugalilaisista meillä on sekä hyviä että huonoja kokemuksia: Portugalilaisia on joka lähtöön. Asiat toimivat – ennemmin tai myöhemmin.

Portugalilaisten paras piirre on elä ja anna elää -asenne. Täällä ei ole poliittisesti latautunutta ilmapiiriä kuten Yhdysvalloissa, jossa asuimme vuosikymmenet. Ihmiset jättävät sinut rauhaan, kunhan et puutu heidän asioihinsa.

Lämpimäisiä…

Meidät on otettu hyvin vastaan. Boa tarde! (Hyvää iltapäivää)! kyläläiset huikkaavat. Postissa tiedettiin osoitteemmekin.

Naapurissa kaksivuotiaan tyttärensä kanssa asuu sydämellinen nuoripari, Mariane ja João. He pelastavat löytöeläimiä ja vahtivat taloamme poissa ollessamme. Rouva tuo silloin tällöin leipomiaan lämpimäisiä.

Talon eteen pysähtyy tiistaisin kalakauppias ja lauantaisin hedelmä- ja vihannesfarmari. Viikonloppuisin kylältä saa ostaa uuninlämpöistä leipää. Hintataso on edullinen. Illallinen kahdelle lähiravintolassa alkusalaatteineen, juomineen ja jälkiruokineen kustansi yhteensä 23 euroa.

…ja älämölöä

Kuten Hollywoodissa sanotaan: Ei ole ilmaista lounasta.

Portugali on halpa ja lämmin, muttei mikään paratiisi. Koira on täällä halpa murtohälytin, joka jätetään pihalle liekaan 24/7.

Naapurin kotkansilmäinen isäntä nosti älämölön, kun kävelin hänen viljelystensä lähellä. Toinen tilallinen vaati paikalle maanmittaajaa, jottemme vain rakentaisi mitään hänen puolelleen. Mittamies tuli – ja kävikin niin päin, että hän menetti kaksi omikseen luulemaansa oliivipuuta.

Portugalilaiset käyttäytyvät liikenteessä häikäilemättömästi – ajavat liian lujaa ja tulevat aivan takapuskuriin kiinni. Heillä on myös ikävä tapa vierittää muille syy omista mokistaan. He pitävät härkäpäisesti kiinni tavoistaan ja vastustavat henkeen ja vereen kaikkea uutta.

Meillä on käynyt viisi urakoitsijaa arvioimassa kunnostustöitä kaipaavaa farmiamme. He mittaavat, tutkivat ja kirjaavat tietoja ylös – hävitäkseen sen jälkeen kuin tuhka tuuleen. Rautakauppaketjun toimitukset viivästyvät milloin milläkin verukkeella. Viimeksi tilaamamme rakennusmateriaalit toimitettiin naapurille. Jouduimme haastamaan oikeuteen urakoitsijan, joka on huijannut monia muitakin kuin meitä. Oikeuden rattaat pyörivät hitaasti, eivätkä lainsäädäntöpiirit keskustele keskenään. Mies saa jatkaa rikollista uraansa siirtymällä aina uuteen paikkaan.

Amerikassa sai kaikkea heti, täällä ei – joskus vähemmän on enemmän. Portugali on opettanut jättämään turhan kiireen ja nauttimaan tästä hetkestä.

Vinkkejä Portugaliin tulevalle

  • Opiskele kieltä. Harva puhuu englantia. Tärkein sana on kiitos. Naiset sanovat obrigada ja miehet obrigado.
  • Joskus viranomaisia on informoitava itselleen kuuluvista eduista.
  • Älä osta remontoitavaa kiinteistöä. Rakennusalan työvoimapulan takia tekijät ovat kiven alla.
  • Lapio ei uppoa kesällä täkäläiseen kivikovaan savimaahan. Vasta talvisateet pehmentävät sen.
  • Rannikolla kosteus hiipii sisälle talvella. Saatat tarvita ilmankuivatinta.
  • Autonavigaattoria seuratessa keskity siihen, mihin käännytään ja monennestako liikenneympyrän ulosmenosta. Unohda pitkät kadunnimet – nimikylttejä ei usein edes ole.
  • Älä usko siihen, mitä ihmiset sanovat, vaan katso, mitä he tekevät. Portugalissa vasta kokemus opettaa, kuka on rehellinen ja kuka ei.
  • Jätä kiire narikkaan. Asiat tapahtuvat omaan tahtiinsa ja hitaammin, kuin mihin olet tottunut.
  • Maassa asuu vain joitakin satoja suomalaisia. He ovat heterogeeninen joukko – mm. yrittäjiä, etätyötä tekeviä ja eläkeläisiä. Suomen ja Portugalin välillä ei tällä hetkellä ole verosopimusta.

Teksti ja kuvat: Tomi Hinkkanen
Kuva: Tomi Hinkkanen kotinsa lähistöllä olevassa Alcaneden linnassa.

Tomi Hinkkanen on työskentellyt MTV:n uutisten kotimaantoimittajana vuosina 1988 – 1994 ja USA:ssa freelance-toimittajana 1994 – 2021. Hänellä on B.A. in Cinema -tutkinto Columbia College Hollywoodista.

Perhe maailmalla -blogi

Tomi Hinkkanen: Rapakon takaa Portugaliin (26.5.2021)

Jaa artikkeli
Back to top