Skip to Content
Perhe maailmalla

Rapakon takaa Portugaliin

Julkaistu:

Tämä on elämämme suurin projekti.

Istumme olohuoneen lattialla huonekaluista tyhjennetyssä talossamme Los Angelesissa. Koti on myyty, irtaimisto merikontissa matkalla uuteen kotimaahan.

Autonkuljettaja vie meidät, kolme kissaa ja kuusi matkalaukkua LAX:n kentälle. Katselen auton ikkunasta, kun koti jää taa. Minä ja brasilialainen puolisoni Jonny Kahleyn Ramos Dieb olemme asuneet leijonanosan elämästämme Yhdysvalloissa. Rakkaiden ystävien hyvästely kouraisee sydäntä.

Oli aika lähteä

Olimme asuneet Yhdysvalloissa 32 vuotta. Minä olin freelance-toimittaja, Jonny tietokoneanalyytikko UCLA:n yliopistosairaalassa. Rakastin Los Angelesin sykettä, asukkaita, etnisiä kaupunginosia, hiekkarantoja, Hollywoodia, kulttuurielämyksiä ja ilmastoa. Koko elämä oli siellä, mutta…

Meiltä jäi lomat pitämättä. Töitä painettiin usein viikonloputkin. Joka kuukausi oli myytävä tarpeeksi juttuja, jotta sai riivittyä rahat asuntolainan lyhennykseen. Se on pitemmän päälle kuluttavaa.
Viimeinen naula arkkuun oli Trumpin vaalivoitto. Hänen hallintonsa aikana siirtolaisista ja toimittajista tuli paarioita. Oli aika lähteä.

Aloimme suunnittelemaan muuttoa. Se siirtyi liki vuodella pandemian takia, ja toteutui lopulta helmikuun 2021 alussa. Hankimme Keski-Portugalista pienen farmin ja läheisestä Santarémin kaupungista liikehuoneiston, jossa aiomme myydä Jonnyn tekemää luonnonkosmetiikkaa. Itse jatkan lehtijuttujen kirjoittamista.

Portugalin valitsimme uudeksi asuinmaaksi lauhkean ilmaston, rauhallisuuden ja sen takia, että Jonny puhuu portugalia äidinkielenään.

Byrokratiaa ja muita haasteita

Lähtö vaati fyysisiä ja psyykkisiä ponnisteluja, tainnuttavan määrän tehtävää – Jonnylla oli lopulta haitarikansio täynnä virallisia dokumentteja!

Portugalissa oli edessä maahantulobyrokratiaa, mutta myös muita haasteita: Maaseudulla juuri kukaan ei puhu englantia. Onneksi olen opiskellut portugalia neljä vuotta. Kumpikin kiinteistö vaati perusteellista kunnostusta. Urakoitsijoita oli vaikeaa värvätä rakennusalan työvoimapulan takia. Lisäksi kauppaa kunnostanut urakoitsija jätti työt kesken rahat saatuaan. Joudumme karhuamaan saataviamme oikeudessa.

Farmi saatiin asuttavaan kuntoon kolmessa viikossa. Sinne asennettiin keskuslämmitys, aurinkopaneelit ja uusi katto. Joudumme teettämään asioita pikkuhiljaa, toisaalta on tehtävä nopeita päätöksiä mm. seinien materiaaleista ja väreistä, pesualtaista jne.

Koronasulun takia kaupoista saa lähinnä ruokatavaroita. Maanittelimme kauppiasta myymään meille peitot. Värjöttelimme niiden alla, kannettavien lämmitinten varassa ensimmäiset yöt.

Arki alkaa muotoutua

Jonny on opiskellut saippuan tekemistä maan pohjoisosassa, Portossa. Olemme käyneet juttukeikoilla pääkaupunki Lissabonissa ja etelän Algarvessa. Muuten olemme nauttineet maalaiselämästä.

Hankimme käytetyn auton ja huonekaluja. Adoptoimme rescue-koiran (Miss Mabel). Teemme koiran kanssa päivittäisiä kävelylenkkejä lähimaastossa. Täällä on eukalyptus- ja mäntymetsiä, maatiloilla kasvatetaan lampaita, lehmiä, sikoja ja vuohia.

Kun Portugali vähitellen aukeaa, pääsemme paremmin tutustumaan kauniiseen maahan ja sen ihmisiin. Portugalilaiset ovat luonteeltaan kuin suomalaiset – ensin varautuneita, mutta lämpenevät tutustuessaan sinuun. He ovat huomaamattomia menijöitä – paitsi ratin taakse asettuessaan. Silloin heistä tulee yhtäkkiä Formula 1 -kuskeja!

Muuttoon tarvittiin (mm.):

Ennen muuttoa

  • portugalilainen sosiaaliturvatunnus NIF
  • portugalilainen pankkitili
  • portugalilaiselle ystävälle kiinteistöjen ostamiseen valtakirja, joka hyväksytettiin maksusta Portugalin kunniakonsulilla ja toimitettiin maan pääkonsulaattiin
  • avioliittotodistus: virallistaminen: California Secretary of State, toimitettava Suomen pääkonsulaattiin, tilattava takaisin Suomen Digi- ja väestötietovirastosta englannin- ja portugalinkielisenä
  • kissat: eläinlääkäriltä terveen paperit, jotka virallisti USDA
  • lennot: korkeintaan 72 h vanhat negatiiviset PCR-testit

Muuton jälkeen

  • osoitteemme on rekisteröitävä kunnanvirastossa (junta de freguesia)
  • EU-kansalaisena minun ilmoittauduttava asukkaaksi Santarémissa. Jonny (EU:n ulkopuolinen kansalainen) sovittava haastattelusta SEA-viraston (Serviço de Estrangeiros e Asilo) kanssa kolmen kuukauden sisällä maahanmuutosta.

Teksti ja kuvat: Tomi Hinkkanen, Alcanede, Portugali

Tomi Hinkkanen on työskentellyt MTV:n uutisten kotimaantoimittajana vuosina 1988 – 1994 ja USA:ssa freelance-toimittajana 1994 – 2021. Hänellä on B.A. in Cinema -tutkinto Columbia College Hollywoodista.

KUVAT:
1 – Tomi Hinkkanen, Jonny Dieb ja rescue-koira Miss Mabel kotiseudullaan Aldanedessa, Portugalissa.
2 – Serpa Pinto -katu Santarémin vanhassa kaupungissa, jossa Tomin ja Jonnyn kauppa sijaitsee.

Jaa artikkeli
Back to top