Skip to Content
Ajankohtaista

Aikuiskoulutusvaikuttaja: Pohjoismailla vastuu aikuiskoulutuksen edistämisessä

Julkaistu:

Suomessa vieraillut aikuiskasvatuksen professori Katarina Popović peräänkuuluttaa Pohjoismailta aktiivisuutta pohjoismaisen aikuiskoulutusmallin edistämisessä. Verkkomedia Souli uutisoi Popovićin vierailusta Suomessa tällä viikolla.

Popovićin mielestä Pohjoismaat eivät pidä tarpeeksi meteliä hyvinvointivaltioon kuuluvasta koulutuksen tasa-arvosta. Siksi uusliberalistiset, taloutta ja kilpailua korostavat arvot ovat saaneet suuren vallan Euroopassa.

− Te olette saaneet paljon, teillä on vastuu näyttää, että on muitakin tapoja pärjätä maailmassa. Älkää antako periksi uusliberalismille, sillä se hukkaa sananvapauden, tasa-arvon ja ihmisoikeudet, Popović latasi suomalaisyleisölle Koulutuskeskiviikko-tapahtumassa.

Koulutuksen globaaleista haasteista akuuteimpia on pakolaiskysymys: Saksaan odotetaan vuoden loppuun mennessä 800 000 turvapaikanhakijaa, Suomeenkin yli 30 000.

− On väärin kysyä, miten lopettaa pakolaisten tulo, pitää kysyä, mitä me olemme jättäneet tekemättä konfliktialueilla. Eikä riitä, että autamme pakolaisia kotoutumaan, vaan meidän pitää auttaa myös kantaväestöä ymmärtämään, miksi pakolaiset tulevat, Popović sanoi.

OECD-järjestön maakatsauksen mukaan yli 600 000 työikäisellä Suomessa on puutteelliset luku- ja laskutaidot ja digitaidot. Popovićin mukaan koulutuksessa tulee lasten ja nuorten lisäksi panostaa myös heidän vanhempiinsa.

− Olisi helppo lakaista ongelmat maton alle, mutta niin ei saa tehdä. Emme voi satsata koulutuksessa vain lapsiin ja nuoriin ja odottaa, että he aikuistuttuaan ratkaisevat ongelmamme, Popović muistuttaa.

Kansainvälisen aikuiskoulutusneuvoston (ICAE) pääsihteeri Katarina Popović ja Euroopan aikuiskoulutusjärjestön (EAEA) puheenjohtaja Per Paludan Hansen osallistuivat Kansanvalistusseuran ja Sitran Koulutuskeskiviikko-tilaisuuteen 21. lokakuuta Eurooppasalissa, Helsingissä. Tapahtuma sai tukea ulkoministeriön Eurooppa-tiedottamisen määrärahoista.

Lisätiedot: julkaisupäällikkö Helka Repo, helka.repo@kvs.fi, 040 759 4532

Jaa artikkeli
Back to top