Kansalaisille tärkeintä 2017: ympäristö, yhteisöllisyys, koulutus ja kasvatus
Julkaistu:Keväällä 2017 ympäri Suomea pidetyissä kansalaiskeskusteluissa koulutus, kasvatus, ympäristö ja yhteisöllisyys koettiin tärkeimmiksi teemoiksi kautta maan.
”Suomen askeleet” -kansalaiskeskustelujen sarja kiersi kevään aikana 27 paikkakunnalla, ja tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 450 keskustelijaa. He ideoivat pienryhmissä ratkaisuja Suomen tulevaisuudelle.
Keskustelusarja oli Kansanvalistusseuran ja yhteistyökumppaneiden aloite uudenlaisen, aidosti osallistavan, sivistyneen ja rakentavan yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin luomiseksi.
Keskustelut käytiin yhdenvertaiseen ideointiin ja vaikuttamiseen tähtäävällä World Café -menetelmällä, jossa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua ja tuoda esiin omat näkökulmansa ja argumenttinsa.
Tulokset koottiin raporttiin ja luovutettiin heinäkuussa valtiosihteeri Paula Lehtomäelle.
Ympäristön tila suurin huoli
Paikallisten huolenaiheiden rinnalla keskusteluissa nousi valtakunnallisesti esiin yhtenäisiä teemoja.
Ympäristön tila ja maapallon kestokyky oli eniten pienryhmiä puhuttanut aihe. Keskustelijat ehdottivat yksilöllisiä, paikallisia, valtakunnallisia ja globaaleja toimia luonnon suojelemiseksi.
Koulutusta, oppimista ja kasvatusta ja käsiteltiin toiseksi eniten. Ratkaisut heijastivat keskustelijoiden luottamusta sivistykseen sekä yhteiskunnan vakauttajana että muutosvoimana. Koulutuksen ja kasvatuksen toivottiin parantavan asenteita ja käytäntöjä ympäristönsuojelulle suotuisiksi, auttavan nuoria kiinni muuttuvaan työelämään ja vähentävän vihapuhetta.
Yhteisöllisyyden lisääminen oli keskustelijoiden tuottamissa ratkaisuehdotuksissa oma suosittu kokonaisuutensa. Keskustelijat tulkitsivat yhteisöllisyyden eri ikäisten, eri taustoista ja asemista tulevien kohtaamisiksi ja toiminnaksi.
Yhteisöllisyyttä voidaan tukea luomalla kohtaamisille ja toiminnalle tiloja sekä kaupunkisuunnittelulla, esimerkiksi lähiruuan kasvattamisen mahdollistavina ratkaisuina. Yhdessä tekeminen nähtiin vihanlietsonnan sammuttajaksi ja toimivaksi tavaksi estää yhteiskunnallista polarisoitumista.
Kritiikkiä keskusteluissa saivat demokratian tila sekä yhä koventuvat asenteet ja toimet, joilla talouskasvu asetetaan inhimillisyyden edelle. Keskustelijoiden huolet heijastivat suomalaisten huolia laajemminkin: samat teemat toistuivat Taloustutkimuksen vuoden 2017 kyselytutkimuksessa.
Keskustelua tulevaisuuden suurista yhteiskunnallisista kysymyksistä pohjustettiin videoalustuksella. Teemaa avasivat tietokirjailija, tutkimusprofessori emerita Marjatta Bardy ja kestävän kehityksen ja koulutuksen asiantuntija Erkka Laininen.
Valtiosihteeri Lehtomäki kiitteli Itsenäisyyden juhlavuoden viralliseen ohjelmaan kuuluvaa hanketta tulevaisuusorientaatiosta ja ratkaisukeskeisyydestä.
Kooste Suomen askeleet -kansalaiskeskusteluista.
Tapahtumakohtaiset raportit löytyvät hankkeen verkkosivuilta www.100askelta.fi kunkin paikkakunnan kohdalta. Paikkakunnat olivat:
Alajärvi
Espoo
Fuengirola
Helsinki
Joensuu
Jyväskylä
Kajaani
Kauhava
Kerava
Kouvola
Kuopio
Lahti
Lapua
Mäntsälä
Nurmijärvi
Pieksämäki
Pukkila
Puumala
Ranua
Rauma
Savonlinna
Seinäjoki
Sotkamo
Tampere
Turku
Vaasa
Varkaus
www.facebook.com/100askelta
Twitter: @100askelta
Instagram: 100askelta
Lisätietoja:
Anne Tastula
Projektisuunnittelija
anne.tastula@kvs.fi
+358 40 152 3830
KANSANVALISTUSSEURA | The Finnish Lifelong Learning Foundation
www.kansanvalistusseura.fi | www.100askelta.fi