Skip to Content
Ajankohtaista

Nopeasti muodostettu yhteisö voi antaa ratkaisevaa vertaistukea eri elämänmuutoksissa

Julkaistu:

Äitiyden tuoma elämänmuutos voi aiheuttaa tunnetta yksinjäämisestä. Vauva tarvitsee ympärivuorokautista hoivaa, äidin omat tarpeet jäävät taka-alalle. Neuvolat sekä useat yksityisen sektorin toimijat ja yhdistykset tarjoavat tukipalveluja ja harrasteryhmiä, mutta on tärkeää saada apua heti, kun on huolissaan omien voimavarojensa riittävyydestä.

Matalalla kynnyksellä ja nopeasti muodostettu yhteisö voi antaa juuri sillä hetkellä tarvittavaa vertaistukea. Aikuiskoulutukseen kehitetyssä Kaikkien-mallissa on tunnistettu tarve väliaikaisille vertaisryhmille eri elämäntilanteissa. Mallin ovat kehittäneet Kansalaisen perustaidot -yhteishankkeessa Kansanvalistusseura sr. (Kvs-säätiö) ja Opintokeskus Sivis.

Vertaistukea äideille

Hyvinvointia arkeen lapsen kanssa -koulutuksessa osallistujilla oli mahdollisuus pysähtyä pohtimaan omaa hyvinvointia ja voimavaroja yhdessä vertaisryhmän kanssa kahdessa tapaamisessa. Ryhmän toiminta perustui Kaikkien-malliin.

Koulutuksen toteuttivat Helsingissä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Kansalaisen perustaidot -hanke.

–  Äitien yksinäisyydestä on käyty keskustelua laajasti. Valitettavan moni kokee, että raskausaikana äidin hyvinvointi kiinnostaa esimerkiksi neuvolassa, mutta lapsen synnyttyä huomio kohdistuu vauvaan. Halusimme tarjota äideille vertaistukea ja mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan omaa hyvinvointiaan uudessa roolissa, sanoo koulutussuunnittelija Nina Hjelt.

Kaikkien-mallissa tärkeää on kunnioittava kohtaaminen. Myös uudentyyppisessä äitien hyvinvointikoulutuksessa jokaisen kunnioittava kohtaaminen ja luottamuksellisuus ovat tärkeitä periaatteita.

–  Osallistujat tunsivat tulleensa nähdyiksi ja kuulluiksi, kaikilla oli tilaa ryhmässä, sanoo MLL:n Perhehaavi-hankkeen hankevastaava Nadia ElRadhi.

Erilaisista taustoista huolimatta löytyi paljon yhteistä ja toiselle tapaamiskerralle tultiin mielellään.

Pitkäkestoisia ratkaisuja lyhyessä ajassa

Todellisen muutoksen tekeminen vaatii usein aikaa, mutta matalan kynnyksen tapaamisissakin voi saada merkittäviä oivalluksia ja löytää pitkäkestoisia ratkaisuja arkeen.

–  Ensimmäinen askel, tiedostaminen ja tavoitteen asettaminen voidaan tehdä lyhyessäkin ajassa. Kaikkien-mallissa oleellista on löytää oma, konkreettinen tavoite, joka tekee oppimisesta motivoivaa, Hjelt sanoo.

Kaikkien-malli soveltuu monenlaisten ryhmien koulutuksiin. Koulutus linkitetään paikalliseen yhteisöön, osaksi sen sosiaalisia ja kulttuurisia olosuhteita. Malli on skaalautuva ja soveltuu myös etäkäyttöön.

Kaikkien-mallin koulutuspiloteissa on pyritty tunnistamaan mallista hyötyviä ryhmiä. Seuraavat koulutuspilotit järjestetään Helsingissä ja Vaasassa. Helsingissä osallistujat ovat perheitä, Vaasassa yrittäjiä. Pilottien yhteistyökumppanit tulevat olemaan paikallisia toimijoita.

Lisätietoja:

Kansalaisen perustaidot -hanke, koulutussuunnittelija Nina Hjelt, 050 4713 820, nina.hjelt(a)kvs.fi

kaikkienmalli.fi

Kansanvalistusseura sr. (Kvs-säätiö) on sitoutumaton sivistyssäätiö ja arkisivistyksen ajatuspaja.

Jaa artikkeli
Back to top