Skip to Content
Sivistyspalkinnot

Sivistyspalkinto 2000

Julkaistu:

Kansanvalistusseuran palkinto Sari Kaasiselle

Kansanvalistusseuran palkinnon saaja vuonna 2000 on musiikin maisteri Sari Kaasinen Rääkkylästä. ”Palkinto annetaan tunnustuksena monipuolisesta ja kunnianhimoisesta toiminnasta kansanmusiikin hyväksi. Sari Kaasisella on hyvin merkittävä rooli kansainvälistyvän Suomen uudistuvassa kansanmusiikkikulttuurissa. Hänellä on näyttöjä niin taiteilijana ja opettajana kuin kulttuuritapahtumien toteuttajana. Hän on tuonut esille ja painottanut omassa työssään myös niitä mahdollisuuksia, joita kansanmusiikkiin liittyvillä hankkeilla on paikallisen elinkeinotoiminnan kehittämisessä erityisesti Pohjois-Karjalan maakunnassa”, perusteluissa todetaan.

Kansanvalistusseuran palkinto perustettiin vuonna 1974 seuran täyttäessä sata vuotta. Sääntöjen mukaan palkinto on suomalaista nykytaidetta. Tällä kertaa valinta kohdistui Kuutti Lavosen teokseen Jehudiel (1999).

Sari Kaasinen on syntynyt Rääkkylässä ja siellä, noin 3000 asukkaan kunnassa Rasivaaran kylässä hän asuu edelleen aviomiehensä ja kahden alle kouluikäisen lapsensa kanssa. Sari Kaasinen meni varhaislapsuudessaan mukaan Rasivaaran nuorisoseuran toimintaan, mistä intohimo kansanmusiikkiin sai alkunsa. Hän esiintyi Tsupukat-yhtyeessä paikallisissa iltamissa ja Nuorison taidetapahtumissa ympäri Suomea. Hän esiintyi kansantanssiyhtye Motoran kantelesolistina Euroopan eri maissa sekä osallistui ja palkittiin soolosolistina, lausujana ja säveltäjänä monissa tapahtumissa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Kuopion musiikkilukiosta vuonna 1986 ja sai musiikin maisterin pätevyyden Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta vuonna 1994. Hänellä on valmisteilla väitöskirja.

Sari Kaasinen on luonut uransa musiikintekijänä ja esiintyvänä taiteilijana. Näkyvin ja aktiivisin vaihe ajoittuu vuosiin 1986-1996 taiteilijana Värttinä-yhtyeessä. Sen jälkeen hän on toiminut sooloartistina. Sari Kaasinen on tuottelias säveltäjä, sanoittaja, sovittaja ja tuottaja ja on jo vuosia kuulunut maamme nimekkäimpien musiikin ammattilaisten joukkoon.

Kansanmusiikin opetustehtävät Sari Kaasinen aloitti vuonna 1983. Hän on opettanut Keski-Karjalan kansalaisopistossa, Keski-Karjalan musiikkiopistossa, Joensuun konservatoriossa ja muissa oppilaitoksissa. Opetustehtävien lisäksi hän toimii Rääkkylän Kihauksen taiteellisena johtajana, projektipäällikkönä Rääkkylän kansanmusiikin kehittämisprojektissa ja toimitusjohtajana omassa yrityksessään.

Sari Kaasiselle paluu kotikylään on tietoinen valinta, jolla hän haki elämänlaatua, turvallisuutta ja luonnonläheisen ympäristön lapsilleen. Hän on loistava esimerkki sille, että syrjäseudulla asumisen ei tarvitse olla este ammatilliselle tai taiteelliselle toiminnalle. Sari Kaasinen tuokin mielellään esille kulttuuritaustansa toimiessaan kotiseutunsa hyväksi.

Sari Kaasinen on saanut useampiakin palkintoja ja apurahoja. Värttinä sai valtion säveltaidepalkinnon vuonna 1993, Sari Kaasinen itse Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahaston työskentelyapurahan vuonna 1998 ja valtion yksivuotisen taiteilija-apurahan vuonna 1999. Viisi vuotta sitten hänet palkittiin Maakunnan Kehittäjä –palkinnolla. Levyjä Sari Kaasinen on julkaissut yksin, Värttinän ja Sirmakka-yhtyeen kanssa toistakymmentä.

Jaa artikkeli
Back to top