Sivistyspalkinto laulupedagogi Ava Nummiselle
Kansanvalistusseura palkitsee vuonna 2009 laulupedagogi Ava Nummisen musiikin avulla tehdystä hyvinvointityöstä. Hän on avannut suomalaisten laulusuut, taitoon tai ääneen katsomatta.Helsinkiläisen Ava Nummisen ammattien lista kielii aktiivisesta itsensä kehittämisestä: musiikin tohtori, läänintaiteilija, kouluttaja, laulaja, laulunopettaja ja psykologi.
”Nummisen tutkimukseen perustuva musiikkikasvatusnäkemys on luonut pohjaa vapaan sivistystyön laulunopetuksen kehittämiselle kaikille aikuisille kohdistettavana toimintana ja yleensä matalan kynnyksen musiikkiryhmien lisäämiselle. Hän on paneutunut erityisesti laulamisen käyttämiseen hoitavana vuorovaikutuksena sosiaali- ja terveysalan palveluissa”, raati toteaa.
Tutkija ja toimija
Ava Numminen on mukana useissa tutkimushankkeissa, joissa kehitetään välineitä muistisairaiden kuntoutukseen. Hoitolaitosten kulttuuritoiminnan edistämisen läänintaiteilija vie musiikkia laitoksiin, jotta se saisi sijaa perushoidossa.
– Musiikin aivotutkimuksesta tiedetään, että musiikki stimuloi aivojen syviä tunnekerroksia. Niinpä lähimuistinsa menettänyt potilas laulaa usein vaivatta lapsuutensa lauluja, hän perustelee.
Nummisen innoittamana on syntynyt ympäri maata kynnyksettömiä lauluryhmiä.
– Kuorossa laulaminen on itseisarvo, mutta lisäksi siihen kuuluu yhteisöllisyyden kokemus. Laulaminen antaa iloa, turvallisuutta, mahdollisuuden kokea henkistä ja hengellistä yhteyttä, purkaa surua ja pettymyksiä, olla osa omaa persoonallista ilmaisua, laulupedagogi sanoo.
Kansanvalistusseura luovutti Ava Nummiselle tunnustuksena Veikko Myllerin pronssityön Pikkulintuja I.
Palkinto ja perustelut
Ava Numminen sai tunnustuksen ”tuloksellisesta työstä laulutaidottomien aikuisten laulamaan oppimisen ja lauluharrastuksen puolesta sekä musiikkiharrastuksen hyvinvointivaikutusten selvittämisestä ja esille tuomisesta. Nummisen tutkimukseen perustuva musiikkikasvatusnäkemys on luonut pohjaa vapaan sivistystyön laulunopetuksen kehittämiselle kaikille aikuisille kohdistettavana toimintana ja yleensä matalan kynnyksen musiikkiryhmien lisäämiselle.”