Skip to Content

Sivistyspalkinnon vastaanottivat Helsingin Vihreiden nuorten puheenjohtaja Maija Linkola (vas.), toiminnanjohtaja Jesse Kareinen, Hlesingin NNKY:n koordinaattori Katri van Wensen, ympäristökasvatuksen koordinaattori Ulla Kajaluoto Helsingin kaupungin nuorisopalveluista sekä SATAKOLKYT-hankkeen koordinaattori Eeva Puustjärvi.

Sivistyspalkinto

Sivistyspalkinto 2019: Satakolkyt-hanke

Julkaistu:

Sivistyspalkinnon vastaanottivat Helsingin Vihreiden nuorten puheenjohtaja Maija Linkola (vas.), toiminnanjohtaja Jesse Kareinen, Hlesingin NNKY:n koordinaattori Katri van Wensen, ympäristökasvatuksen koordinaattori Ulla Kajaluoto Helsingin kaupungin nuorisopalveluista sekä SATAKOLKYT-hankkeen koordinaattori Eeva Puustjärvi.

Helsingin rantaviivoja siivoava yhteishanke sai KVS:n sivistyspalkinnon

– Monet ajattelevat, että eihän rannalla edes ole roskia, mutta kyllä niitä löytyy. Valitettavasti kaikki, joka rannalle heitetään, voi kulkeutua mereen, sanoo Helsingin NNKY:n koordinaattori Katri van Wensen.

NNKY on yksi viidestä organisaatiosta Helsingin rantaviivoja siivoamaan innostavan SATAKOLKYT-hankkeen taustalla.

Kansanvalistusseura myönsi vuoden 2019 sivistyspalkinnon yhteishankkeelle, joka edistää arkisivistystä esimerkillisellä tavalla. Se kutsuu kansalaisia yhdistämään voimansa Itämeren rantojen siivoamiseksi.

Nimensä mukaisesti SATAKOLKYT kannustaa helsinkiläisiä siivoamaan 130 kilometrin pituisen ranta-alueen roskista ja samalla tutustumaan alueensa merenrantaan.

Vuosina 2019−2021 järjestettävässä yhteishankkeessa ovat mukana Helsingin kaupungin nuorisopalvelut, Pääkaupunkiseudun Partiolaiset, Helsingin Vihreät Nuoret, Helsingin 4H-yhdistys ja Helsingin NNKY.

Piristysruiske ilmastoahdistukseen

Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi kiittelee toimijoita edistyksellisestä aktiivisuudesta. SATAKOLKYT muun muassa vaikuttaa aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja viestii ympäristönsuojelusta innostavasti.

– Se on toiminut piristysruiskeena ympäristöahdistukseen. Kekseliään karttapalvelun avulla kansalaiset voivat seurata työn tuloksia eli rantojen puhdistumista reaaliajassa ja suunnata kohteisiin, joissa siivottavaa vielä riittää, Tuomi sanoo.

Siivoustalkoot ovat saaneet mukaan lukuisia tahoja kouluista yrityksiin. Kesäkuussa myös Kansanvalistusseura liittyi talkoisiin, kun henkilöstö raivasi Hietalahden uimarannan ympäristöä roskasta osana virkistyspäivää.

– Olemme huomanneet, että ihmisten halu toimia puhtaamman Itämeren ja rantojen puolesta kasvaa, kun he pääsevät itse kokemaan, miten upeita rantoja meillä on, sanoo hankkeen koordinaattori Eeva Puustjärvi.

Ympäristökasvatuksen koordinaattori Ulla Kajaluoto Helsingin kaupungin nuorisopalveluista kertoo, että nuoret ovat huolissaan ympäristön ja rantojen likaantumisesta, sillä se vaikuttaa myös eläimiin.

– Tulevana vuonna ajatuksena on haastaa perheitä, erityisesti aikuisia toimimaan, koska saamme nuorilta koko ajan sellaista viestiä, että aikuiset eivät kuuntele tai toimi.

Yhdessä oppiminen on arkisivistystä

Palkitsemisperusteiden mukaan kansalaisten yhteen tuominen ympäristön hyväksi on juuri sellaista arkisivistystä, jota tarvitsemme tulevaisuudessa. KVS:lle arkisivistys tarkoittaa yhdessä oppimista, jotta voimme pitää huolta ympäristöstämme ja toisistamme.

Kaikille avoimissa siivoustempauksissa eri-ikäiset kaupunkilaiset pääsevät liikkumaan yhdessä ympäristön puolesta ja saavat merkityksen toiminnalleen.

Kansanvalistusseura toivoo sivistyspalkinnon kannustavan myös muita SATAKOLKYT-hankkeen kaltaiseen esimerkilliseen ja innostavaan työhön ympäristön ja arkisivistyksen hyväksi.

Vuotuisesta sivistyspalkinnosta päättää Kansanvalistusseuran hallitus. Sen mukaan palkittava hanke on erinomainen esimerkki yhdessä oppimisesta.

Jaa artikkeli
Back to top