Skip to Content
Projekti

Kielikukkanen (2020–2022)

Toteutusaika: 25.4.2020 – 31.12.2022

Hankkeen taustatiedot

Asiakkaiden tarpeita vastaavat monimuotoiset kurssit lisäävät kielten opiskelun saavuttavuutta ja opiskelun mielekkyyttä. Kielikukkanen-projektissa tutkittiin, kokeiltiin ja muutettiin vallitsevaa ajattelutapaa ja toimintamalleja vieraiden kielten kurssisuunnittelussa. 

Miten tulevaisuuden opistossa opiskellaan vieraita kieliä? 

Kielikukkanen-projektissa tutkittiin, kokeiltiin ja muutettiin vallitsevaa ajattelutapaa ja toimintamalleja vieraiden kielten kurssisuunnittelussa. Asiakkaiden tarpeita vastaavat monimuotoiset kurssit lisäävät kielten opiskelun saavuttavuutta ja opiskelun mielekkyyttä.

Kieltenoppiminen rikastuttaa oppijoiden elämää sekä suomalaisen yhteiskunnan kielivarantoa.

Kielikukkanen-projektin pääkohderyhmänä olivat kansalais- ja työväenopistoissa toimivat suunnittelijat ja kieltenopettajat.  

Opetushallituksen rahoittamassa hankkeessa oli tarkoitus kehittää uusia malleja kurssisuunnitteluun tueksi yhdessä kuuden eri puolilla Suomea toimivan kansalaisopiston kanssa. Mallit hyödynsivät asiakaslähtöistä ajattelua ja digitaalisuuden eri muotojaLisäksi jaettiin ajatuksia ja ideoita muiden kansalais- ja työväenopistokentällä kielten kanssa toimivien kanssa, pohdittiin kurssien osaamisperusteisuutta, arviointia ja kehitettiin kentän verkostoitumista muiden oppilaitostyyppien kanssa. Näillä toimilla pyritään helpottamaan kieltenopiskelijoiden oppimispolkuja eri oppilaitosten välillä.   

 

 

Lue lisää Kielikukkanen-hankkeesta

Artikkelit

Suunnitteluopas

Kielikukkanen-suunnitteluopas kansalaisopistojen vieraiden kielten suunnittelusta vastaaville ja opettajille (Kuopion kansalaisopiston peda.net-ympäristössä)

Hankekatsaus

Kielikukkanen: hankekatsaus (pdf)

Lisätietoja

Projektin tapahtumia 

Pe 25.3.2022 klo 14-15 infotilaisuus

Otetaanko Kielikukkanen-malli käyttöön opistossasi syksyllä 2022? Tämä infotilaisuus on suunnattu näiden opistojen opettajille.

Ke 23.3.2022 klo 13-14 webinaari

Opistojen välinen kurssien yhteistoteutus ja AMK-yhteistyö: kokemuksia ja ajatuksia. Webinaari kansalaisopistojen vieraiden kielten opettajille, kielten suunnittelusta vastaaville ja rehtoreille.

Ke 16.3.2022 klo 13-15 webinaari

Kansalaisopistojen kielten Koski-kurssien arviointi: kokemuksia ja ajatuksia. Webinaari kansalaisopistojen vieraiden kielten opettajille, kielten suunnittelusta vastaaville ja rehtoreille.

Alustuksen pitää tutkijatohtori Mari Honko, Soveltavan kielentutkimuksen keskus, Jyväskylän yliopisto

Ti 15.3.2022 klo 13-14 webinaari

Webinaarissa kuullaan, kuinka kielikurssivalintoja helpottava Kielikukkanen-malli otetaan käyttöön. Käymme läpi mallin käyttöönottoon liittyviä toimia ja vastaamme siihen liittyviin käytännön kysymyksiin. Tilaisuus on suunnattu opistojen kielten suunnittelusta vastaaville ja rehtoreille.

Ke 26.1.2022 klo 13-14 webinaari

Ammattikorkeakoulujen ja kansalaisopistojen yhteistyö. Webinaari ammattikorkeakoulujen vieraiden kielten opettajille ja kielten suunnittelusta vastaaville.

Alustuksen pitää opetusneuvos Heikki Tulkki.

Ke 17.11.2021 klo 13–14 webinaari

Ai mikä ihmeen Kielikukkanen? Webinaari kansalaisopistojen rehtoreille ja kielten suunnittelusta vastaaville. Tule kuulemaan pilotointikokemuksia ja ottamaan selvää, helpottaisiko malli sinun opistosi asiakkaiden kurssivalintoja sekä opettajien ja suunnittelijoiden työtä.

Pe 9.4.2021 klo 13–14 webinaari

Tilaisuudessa kuullaan ja keskustellaan osaamisperusteisuudesta sekä kielten kurssien kurssikuvauksista.

Alustuksen pitää opetusneuvos Heikki Tulkki.

Pe 19.3.2021 klo 13–14 webinaari

Keskustelua kurssimallien suunnittelusta ja kieltenoppimisen uusista muodoista sekä kokemuksista hybridimallisesta opetuksesta. 

Alustuksen pitäjät Marjo Markkanen/Kuopion kansalaisopisto ja Marika Boström/Vaasan kansalaisopisto Alma – Vasa Medborgarinstitutet Alma.

Pe 11.12.2020 klo 13–14 webinaari

Kuullaan ja keskustellaan kurssisuunnittelun uusista tuulista. Kuinka voimme palvelumuotoilun keinoja hyödyntämällä tehdä kielikurssivalikoimastamme mahdollisimman selkeän asiakkaille? Webinaarin aikana esitellään projektissa suunniteltava kurssikuvaus-malli. 

Alustuksen pitää Sari Isokangas/Vaasan kansalaisopisto Alma – Vasa Medborgarinstitutet Alma.

Pe 30.10.2020 klo 13–14 webinaari

Aiheena vapaan sivistystyön kieltenopettajuus. Mietimme yhdessä, mitä vapaan sivistystyön kieltenopettajuus on. Mitä taitoja ja tietoja tarvitsemme tulevaisuudessa, jotta asiakkaat, vanhat ja uudet, löytävät kurssimme? 

Alustuksen pitää Marja Juhola/Etelä-Helsingin kansalaisopisto. 

Hankkeen taustatiedot

Hanke:
Kielikukkanen 2020 – 2022

Koordinaattori:
Etelä-Helsingin kansalaisopisto/Kvs-säätiö

Kumppanit:

Rahoitus:
Opetushallituksen vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämisavustus, 80.750 € ja lisäksi omarahoitusta 14.250 € (2020-2021); 81.599 € ja lisäksi omarahoitusta 14.401 € (2021-2022)

Back to top