Stiftelsens historia
Folkupplysningssällskapet grundas
Folkupplysningssällskapet (KVS) är en av Finlands första nationella föreningar och den äldsta organisationen för bildningsarbete. Beslutet av grunda sällskapet fattades på folkskollärarnas möte i Jyväskylä år 1872, men tanken på sällskapet hade framförts offentligt redan mycket tidigare.
Lue lisää SuljeKalendern gavs ut, biblioteksväsendet uppstod
På 1870-talet befann sig det finländska samhället mitt i förändring. Det traditionella, nästan oförändrade samhället hade övergått till en ny tidsålder, förändringens tid.
Folkupplysningssällskapets mest populära produkt, Folkupplysningssällskapets kalender, gavs för första gången ut år 1881.
Sångfester – Finlands första festivaler
När Folkupplysningssällskapet grundades hade man inte tänkt att musik skulle bli ett av dess betydande verksamhetsområde. Sällskapets verksamhetschef Aksel Granfelt var en stor Estlandsvän. På sina resor till Estland bevittnade han mycket populära sångfester i nationell anda och ville ta med dem till Finland.
Folkhögskolor och öppet universitet
Folkupplysningssällskapet utsåg i slutet av 1880-talet en arbetsgrupp som skulle planera programmet för och förverkligandet av en finländsk folkhögskola. Programpappret fastnade emellertid en lång tid i senaten, vars godkännande grundandet av folkhögskolan krävde, och projektet sköts upp.
Sällskapet får ett eget säte
Sällskapets sekreterare Väinö Voionmaa, historieforskare och inflytelserik person inom politiken, lät bygga ett hus åt Folkupplysningssällskapet på Museigatan i Helsingfors år 1913. Under de första årtiondena hade sällskapet drivit sin verksamhet från olika hyreslokaler i Helsingfors och ofta så trångt att sällskapets kontor och sekreterarens bostad mer eller mindre överlappade varandra.
Folkupplysningssällskapet som grundande medlem i Alfred Kordelins stiftelse
Alfred Kordelin var i tiderna Finlands rikaste man. Han hade blivit medlem i Folkupplysningssällskapet år 1913. Han dog i oroligheterna år 1917.
Kordelin testamenterade en stor del av sin egendom till främjandet av den finländska vetenskapen, konsten, litteraturen och folkbildningen.
Folkupplysningssällskapets korrespondensinstitut inleder sin verksamhet
Tanken på korrespondensstudier landade i Finland från utlandet redan på 1910-talet. Folkupplysningssällskapets korrespondensinstitut föddes som biprodukt till medborgarinstitutverksamheten. Sällskapets hemstudiesekreterare Onni Tolvanen konstaterade att det finns ett behov av korrespondensstudieverksamhet.
Korrespondensinstitutet nådde omfattade hela landet. På 1940-talet började man kalla det Distansinstitutet. Under första hälften av 1944 hade institutet redan över 40 000 studerande, vilket gjorde Korrespondensinstitutet till Finlands överlägset största läroanstalt. Först på 2000-talet blev Helsingfors universitet större.
Rundradion och radioverksamheten grundas
Radioverksamhetens inledning och grundandet av Rundradion i mitten av 1920-talet försåg folkbildningsarbetet med ett helt nytt verktyg och en ny dimension. I Folkupplysningssällskapet var man intresserade av det nya verktyget och den nya möjligheten.
Folkupplysningssällskapet blev delägare i det nya bolaget med en liten andel på några procent. Kvs producerade regelbundet föredrag i Rundradion under flera års tid från och med hösten 1926.
Från förening till stiftelse
År 1908 hade Folkupplysningssällskapets festliga sammankomst varit problematisk av partipolitiska orsaker. En till förtrycksperiod hade börjat, och gammalfinnarna ansåg att man i viss mån borde gå med på ryssarnas villkor, medan ungfinnarna och likasinnade krävde motstånd. På Folkupplysningssällskapets möte hade ungfinnarna tagit makten på ett listigt sätt.
Senare hade Akademiska Karelen-sällskapet blivit intresserat av tanken på Storfinland, och ville överta föreningar, som kunde påverka den allmänna opinionen i frågan. Det tillskansade sig Finskhetsförbundet år 1927 och försökte också påverka ungdomsföreningsrörelsen, i vilken många ledargestalter inom Kvs var medlemmar. AKS ansåg att Folkupplysningssällskapet och dess ledning var konservativt och fick inte de pengar som det hade ansökt om från sällskapet till projektet Storfinland.
Dessa händelser oroade Folkupplysningssällskapet år 1928, och en kommitté diskuterade frågan att göra sällskapet till stiftelse, för att undvika plötsliga överraskningar och personbyten.
Brevinstitutet Finlands största läroanstalt
Folkupplysningssällskapets korrespondensinstitut föddes i misstag eller obemärkt som biprodukt till medborgarinstitutverksamheten. Tanken på korrespondensstudier landade i Finland från utlandet.
Under första hälften av 1944 hade institutet redan över 40 000 studerande, vilket gjorde Folkupplysningssällskapets Korrespondensinstitut till Finlands överlägset största läroanstalt. Först på 2000-talet blev Helsingfors universitet större.
Oriveden Opisto övergår i Folkupplysningssällskapets ägo
År 1945 fattade Folkupplysningssällskapet dess hittills mest betydande enskilda beslut när det tog Oriveden Opisto i sin ägo.
Internationaliseringen börjar
Folkupplysningssällskapet började 1964 ge ut den engelskspråkiga tidskriften Adult Education in Finland, senare Life and Education i Finland (LEIF). År 1995 fick sällskapet i uppgift att utbilda finländska tjänstemän och personer som ville bli tjänstemän i Europeiska unionen i språk när Finland blev medlem i unionen.
Sällskapet hade i mitten av 1970-talet också med statligt stöd börjat ordna grundläggande utbildning för finländska barn som bodde utomlands, vilket senare blev Etäkoulu Kulkuri.
År 2012 blev europeiska vuxenutbildningsförbundets informationsenhet underställd Folkupplysningssällskapet.
Lue lisää SuljeFörlagsverksamheten av tidskrifter utvidgas
Folkupplysningssällskapet har deltagit i publikationsverksamhet under hela sin existens. År 1980 grundade sällskapet tillsammans med Aikuiskasvatuksen tutkimusseura den vetenskapliga tidskriften Aikuiskasvatus, vars första nummer utkom år 1981. Dessutom har Kvs publicerat webbtidningar för fackmän inom vuxenpedagogik.
Folkupplysningssällskapet fyller 140 år
Folkupplysningssällskapet firade sin 140-årsdag mitt i en rad förändringar och ekonomiskt osäkra omständigheter. Det var inget nytt i sällskapets historia. Under dess över hundra år långa historia har det fria bildningsarbetet ständigt förändrats efter samhällets behov.
Folkupplysningssällskapet blir huvudman för Etelä-Helsingin kansalaisopisto
Sammanslutningen stärker utvecklingen av digitala inlärningsmiljöer, innovationer för livslångt lärande och hela verksamheten inom fritt bildningsarbete.
Distansskolprojekt för finländska barn i Al Hol 2020–2022
Etäkoulu Kulkuri, som upprätthålls av Kvs-stiftelsen, förverkligade ett distansskolprojekt för finländska barn i Al Hol-lägret i Syrien på utrikesministeriets begäran och med utbildnings- och kulturministeriets finansiering.
Lue lisää SuljeVetenskapscenter Soppi öppnades
Kvs-stiftelsen utökade sin verksamhet när bildningens och lärandets vetenskapscenter Soppi öppnades.
Temaåret för bildning
Vi firar stiftelsens 150-årsjubileum och samordnar det av utbildnings- och kulturministeriet utlysta nationella Temaåret för bildning.