Perhe maailmalla -projekti päättyy – tallenteet ja sisällöt jatkossakin käytettävissä

Kvs-säätiön ja Suomi-Seura ry:n Perhe maailmalla -yhteistyöprojekti päättyy vuoden 2021 lopussa. Monet projektissa tuotetut sisällöt, kuten webinaaritallenteet, podcast ja blogiartikkelit, ovat käytettävissä myös projektin päätyttyä.

Perhe maailmalla -projektin toimenpidesuositukset

Perhe maailmalla -projektin aikana on kehitetty erilaisia tukimuotoja ulkomailla asuville ja lähtö- tai paluumuuttoa suunnitteleville suomalaisperheille. Projektin kokemusten ja tulosten sekä sisällöistä saadun palautteen ja toiveiden perusteella on tuotettu neljä toimenpidesuositusta.

Kolumni: Kotirouvaksi Kiinaan – parisuhteen uudet roolit ulkomaankomennuksella

Ulkomaankomennus voi muuttaa parisuhteen dynamiikkaa eri tavoin. Muutos aiempaan saattaa olla hyvinkin suuri, jos uudessa asuinmaassa toinen puoliso jää syystä tai toisesta kotiin. Elina Uusitalon kolumnin keskiössä ovat kirjoittajan omat kokemukset komennuspuolisona, kotirouvana Kiinassa.

Paluumuutto ja identiteetti – katse sisäänpäin

Fyysisestä paluumuutostamme on 17 kuukautta. Muuttofirma toi tavaramme neljä kuukautta sitten. Seuraavaksi on henkisen paluumuuton vuoro.

Perhe maailmalla -podcastsarja marras-joulukuussa

Neliosainen Perhe maailmalla -podcast alkaa 18.11.2021. Jaksot julkaistaan torstaisin, peräkkäisinä viikkoina. Jokaisessa jaksossa ulkosuomalaisuutta ja ulkosuomalaisia koskettavia aiheita avataan tutkijan näkökulmasta sekä kokemusasiantuntijan tarinan kautta.

Portugalilainen vuoristorata

Puolisoni Jonny Kahleyn Dieb ja minä muutimme lähes vuosi sitten Yhdysvalloista Portugaliin. Emme olleet aikaisemmin edes käyneet koko maassa! USA:sta käsin olimme ostaneet farmin ja liikehuoneiston Santarémin läänistä, maan keskiosasta.

Lapsiperheen ero ulkomailla

Kansainväliseen eroon liittyy kysymyksiä, joihin voi ja kannattaa varautua hyvissä ajoin ennakkoon. Eron tapahtuessa käytännön neuvot ja henkinen tuki sekä vertaistuki ovat tarpeen.

”Menkää, tehkää, kokekaa – se on aina sen arvoista”

Elokuussa 2020 Taija Marjamäki kertoi blogissamme perheensä ulkomaanmuutosta ja mm. sopeutumisesta uuteen asuinmaahan. Puolison työtilanteen muututtua edessä on hieman suunniteltua aiempi paluu Suomeen: Minkälaiset ovat tunnelmat muuton lähestyessä?

Perhe maailmalla -podcast: tulossa pian!

Perhe maailmalla -projekti tuottaa loppuvuonna neliosaisen podcast-sarjan. Sarjassa käsitellään ulkosuomalaisia ja paluumuuttajia laajasti koskettavia teemoja. Teemoja tarkastellaan joka jaksossa tutkijan tai ulkosuomalaisten parissa työskentelevän sekä kokemusasiantuntijan näkökulmasta. Ensimmäinen jakso julkaistaan torstaina 18.11.2021.

Kolumni: Ihan tavallista tissuttelua?

Kun Suomessa ihannoidaan keskieurooppalaisia juomatapoja, yritän muistuttaa, että siihenkin sisältyy ongelmia. Toiset meistä ovat taipuvaisempia riippuvuuksiin. Jos läträtään riippuvuutta aiheuttavan aineen kanssa, siinä on aina riskinsä - olipa maa tai geeniperimä mikä hyvänsä.

Kateutta ja kaipausta: ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien ristiriitaiset tunteet

Ristiriitaiset tunteet liittyvät ulkosuomalaisuuteen - et ole ajatustesi kanssa ainoa. Kateus, ulkopuolisuus, ikävä ja syyllisyys ovat tuttuja tunteita jokaiselle ulkomailla joskus asuneelle ja paluumuuttajalle.

Kolumni: Kaksi paluumuuttoani – yhä mukanani

Olivat lähdöt millaisia tahansa, niihin liittyy voimakas hetkeen tarttumisen tunne – kliseistä tai ei. Lähdön lähestyessä kaikki yksityiskohdat korostuvat, värit muuttuvat kirkkaammiksi, äänet ja tuoksut voimistuvat. Ne tuovat esiin hetkien arvostamisen ja ajan rajallisuuden tunnistamisen.

Tositarinoita: Isä tulikin mukana

Kun isän lähtö alkoi näyttää todennäköiseltä, olin jo ehtinyt Suomeen kesälomalle. Toisinkin olisi voinut käydä. Olin arponut kuukausitolkulla pitäisikö lähteä yksin Suomeen. Pelkäsin, etten ehtisi nähdä isää enää.

Tositarinoita: Ulkomaasta kotimaaksi

Milloin uusi maa muuttuu kotimaaksi ja vanha kotimaa ulkomaaksi?

Lähtö suomalaisena – paluu ulkosuomalaisena: tallenteita ja keskusteluja

Keväällä 2021 järjestetystä Lapsiperheenä maailmalla -webinaarisarjasta julkaistaan loppuvuonna yhteensä kahdeksan tallennetta.

Testamentti kansainvälisissä tilanteissa

Testamenttia koskevat muotosäännökset ovat melko samanlaisia kaikkialla. Perintöoikeus, perillistaho ja perillisten lakiin perustuvat oikeudet eroavat kuitenkin toisistaan. Yhdessä maassa tehtyä testamenttia ei myöskään välttämättä hyväksytä toisessa maassa – ainakaan kaikin osin.

Kolumni: Ero on vaihtoehto muiden joukossa

Olen tavannut terapiavastaanotolla ulkosuomalaisia, joilla on ollut ero vireillä, käynnissä tai jo jälkimaininkien puolella. Mieleeni nousee käsinkosketeltava tuska. Syyllisyyden tunne kuuluu eroprosesseihin, mutta erityisen vahvasti se näkyy ulkosuomalaisten kokemuksissa.

Vuosi paluumuutosta: toinenkin jalka kynnyksen yli

Ensimmäisen vuoden elimme kuin jalka oven välissä: toinen jalka entisessä kotimaassamme, toinen uudessa. Kun vuosi on nyt vierähtänyt, olemme uskaltaneet nostaa toisenkin jalan kynnyksen yli. Seisomme tasapainoisesti Suomen puolella.

Portugalin kahdet kasvot

Halpa hintataso ja mukava ilmasto ovat osa Portugalin vetovoimaa. Maahanmuuttoa suunnittelevan kannattaa ainakin opetella kieltä vinkkaa Tomi Hinkkanen.

Kolumni: Kun kaikki ei ole hyvin

Kun kaikki ei ole hyvin, turha on teeskennellä mitään muuta. Kun elämä on ollut pitkään raskasta, kaiken logiikan mukaan itselleen pitäisi antaa aikaa toipumiseen.

Vauhdikas alkuvuosi – elokuussa jatketaan!

Perhe maailmalla -projektissa alkuvuosi on ollut vauhdikas. Olemme järjestäneet monenlaisia tilaisuuksia, myös eri toimijoiden kanssa yhteistyössä. Projektin kanavat ja sisällöt jäävät nyt lomalle. Tauon aikana suunnitellaan jo tulevaa. Elokuussa on luvassa lisää tietoa syksyn tarjonnastamme!

Lapsiperheenä ulkomailla – kysymyksiä ja vastauksia

Miten ulkomailla asuminen vaikuttaa vanhemmuuteen? Miten voisi tukea lapsen sopeutumista? Mitkä asiat edistävät perheen hyvinvointia mukaan lukien vanhempien parisuhde?

Neljä päivää Suomi-kylän avautumiseen!

7. – 13.6.2021 virtuaalinen Suomi-kylä tarjoaa kohtaamispaikan ulkosuomalaisille ja ulkosuomalaisuudesta kiinnostuneille. Viikkoon mahtuu runsaasti erilaisia sisältöjä: kohtaamisia, kulttuuritapahtumia sekä avauksia yhteiskunnalliseen vuoropuheluun.

Kysy asiantuntijalta 20.5.2021: Ulkosuomalaisen yksinäisyys

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarjassa aiheena oli ulkosuomalaisen yksinäisyys. Keskustelua johdatteli sosiaalikuraattori Salla Korteniemi Lontoon Merimieskirkosta.

Tositarinoita ja vertaistukea, asiantuntijatietoa ja verkkojutustelua – Perhe maailmalla Suomi-kylässä

Perhe maailmalla -projekti tuottaa yhteistyössä kumppaniensa kanssa virtuaaliseen Suomi-kylään monentyyppisiä sisältöjä. Luvassa on mm. chatteja, asiantuntijavetoisia verkkokeskusteluja sekä webinaareja.

Rapakon takaa Portugaliin

Muutto mantereelta toiselle, irtiotto ja iso elämänmuutos - houkuttava unelma monelle meistä.

Kysy asiantuntijalta: Kun kulttuurit törmäävät

Kysy asiantuntijalta -sarjassa järjestettiin ryhmächat aiheena kulttuurien törmäys. Chatin alustuksena Merimieskirkon sosiaalikuraattori Saara Mughalin haastattelu kulttuurien törmäämisestä.

Kolumni: Ulkomaankomennuksen aikakaari

Usein sanotaan, että arki on arkea uudessakin asuinmaassa. Toisaalta arki saattaakin olla niin erilaista, että sen muistelu vertautuu uneen.

Tositarinoita: Kansainvälinen työperäinen liikkuvuus ammattina

Moni suomalainen muuttaa ulkomaille työn perässä. Jokaisen muutto ja elämäntilanne on erilainen. Ulkomaanmuuttojen koordinaattori auttaa ekspatriaatteja perheineen muuttamaan maasta toiseen mahdollisimman sujuvasti.

Kolumni: Kylläpä vihastuttaa!

Viha on tarpeellinen ja terve tunne. Se suojaa rajojamme ja antaa myös energiaa. Jos ei salli itsensä tuntea vihaa, on kuin amputoisi itse itseltään jäsenen. Vihalla on viesti, se juontaa jostakin. Meillä on vastuu kuunnella sen sanomaa.

Perheen (paluu)muuttopäätös – itsestäänselvyys vai harkinnan arvoinen mahdollisuus

Perheen (paluu)muuttopäätöksen tekeminen ei ole helppoa. Päätöstä kuitenkin helpottavat samat arvot ja samansuuntaiset suunnitelmat sekä jokaisen perheenjäsenen avoin ja positiivinen asenne.

Kysy asiantuntijalta 22.4.2021: Parisuhde muutossa ja muutoksessa ulkomailla

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarjassa aiheena oli Parisuhde muutossa ja muutoksessa ulkomailla. Keskustelua johdatteli perhe- ja parisuhdeterapeutti Sini Rantakari.

Tositarinoita: Miina ja Manu muuttavat taas

Missä ovat suomalaisessa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa esikuvat lapsille, jotka viettävät elämänsä reissaten maasta toiseen tai elävät kahden kulttuurin kodeissa? Tai lapsille, joille suomalaisuus on yksi identiteetti muiden joukossa?

Tositarinoita: Kukkia, kahvia ja kinastelua

Kieli luo mahdollisuuksia ulkosuomalaisen arkeen, arki luo mahdollisuuksia uuden asuinmaan kielen oppimiseen. Tositarinoita-sarjassa Emmi kertoo tarinansa espanjan opettelusta - ummikosta itsenäiseksi toimijaksi.

Kysy asiantuntijalta 8.4.2021: Kriisit ja vaikeat tilanteet ulkomailla

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarjassa aiheena olivat kriisit ja vaikeat tilanteet ulkomailla. Keskustelua johdatteli Matti Rintamäki Merimieskirkosta.

Kolumni: Esineet – koti

Kansainväliset muutot laittavat pakosti rankkaamaan tavaroistamme esiin ne tärkeimmät. Vaikka kyseessä on pelkkää materiaa, on tutuissa esineissä turvan tuntu muuten niin hälyisän siirtymävaiheen keskellä.

Lapsiperheen ulkomaanmuutto – kysymyksiä ja vastauksia

Lapsiperheen ulkomaanmuutto ja siihen valmistautuminen voivat tuntua loputtomalta sarjalta kysymyksiä ja pohdintoja vanhemman näkökulmasta.

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarja

Viime vuonna suuren suosion saaneet Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelut jatkuvat. Tilaisuuksissa ulkosuomalaisasiantuntijat vastaavat sinua mietityttäviin ulkosuomalaisuuden kysymyksiin. Pääset myös jakamaan ajatuksiasi ja kokemuksiasi muiden osallistujien kanssa.

Ulkomaille muutto – uhka vai mahdollisuus puolison uralle?

Ulkomaille työn takia muuttavat perheet ovat nykyään tyypillisesti ns. kahden uran perheitä: kummallakin puolisolla on ura ja työ, jonka hän kokee itselleen merkityksellisenä.

Kolumni: Resilienssin mestarit

Joskus tuntuu, että ulkosuomalaisen elämä on yhtä sopeutumisen ja joustamisen helminauhaa. Asioita on helpompi käsitellä, kun jostain mielen perukoilta löytyy uskoa asioiden järjestymiseen.

Virtuaalinen Suomi-kylä kesäkuussa

Virtuaalinen, ympärivuorokautinen Suomi-kylä kokoaa ulkosuomalaiset ja ulkosuomalaisuudesta kiinnostuneet yhteen 7. – 13.6.2021. Hanketta koordinoi Suomi-Seura ry, toteuttajina on mukana yksityisen ja julkisen sektorin toimijoita.

Monikielisen lapsen aaltoileva kielten kehitys

Ulkosuomalaisperheen lapsi saattaa viettää suurimman osan ajastaan vieraskielisessä ympäristössä. Asuinmaan valtakieli myös ujuttautuu usein perheeseen. Kielten sekoittaminen onkin yleinen monikielisyyteen liittyvä ilmiö.

Ulkomailta palaavan koululaisen kannattaa opetella suomea

Kansainvälinen koulu tai englanninkielinen luokka ovat luontevia vaihtoehtoja ulkomailta Suomeen palaaville lapsille. Useissa kaupungeissa on jo englanninkielisiä luokkia, joissa saa tukea myös suomen opiskeluun. Äidinkielen oppiminen avaa paremmat mahdollisuudet jatkokoulutukseen.

Kolumni: Sinä olet koti

Monen matkahaaveet menivät koronan myötä uusiksi ja uudet suunnitelmat ovat jäissä. Nyt on siis erinomainen hetki tehdä matka omaan sisäiseen kotiin.

Lapsiperheenä maailmalla -webinaarisarja

Millaista on lapsiperheen arki maailmalla? Minkälaisia ovat vanhemmuuteen liittyvät stressitekijät ulkosuomalaisilla? Kuinka vanhempi voi tukea lapsen sopeutumista? Entä miten ylläpitää lapsen äidinkieltä eri vaiheissa?

Tositarinoita: Vaali hyvää suhdetta asuinmaahasi

Uusi asuinmaa on kuin uusi ihmissuhde. Joskus kemiat kohtaavat nopeastikin, toisinaan eivät. Kuten ihmissuhteissakin, tutustuminen auttaa ymmärtämään toista paremmin. Oma asenne vaikuttaa siihen millainen suhteesta kehkeytyy.

Tositarinoita maailmalta -nuotiopiirit

Tule lämmittelemään tarinoiden ja verkon lämpöön. Nuotiopiirissä kuulet kokemustarinoita ja pääset jakamaan kokemuksiasi muiden osallistujien kanssa. Keskustelua ovat virittelemässä Perhe maailmalla -projektin vertaisasiantuntijat.

Takapihalta luistinradalle – paluumuuttajan ensimmäinen talvi

Harkitessamme paluumuuttoa minua vaivasi kysymys: Miten kestäisin Suomen pitkän ja pimeän talven? Olinhan tottunut SUP-lautailemaan Välimerellä lähes ympäri vuoden nauttien leudoista talvista, jotka sääolosuhteiltaan olivat verrattavissa Suomen kesään.

Kansainvälisen lapsuuden ja paluumuuton heijastuminen aikuisuuteen

Tilapäisellä ulkomailla asumisella ja paluumuutolla voi olla lapseen elämänmittaisia vaikutuksia, jotka heijastuvat muun muassa kulttuuri-identiteettiin, ystävyyssuhteisiin ja ammatinvalintaan toteaa Sini-Vuokko Yrjö-Koskinen kasvatustieteen pro gradu -tutkielmassaan.

Kolumni: Liian vieras vai vähiten vieras?

Uskon, että yksikään ulkosuomalainen ei voi kokonaan välttyä irrallisuuden tunteelta. Asuinmaassa ei koskaan voi solahtaa aivan sataprosenttisesti paikallisväestöön. Vaikka aksentti ajan myötä haalistuisikin, ei juurille käy niin.

Tositarinoita: Kun haikara kiertää kaukaa

Ajatus perheen perustamisesta ei ollut vieras, kunhan oikea kumppani löytyisi. Odottamatta se tapahtuikin Tanskassa! Haaveenani oli neljä lasta, mutta perheen perustamisessa kiiruhdimme hitaasti.

Tositarinoita: Kun kamala kouluruotsi pelastaa

Onneksi en etukäteen tiennyt, kuinka kauan kestää oppia uutta kieltä. Se nimittäin voi kestää – ja aivan liian pitkään, jos minulta kysytään.

Tositarinoita: ”Haluatko muovikassin?”

Muuttamisessa ulkomaille on aina omat ongelmansa, mutta muutto maahan, jonka kieltä ei osaa sanaakaan, voi tuntua alkuun mahdottomalta.

Tositarinoita: Suosituimpia suomen sanoja maailmalla

Suomen sanat ja niiden rikas ilmaisu toimii kuin siltana Suomeen – ehkä en olekaan niin kaukana, vaikka olenkin muilla mailla.

Kysy asiantuntijalta 25.11.2020: Paluumuutto

Tällä erää viimeisessä Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelussa oli aiheena paluumuutto.

Tositarinoita: Joulu ulkomailla – maassa maan tavalla vai omia perinteitä kunnioittaen?

Juhlapyhät ovat aina olleet itselle tärkeitä ja kaikista lähinnä sydäntäni on joulu. Olen jouluihminen, olen aina ollut ja tulen aina olemaan.

Kysy asiantuntijalta 18.11.2020: Resilienssi

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarjassa oli kuudennella kerralla aiheena resilienssi - myönteisen selviytymisen taito. Keskustelua johdatteli Ilona Taimela.

Parisuhde mennen tullen muuton myllerryksessä

“En olisi ikinä selvinnyt muutosta yksin. Onneksi ei tarvinnutkaan.”

Kysy asiantuntijalta 11.11.2020: Itsemyötätunnon taito

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarjassa oli viidennellä kerralla aiheena itsemyötätunnon taito. Kysymyksiin oli vastaamassa terapeutti Heli Suutari.

Kysy asiantuntijalta 4.11.2020: Oman tulevaisuuden hahmotus

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarjan neljännellä kerralla aiheena oli oman tulevaisuuden hahmotus ulkosuomalaisena. Keskustelua johdatteli Saara Mughal Merimieskirkosta.

Kysy asiantuntijalta 28.10.2020: Yhteisöllisyys jaksamisen tukena

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarjan kolmannella kerralla aiheena oli yhteisöllisyys jaksamisen tukena. Keskustelua johdatteli Matti Rintamäki Merimieskirkosta.

Kysy asiantuntijalta 21.10.2020: Voimavarat käyttöön

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarjassa aiheena oli tällä kertaa omat voimavarat käyttöön. Kysymyksiin olivat vastaamassa Mielenterveyden keskusliiton kouluttaja Teija Eskola sekä kokemusasiantuntija Tuula Laitinen.

Perhe maailmalla: voimia, varoja vai voimavaroja?

Ulkomaille muutto ja siellä asuminen vievät aina voimia ja taloudellisia varoja asuupa sitten ulkomailla perheenä tai yksin. Perheenä ulkomailla asumiseen liittyy monta asiaa, joita perheettömän ei tarvitse pohtia. Toisaalta perheillä on myös monia voimanlähteitä – perheiden voimavaroja.

Kysy asiantuntijalta 14.10.2020: Yksinäisyyden tunne uudessa maassa

Kysy asiantuntijalta -verkkokeskustelusarjan avauksessa aiheena oli yksinäisyyden tunne uudessa maassa. Kysymyksiin oli vastaamassa terapeutti Heli Suutari.

Kolumni: ”Alakko nää mua?”

Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunne on tuttu monille ulkosuomalaisille.

”Kyllä elämä jotenkin kantaa siellä uudessa maassa”

Sademetsäkävelyllä tai vaikkapa parvekkeella pyykkiä ripustaessa eksoottinen luonto tulee lähelle: ohi lentävät sateenkaaripapukaijat ja pensaissa nauravat kookaburrat.

Kolumni: Miten tarinamme jatkuu ulkomailta palattuamme?

Tarina ulkomailla asumisesta ei pääty Suomeen paluuseen. Mielen siirtyminen maasta toiseen vaatii aikaa. Mieli voi viipyä ikään kuin välitilassa. Välitilassa kaksi maailmaa – mennyt ja nykyinen – ovat yhtä totta ja läsnä joka hetkessä.

KOLUMNI: Tule lähelle, anna tilaa!

Ulkomaille muuttaminen voi olla kuin kuherruskausi, yhteinen seikkailu. Me yhdessä uudessa maassa! Tai muuttaminen voi olla kaaos; myllerrys, jossa molemmat tahoillaan selviytyvät parhaaksi katsomallaan tavalla.

Ulkomailla asuminen haastaa parisuhteen

Ulkomaille muutto tuo muutoksia muun muassa työn ja perhe-elämän tasapainolle.

Tujaus tuttua, unssi uutta – muutto muokkaa sosiaaliset suhteet

Psykologi Päivi Oksi-Walter pitää ulkomailla asumista yhtenä vahvimmista tavoista kypsyä ihmisenä. Kun ihminen elää vierasmaalaisessa ympäristössä, hänen identiteettinsä rikastuu. Sitä rikkautta kannattaa vaalia myös kotimaahan palaamisen jälkeen.

Avioero ulkomailla

Avioeron säännöt eroavat eri maissa toisistaan huomattavastikin. On maita, joissa avioero ei tule kysymykseenkään. Joissain maissa etsitään eroon syyllistä osapuolta ja eronnut voidaan määrätä elättämään entistä puolisoa. Japanissa puolisot voivat sopia avioerosta keskenään. Islamilainen avioero on oma lukunsa.

Kolumni: Arjen paletin rakentaminen tyhjästä uudessa asuinmaassa

Ulkomaille lähtö puolison työn vuoksi vaatii valtavasti joustamista, mukautumiskykyä ja tahtoa sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Puolison ulkomaankomennus saattaa näkyä omassa ansioluettelossa hiljaisena kohtana, mutta toisaalta eivät kaikki muutkaan työelämässä hyödylliset taidot näy CV:ssa.

Kesätauko – ja syksyn ennakointia

Perhe maailmalla -projektin Koti toisaalla -blogissa on julkaistu 35 artikkelia. Alkusyksyllä avautuvat projektin verkkosivut.

Ulkomaille muuton mahdollisuudet lapsille

Ulkomailla asumisella on merkitys lapsen myöhempään elämään. Usein esiin nousevat muuton haasteet. Entäpä tilanteen kääntöpuoli, muuton mahdollisuudet?

Kolumni: Miten on tärkeämpi kuin mitä

Ulkomailla asuminen on sarja päätöksiä. Lähtöpäätös on niistä ensimmäinen. Vastausvaihtoehtojen määrä on lukematon – myös päättämättä jättäminen on päätös.

Lapsen sopeutumisen tukeminen

Lapsen tunnetaitoja, jatkuvuuden tunnetta ja sosiaalisia taitoja tukemalla vanhempi voi edesauttaa ulkomaille muuttoon sopeutumista.

Kolumni: Avioliittotarinoita

Heli Suutarin kolumni rinnastaa suhteet elokuvassa ja oikeassa elämässä. Kummassakin rakkaus on hauskaa, riipivää, kauheaa, ihanaa – kaikkea tätä yhtäaikaa.

Sopeutumishaasteita roolimuutoksista ulkomaankomennuksilla

Suomalaisten naisexpatriaattien määrä yritysten johtotehtävissä kasvaa tasaisesti. Kumppaniaan ulkomaille seuraava perheellinen mies toimii usein vastoin yhteiskunnassa vallitsevia rooliodotuksia. Rooliodotukset ovat hyvin kulttuurisidonnaisia.

Mikä kulttuurishokki! – Mikä kulttuurishokki?

Puhekielessä käytetään monesti termiä kulttuurishokki kuvattaessa synnyinkulttuurin ja uuden asuinmaan kulttuurin törmäystä. Kulttuurishokin paras vastalääke on vertaistuki samanlaisessa tilanteessa olleelta. Eniten integroitumiseen vaikuttaakuitenkin oma asenne.

Kahden mantereen suomalaisia

Maailma on Salovaarojen perhettä vienyt, mutta suomalaisuus on aina muuttanut perheenjäsenten mukana. Henkinen koti on Suomessa.

Haaveesta totta – adoption kautta isäksi

Kahden isän kaksikielisessä perheessä lapsille on kasvanut skotlantilaisuuden kylkeen vahva Suomi-identiteetti.

Kolumni: Kuin rinnakkaistodellisuussa

Koronaepidemia on vaikuttanut myös  ulkosuomalaisiin monin tavoin. Työkomennus on saattanut keskeytyä tai työ päättyä kokonaan. Päätös paluumuutosta on pitänyt tehdä pikaisesti. Elina Uusitalon kolumnissa näkökulmaa odottamattomaan lähtöön ja valmistelemattomaan paluuseen.

Kolumni: Ystävä itselleni

Heli Suutari pohtii kolumnissaan itsemyötätuntoa. Mitä termi tarkoittaa? Miten itsemyötätuntoa voi oppia? Vai voiko sitä oppia?

Sama Suomi, eri nuori

Kotimaahan paluun jälkeen lapset voivat tuntea olevansa maahanmuuttajia Suomessa. Miten kouluissa pitäisi huomioida ulkomailta palaavien lasten kokemukset?

Kieli kasvaa lasta kuuntelemalla

Millaiset keskustelut tukevat lapsen äidinkieltä ulkomailla asuessa? Sellaiset, joissa aikuinen kuuntelee lasta. Perheet ovat erilaisia, myös keskustelukulttuurin osalta.

Ulkosuomalaisuutta näkyväksi

Kansanvalistusseuran yhteistyökumppani Perhe maailmalla -hankkeessa on Suomi-Seura ry. Seuralla on yli 90 vuoden kokemus ulkomaille muuttoon, ulkomailla asumiseen ja Suomeen paluuseen liittyvässä neuvonnassa.

Ryhmään kuuluminen arjen tukipilarina

Ulkomaille muuttava suomalainen voi huomata kokevansa monenlaista yksinäisyyttä: surua vertaisten tai läheisten puuttumisesta, tyhjyyttä tai tyytymättömyyttä sosiaaliseen ympäristöön, ulosjäämisen tai väärinymmärretyksi tulemisen tunteita.

Rakkaat kaukana – tunteet tykönä

Kaukana asuvat rakkaat herättävät meissä sekä kaipuuta että huolta. Asioiden tärkeysjärjestys ja ihmissuhteiden arvo voivat kunnolla paljastua meille vasta tilanteessa, jossa olemme pitkän välimatkan päässä läheisistämme.

Kolumni: Yhdessä tien päällä

Jos minun täytyisi antaa maailmalle lähteville pariskunnille yksi neuvo, se olisi tämä: Älkää lähtekö ongelmianne pakoon.

Monenlaista tukea ulkosuomalaisille

Finnish Women Worldwide on ulkomailla asuvien suomalaisnaisten verkosto. Keväällä 2019 verkoston konseptia alettiin kehitellä ja ensimmäinen tapaaminen oli Rotterdamissa saman vuoden kesäkuussa.

Ulkosuomalainen kulttuurien välissä

Ulkomaille muuttavat lapsiperheet törmäävät todennäköisesti kolmannen kulttuurin lapset -termiin. Termillä kuvataan lapsia, jotka elävät osan lapsuudestaan tai sen kokonaan vanhempiensa synnyinkulttuurin ulkopuolella.

”Olin hullunrohkea, kun lähdin”

Erja Päivärinta lähti yksin vauvan kanssa työkomennukselle Kiinaan. Kokemus ei ollut helppo, mutta kuitenkin niin antoisa, että hän suunnittelee jo toista ulkomaankomennustaan yksinhuoltajana.

Ystävystyminen ulkomailla

Muutto ulkomaille saattaa tarkoittaa kokonaan uuden sosiaalisen verkoston rakentamista. Jonkin verran vuorovaikutusta syntyy itsestään, esimerkiksi naapurien tai kaupan kassan kanssa.

Perhe maailmalla – etäopiskelu vaihtoehtona

Etäopetus on ulkomailla asuessa eräs kouluvaihtoehto, jos lähiopetus ei ole mahdollinen jostain syystä. Lähiopetuksen esteitä on monenlaisia, esimerkiksi liian pitkä koulumatka, kielimuuri tai korkeat lukuvuosimaksut. Suomen perusopetuksen yhteisiä oppimääriä voi suorittaa verkko-opintoina esimerkiksi Etäkoulu Kulkurissa.

Ulkomaisen koulun valinnassa opetussuunnitelma ratkaisee

Lapsiperheen muuttaessa ulkomaille on valittava useista toisiaan muistuttavista vaihtoehdoista juuri omalle lapselle sopivin koulutus- ja kasvatusväylä. Ekspatriaattilapsille suunnatut koulut kilpailevat asiakkaista ja pyrkivät erottautumaan mm. opetussuunnitelmilla.

Cardiffin Suomi-koulu tukee walesinsuomalaisten lasten kielen kehitystä

Cardiffin Suomi-koulu on yksi lähes 130:sta maailmalla toimivasta kielikoulusta, joissa annetaan suomen kielen täydentävää opetusta ja tutustutaan Suomen kulttuuriin. Toiminnassa on mukana reilut 4 000 lasta ja nuorta ympäri maailman. Koulutunneilla käy ulkosuomalaisten lasten lisäksi myös perheitä, joilla on jokin muu linkki Suomeen tai suomen kieleen. 

Sosiaalisuudesta ja sosiaalisista taidoista

Ulkomaille muuttoa suunnitteleville painotetaan usein verkostoitumisen tärkeyttä, aktiivisuutta, ennakkoluulottomuutta ja harrastustoimintaan mukaan menemistä. Sopiiko ulkomaille muutto siis vain super-innokkaille verkostoitujille? Vai voiko muuttaja olla myös ihan tavallisin sosiaalisin taidoin varusteltu ihminen?

Kolumni: Expat Blues

Lomien jälkeen itse kullakin voi olla surumielinen olo, mutta ulkosuomalaisen mielessä blues soi ihan omaa melodiaansa. 

Kuin kalat vedessä?

Kasvamme oman kulttuuripiirin jäseneksi omaksumalla yhteiset normit, arvot ja käyttäytymismallit. Tiedämme ja ymmärrämme, miten muut toimivat ja osaamme suhtautua ja reagoida siihen asianmukaisesti. Ympäröivä kulttuuri luo identiteettiä, tekee meistä sen, keitä me olemme.

Kolumni: Pimeys ja kukkivat puut

Pimeys on turvallinen small talk -aihe, syksyllä se on Suomessa myös helppo aihe. Menipä marraskuussa minne tahansa, aina riittää pimeyden taivastelua.

Parisuhde kolmantena ulkomaille muuttaessa

Maailmalle muuttavat aina paitsi yksilöt - minä ja sinä - myös me eli parisuhde.

Muutto lapsen silmin

Vanhempien saattaa olla haasteellista huomata ja ymmärtää, millaisia tunteita heidän lapsensa käyvät läpi muuton yhteydessä. 

Paluumuuton ilot ja itkut

Vuonna 2018 lähes kahdeksan tuhatta suomalaista muutti takaisin Suomeen. Heistä reilut kuusi tuhatta muutti Euroopan maista.

Kouluvalinnan monet merkitykset lapselle ja nuorelle

Yhä useampi perhe joutuu kiperän valintatilanteen eteen – uusi, mielenkiintoinen työtehtävä odottaisi tekijäänsä ulkomailla. Paitsi arjen realiteetteja uudessa asuinmaassa, myös puolison uraa ja lasten koulupolkua on pohdittava tarkkaan.

Kolumni: Samassa veneessä

Terapeutti Heli Suutari pohtii kolumnissaan sitä, miten ulkosuomalaisten ja muiden suomalaisten ongelmat eroavat toisistaan - vai eroavatko sittenkään.

Lähtisinkö?

Joka vuosi 10 000 suomalaista esittää itselleen kysymyksen: Lähtisinkö? Olipa syy muuttoon mikä tahansa on hyvä ennakoida päätöksensä monenlaisia vaikutuksia.