Skip to Content

Arkisivistyksen digikirjastossa on noin 80 nidettä.

Ajankohtaista

Arkisivistyksen digikirjasto vahvistaa sukupolvien välistä oppimista – Kansanvalistusseuran varhaisia julkaisuja pääsee nyt lukemaan vapaasti verkossa

Julkaistu:

Arkisivistyksen digikirjastossa on noin 80 nidettä.

Terveellistä ja maukasta kasvisruokaa sadan vuoden takaisilla opeilla? Kyllä vain.

Arkisivistyksen digikirjasto toi valikoiman Kansanvalistusseuran varhaisia julkaisuja arkistojen kätköistä kaikkien ulottuville. Niiden joukossa on Elin Sjöströmin kirjoittama Kasvisruokaa kaikille vuodelta 1919.

Arkisivistyksen digikirjaston julkaisut ovat vapaasti luettavissa Kvs-säätiön verkkosivuilla. Julkaisut löytyvät myös Finna-hakupalvelusta.

”Varhaiset julkaisut kertovat, millaista elämän eväitä kansa sai tietokirjoista 1800–1900-lukujen vaihteessa. Ne luovat kuvaa meistä suomalaisista ja siitä ajasta, jolloin ne julkaistu. Julkaisut antavat perspektiiviä elämään meille tämän päivän ihmisille”, Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi sanoo.

Tutut ilmiöt asettuvat jatkumoon

Teemoittain järjestetyssä digikirjastossa on noin 80 nidettä. Valikoima kuvastaa Kansanvalistusseuran varhaisten julkaisujen kattamaa laajaa aiheiden kirjoa.

Itsekasvatuksen oppeja vuodelta 1899.

Oppia, ohjeita ja oivalluksia on ruoanvalmistuksesta luonnontieteisiin tai ensiavusta kansainvälisyyskasvatukseen. Tieteellistä tietoa jaettiin ymmärrettävässä muodossa mutta sitä myös sovellettiin käytännön ohjeiksi.

”Moni opas on yhä käyttökelpoinen, ja useille julkaisuissa käsitellyille ilmiöille voi löytää jatkumoita tai uusia ilmentymiä omassa ajastamme: esimerkiksi terveysvalistus korosti ruokavalion merkitystä”, kertoo kirjaston suunnittelusta ja toteutuksesta vastannut digitointikonsultti Esko Clarke Sario.

Itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen olivat tärkeitä Kansanvalistusseuran ensimmäisinä vuosikymmeninä. Tutkittu tieto oli niiden vahva perusta.

”Varhaiset aineistot ovat ajankuvia suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen uskosta oppimiseen ja tulevaisuuteen. Voiko tärkeämpää viestiä olla nykypäivän median kyllästämälle kansalaiselle?” Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi kysyy.

Arkisivistyksen digikirjasto perustettiin hankkeena Suomen tiedekustantajien liiton Kopiosto-korvauksilla. Kokoelma täydentää kirjastojen aikaisemmin digitoimien Kansanvalistusseuran julkaisujen valikoimaa.

Siirry Arkisivistyksen digikirjastoon.

Lue artikkeleita Arkisivistyksen digikirjastosta

Lisätiedot

  • toimitusjohtaja Lauri Tuomi, lauri.tuomi(a)kvs.fi, +358 504 769 977
Jaa artikkeli
Back to top