Skip to Content
Perhe maailmalla

Perhe maailmalla -podcastsarja marras-joulukuussa

Julkaistu:

Podcast nostaa esiin perhemuotojen ja asuinpaikkojen erilaisuudesta huolimatta ulkosuomalaisia laajasti koskettavia ja arjessa mietityttäviä aiheita: kulttuurierot, kielitaito ja sopeutuminen, parisuhteen ja perheenjäsenten hyvinvointi, äidinkielen ja oman kulttuurin ylläpito, ulkosuomalaisen identiteetti ja yksinäisyys sekä paluusokki. Näitä aiheita nostetaan esiin myös podcastissa.

Podcast-jaksot

1. jakso: Jalat kahdessa maassa.

Podcastin ensimmäisessä jaksossa kuullaan Sirun tositarina kahden maan välillä reissaamisen muuttumisesta perhe-elämäksi Kanadassa. Merimieskirkossa Saksassa työskentelevä Saara Mughal pohtii mm. suomalaisyhteisöjen merkitystä eri-ikäisille ulkosuomalaisille sekä siteiden ylläpitämistä kotimaahan.

Sosiaalikuraattori Saara Mughal, Merimieskirkko; kokemusasiantuntijana Kanadaan muuttanut Siru. (julkaisu 18.11.2021)

Jalat kahdessa maassa (Spotify)

Jalat kahdessa maassa (tekstiversio)

2. jakso: Yksin, yhdessä.

Podcastin toisessa jaksossa kuullaan nykyisin Barcelonassa asuvan Elisan tositarina – eri kielten ja maiden kehystämä elämänmuutos. Kulttuurien välisen vuorovaikutuksen kouluttajana Saksassa työskentelevä Hanna Guyot avaa näkökulmia lähtömuuttoon, ulkomailla asumiseen sekä kielitaitoon.

Kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen perehtynyt kouluttaja Hanna Guyot; kokemusasiantuntijana Espanjassa asuva Elisa. (julkaisu 25.11.2021)

Yksin, yhdessä (Spotify)

Yksin yhdessä (tekstiversio)

3. jakso: Elämäntapana muutos.

Podcastin kolmannessa jaksossa kuullaan Annan tositarina. Annan puolison työ on vienyt viisi kertaa viidentoista vuoden kuluessa lapsiperhettä maasta ja maanosasta toiseen. Hanna Kinnunen kahden kulttuurin perheiden asiantuntijajärjestö Familia ry:stä valottaa ulkomaankomennusten vaikutusta mm. parisuhteeseen ja perheeseen. Hanna Kinnunen on haastatellut tutkimukseensa puolisonsa mukana toiseen maahan muuttaneita.

Kahden kulttuurin perheiden asiantuntijajärjestö Familia ry:n Hanna Kinnunen; kokemusasiantuntijana puolisonsa työn vuoksi useissa eri maissa asunut Anna. (julkaisu 2.12.2021)

Elämäntapana muutos (Spotify)

Elämäntapana muutos (tekstiversio)

4. jakso: Palata, sopeutua.

Podcastin neljännessä jaksossa kuullaan Elinan tositarina. Elina on paluumuuttanut perheensä kanssa Suomeen jo kolme kertaa – viimeksi kesällä 2021. Kokemusta on ehtinyt kertyä niin suunnittelemattomasta kuin suunnitellustakin muutosta. Yliopisto-opettaja ja monikulttuurisen työn asiantuntija Katja Keisala kertoo paluuseen usein liittyvistä haasteista ja paluusopeutumisesta.

Tutkija, opettaja Katja Keisala; kokemusasiantuntijana paluumuuttaja Elina. (julkaisu 9.12.2021)

Palata, sopeutua (Spotify)

Palata, sopeutua (tekstiversio)

Podcastin toimittaja

Podcastin toimittaja Elina Välimäki on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, joka on työskennellyt TV2:n asiaohjelmissa ja kirjoittanut useisiin lehtiin. Välimäki on asunut Saksassa ja suunnittelee kirjoittavansa tietokirjan, johon liittyvät Reeperbahn, asunnottomuus ja ulkosuomalaiset vapaaehtoistyöntekijät.

Perhe maailmalla somessa

Facebook: facebook.com/perhemaailmalla
Instagram: instagram.com/suomi_seura

Teksti: Kristiina Andreasson/Perhe maailmalla

Jaa artikkeli
Back to top