Laajalle yleisölle suunnattu Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus, Soppi avataan elokuussa 2022 Kvs-säätiön tiloissa. Sisältöjen suunnittelusta ja käsikirjoituksen työstämisestä siirryttiin kesäkuun alussa näyttelyn konkreettiseen rakentamiseen. Millainen projekti Soppi on ollut näyttelysuunnittelijoiden näkökulmasta?
”Hauska ja mielenkiintoinen, mutta samalla haastava projekti, kahdestakin syystä: Kun toimistotilaan tehdään näyttely, on tiettyjä reunaehtoja, ja toisaalta tässä on laaja aihe”, sanoo Juho Haavisto.
Suunnittelutyö on tuonut lisäoppia Sopen sisällöistä ja kirkastanut näyttelyn merkitystä tekijöillekin:
”Näinä aikoina tieto ja koulutus ja itsensä kehittäminen yhteiskuntakelpoiseksi on ehkä korostetusti tärkeää. Olen päässyt sukeltamaan tähän maailmaan, sivistyshistoria ja sen läpikäynti on ollut tosi siistiä. On paljon asioita, joista ei ole ollut tietoinen – vaikka ehkä olisi pitänyt”, sanoo Juho Haavisto.
”Olen oppinut sivistyksestä aivan valtavasti!” sanoo Paula Susitaival. ”On hienoa tehdä projektia, jossa sisältö sytyttää! Sopessa käsitellään just sellaisia yhteiskunnallisia asioita, joita pidän itse merkittävinä ja tärkeinä.”
”Tätä on rakennettu hienolla tavalla, workshop-tyyppisesti asiantuntijoiden kanssa heitelty ideoita. On kivaa, kun palaset rupeavat loksahtelemaan näyttelyprojekteissa. Tässäkin oli alkuun paljon ajatuksia, vähitellen on löydetty tapoja ilmaista niitä”, Juho Haavisto sanoo.
”Näyttely on Kvs:lle uusi avaus ja uusi alku”
Sopen suunnittelua on tehty sisältö edellä. Juho Haavisto vertaa Soppea museoiden näyttelyihin. Niissäkin näyttelysuunnittelu ja käsikirjoitustyö lähtevät teemasta, jota halutaan esitellä. Suunnittelun edetessä ratkaistaan, millaisia esineitä tai videoita voidaan käyttää – tai onko näyttely tekstipainotteinen.
”Jos näyttely mielletään mediana, sen etu kirjalliseen ilmaisuun tai someen verrattuna on tilallisuus”, sanoo Juho Haavisto.
”Suunnittelussa keskeinen lähtökohta on näyttelykävijälle kerrottava oivallus. Uusi tai vanha asia uudessa valossa”, Paula Susitaival sanoo.
”Näyttelyn pitäisi olla iskevä, siihen pitäisi valita perusasiat. Jotain korostetaan, jotain jätetään vähemmälle. Vaativinta onkin ollut teeman ja sen kautta käsikirjoituksen rakentaminen. Tässä ei ole ehkä ollut sellaisia itsestäänselvyyksiä kuin monesti on; punaista lankaa on pitänyt etsiä. Se on vaatinut tulkintaa ja paljon miettimistä”, sanoo Juho Haavisto.
Juho Haavisto ja Paula Susitaival mainitsevat kumpikin, että usein näyttelyjä suunnitellaan vuosia etukäteen, ja aiheeseen ruvetaan perehtymään pikkuhiljaa.
”Aikataulu on ollut tiukka tiivis ja tiukka käsikirjoituksen, mutta ei näyttelyn fyysisen suunnittelun ja toteutuksen näkökulmasta”, sanoo Juho Haavisto. ”Toisaalta tämä on kompakti projekti.”
”Ehkä poikkeuksellista on se, että me tulimme mukaan vähän myöhemmin”, pohtii Paula Susitaival. ”Eri toimijoilla on erilaisia tekemisen tahteja, monista syistä. Tätä on vaikea verrata museoiden toimintaan, ne ovat sellaisia suuria laivoja. Tämä on ehkä enemmän ketterä yhteysalus!”
”Jos miettii aikataulua, tämä on päänavaus, ensimmäinen versio. Ei ole tarkoituskaan olla superkattava, vaan tiiseri aiheeseen”, Juho Haavisto sanoo.
Soppi tulee olemaan muodoltaan uudentyyppinen Kvs:n tuottama sisältö.
”Näyttely on Kvs:lle uusi avaus ja uusi alku. On lähdetty tavallaan nollasta. Usein museossa on työntekijöitä, jotka ovat tehneet paljon näyttelyjä. Roolitus ja kaikki muu on valmiina. Voidaan tehdä uudelta kantilta, vanhaan pohjaten. Tässä sitä ei tietenkään ole ollut, monia asioita tehdään Kvs:n näkökulmasta ensimmäistä kertaa. Ei ole vanhaa painolastia, toisaalta ei myöskään rutiinia”, sanoo Juho Haavisto. ”On ollut kivaa tehdä suunnittelijoina yhdessä Kvs:n tiimin kanssa sitä kokonaisuutta. Tässä on tosiaan pinnan lisäksi sieltä pinnan alta mietitty juttuja.”
Mikä on ollut yllättävintä/vaativinta/hienointa tässä projektissa?
”Yllättävintä, vaativinta ja hienointa on ollut sukeltaminen mukaan kässäriprosessiin mukaan niin tiiviisti. Mehän ehdimme olla mukana yhdessä Sivistystila-työpajassa. Työpajaraporteista muodostui tavallaan sellainen asiantuntijuus-kivijalka. Sen ajattelun perkaaminen, ja yhdessä pyörittäminen ja lopuksi paketoiminen on ollut ihan mielettömän kiinnostava ja opettavainen prosessi. Prosessi on ollut myös haastava ja tosi palkitseva, se on mennyt koko ajan eteenpäin. On aidosti ollut ilo tehdä tätä teidän kanssa!” sanoo Paula Susitaival.
”Suunnittelupuolella hienointa on ollut hauska havainto ja iso oivallus, kun mietittiin, mikä olisi designmielessä esinemaailmassa vastine sivistykselle ja kasvatukselle. Tuli termi päiväkotitukeva: Tehdään vähän kuin tiloihin tarkoitettua koulu-/päiväkotikalustetta”, pohtii Juho Haavisto.
Juho Haavisto rakentamassa Soppea.
Punctum & Studium Oy
Paula Susitaival on työskennellyt monenlaisissa rooleissa näyttelytuotannoissa; mukaan mahtuu graafista ja visuaalista suunnittelua, puvustusta, lavastusta ja viestintää. Taustaltaan hän on tekstiilisuunnittelija. CV:ssa ovat mm. Ornamo ry, Suomen muotoilukasvatusseura ry sekä viisivuotiskausi muotoilun läänintaiteilijana Hämeessa.
Juhon ja Paulan yhteistyö alkoi Avekin tukemassa kehittämiskonseptointi-projektissa.
”Kehitettiin toiminta- tai tuotekonseptia, jossa luodataan kaupungin identiteettiä muutenkin kuin pelkkää taloutta tai kovaa kehitystä katsomalla. Konsepti oli melkein valmiina, mutta sitten tulikin korona. Keksimme Juhon kanssa hakea Hämeen ITE-taidekartoituksen koordinaattorin paikkaa, jossa tehtiin kaikkea mahdollista pienten näyttelyiden suunnittelusta julkaisun toimittamiseen. Todettiin, että yhteistyö sujuu hyvin, sitä täytyy jatkaa”, sanoo Paula Susitaival.
Juholla ja Paulalla on yhdessä kolmannen kumppanin kanssa yritys nimeltään Punctum & Studium Oy.
”Me ollaan superketterä toimisto! Se on ihanaa, mutta siinä on oma kamaluutensa tietysti. Kun tekee joka sektorilla, se voi olla kuluttavaa tai vähän hajottavaa”, sanoo Paula Susitaival.
”Paula vastaa visuaalisuudesta ja mä koitan olla tutkija, mutta meillä menee koko ajan roolit sekaisin”, sanoo Juho Haavisto. ”Näyttelyhankkeessa mietin näyttelyarkkitehtuuria ja Paula graafista, visuaalista puolta. Teen rungot ja Paula siihen päälle kuoret. Toki yhdessä ideoidaan tosi paljon.”
”Juho tekee kolmiulotteiset asiat ja mä teen kaksiulotteiset asiat”, sanoo Paula Susitaival.
”Punctum & Studium Oy:n tarkoitus on olla kulttuurianalyyttinen startup. Ehkä me suunnittelijoina tai toimistona kokonaisuudessaan pyritään irti siitä, että tehtäisiin vaan ilmettä ja pintaa. Pointti on sisältö. Ei tehdä asioita vaan sen takia että pystytään tekemään hyvin valokuvaa ja visuaalista. Koetetaan päästä syvemmälle ja koukkia esiin jutun historia ja ydin. Siinä mielessä tämä hanke on ollut hyvä: on päästy miettimään molempia”, sanoo Juho Haavisto.
”Viestintätoimistot keskittyvät asiaan, jota asiakas haluaa tuoda esiin. Ajatellaan puhtaasti, miltä se näyttää. Meillä on mahdollisuus kontribuoida nimenomaan sisältöihin. Meitä kiinnostaa kokonaisuuksien suunnittelu ja konseptointi”, sanoo Paula Susitaival.
Jatkossa hänellä olisikin toiveena päästä tekemään hankkeita, joissa voisi mukana olla toinen suunnittelija tiimissä tai tuottamassa visualisointeja konseptin mukaan.
Teksti: Kristiina Andreasson
Kuvat: Nina Hjelt
Lue lisää Sopesta: tiedekeskussoppi.fi