Innovaatiot-sivuillamme esittelemme hankkeissamme syntyneitä keksintöjä. Jotkin keksinnöt ovat pieniä ja koskevat tietyn asian jakamista. Toiset taas voivat avata kokonaan erilaisia oppimistapoja.
Kvs-säätiön (Kansanvalistusseura sr.) 150-vuotinen toiminta kertoo vahvasta uudistumiskyvystä: Säätiö on joutunut keksimään itsensä uudestaan monta kertaa. Se on valistanut kansaa kustantamalla kirjoja, vauhdittamalla radio-opetusta ja ylläpitämällä kirjeopistoa — aikansa suurinta oppilaitosta.
1970-luvulla elinikäinen oppiminen vakiintui Suomen aikuiskoulutukseen. Kirjeopistosta kertynyt aikuisoppijoiden etäopetuksen kokemus oli säätiölle arvokasta, sillä kansainvälistyvässä Suomessa oli noussut tarve ulkosuomalaisten lasten opetukseen. Kvs-säätiö perusti vuonna 1975 kotiperuskoulun, josta kasvoi etäkoulu Kulkuri. Nykyään Kulkuri on maamme ainoa suomenkielinen peruskoulu, joka toimii verkon välityksellä.
Säätiö on toteuttanut sivistystarkoitustaan monin eri tavoin. Koulutuksen lisäksi Kansanvalistusseura on jakanut ajankohtaista tietoa ja osaamista kymmenillä kekseliäillä keinoilla. Viime vuosina koulutusinnovaatioiden kirjo on vain kasvanut: lähes jokaisessa säätiön projektissa on kehitetty uusia tapoja jakaa tietoa, oppia ja opettaa.
Innovaatiot-sivuillamme esittelemme hankkeissamme syntyneitä keksintöjä. Jotkin keksinnöt ovat pieniä ja koskevat tietyn asian jakamista. Toiset taas voivat avata kokonaan erilaisia oppimistapoja, kuten esimerkiksi mobiilietäkoulu tai Kaikkien-malli.
Mobiilietäkoulun eli WhatsApp-sovellusta hyödyntävän opetusmenetelmän kehitimme 2021-2022 Syyrian Al-Holin vankileirin lapsille. Suomalainen opettaja hoiti etäopetuksen kännykkäsovelluksella. Kaikkien-mallin taustalla puolestaan on Britanniassa kehitetty pedagoginen innovaatio, jonka toimme Suomeen yhteishankkeessa Opintokeskus Siviksen kanssa. Kaikkien-malli korostaa oppijan perustietojen ja motivaation kartoittamista ennen opetuksen aloittamista. Yksilöllisten tarpeiden kuuntelu määrittää oppisisältöjä. Olemme testanneet Kaikkien-mallia erityisesti maahanmuuttajien opetuksessa ja havainneet sen toimivan mainiosti.
Maailmankansalaisten kasvattamiseksi esittelemme kaksi yksinkertaista peliä, joista kumpikin sopii parhaiten yli 15-vuotiaille. Sitran megatrendikorteihin perustuva Tiedä tulevaisuutesi! -peli hahmottaa yhteiskunnallisen päätöksenteon vaikeutta. Pelasta maailma -ryhmäroolipeli johdattaa viheliäisten ongelmien ja konfliktin ratkaisun pariin. Peliä varten olemme tuottaneet kauniin pelilaudan, jota voi myös lainata Kvs-säätiön toimistolta. Pelin vaatiman kuvan voi kuitenkin piirtää vaikka tussilla A3-paperille.
Yksi suosituimmista innovaatioistamme on sivistyksen rakennuspalikat, joita pääsee kokeilemaan tiedekeskus Sopessa. Soppi-vierailijat ovat palikoiden tuella esimerkiksi peilanneet menneisyyttä ja visioineet tulevaa. Palikat auttavat pohtimaan, millaisessa maailmassa itse haluaisi elää. Olennaista sivistyksen rakennuspalikoiden käytössä on itsetutkiskelu.
Historia velvoittaa. Kehitämme säätiönä edelleen vahvuuksiamme ja teemme uusia avauksia. Kaikkia innovaatioitamme yhdistää yksi asia: emme pyri suojaamaan niitä mitenkään. Hankkeissamme syntyneet menetelmät ja toimintamallit ovat vapaasti kopioitavissa ja käytettävissä. Neuvomme jopa, kuinka niin voi tehdä edullisesti!
Lisätietoja Kvs-säätiön innovaatioista verkkosivuillamme