Skip to Content

Kvs-säätiön 150 vuotisjuhlat Vanhalla Ylioppilastalolla 5.9.2024. Kuvat Janette Mirjamo.

Ajankohtaista

Suomen vanhin sivistyssäätiö Kansanvalistusseura täytti 150 vuotta – Tasavallan presidentti Alexander Stubb painottaa arkisivistyksen merkitystä

Julkaistu:

Kvs-säätiön 150 vuotisjuhlat Vanhalla Ylioppilastalolla 5.9.2024. Kuvat Janette Mirjamo.

Suomen vanhin sivistyssäätiö Kansanvalistusseura sr. (Kvs-säätiö) viettää tänä vuonna 150 vuotisjuhlavuottaan. Säätiö keskittyy sivistystyöhön, aikuiskasvatukseen ja elinikäiseen oppimiseen. Säätiön visiona on yhteiskunta, joka perustana on arkisivistys. Tasavallan presidentti Alexander Stubb tiivistää seuralle osoittamassaan tervehdyksessä arkisivistyksen avoimeksi mieleksi, kriittiseksi ajatteluksi ja elinikäiseksi oppimiseksi.

Kansanvalistusseuran perustamiskokous pidettiin 12.6.1874 Jyväskylässä. Toiminta alkoi Helsingissä syyskuussa 1874.

Kansanvalistusseura sr. (Kvs-säätiö) keskittyy erityisesti arkisivistykseen. Se pitää sisällään yhdessä oppimisen, jotta voimme pitää huolta ympäristöstä ja toisistamme.

Kvs-säätiön 150-vuotisjuhlaa vietettiin 5.9. Vanhalla ylioppilastalolla. Tilaisuudessa luovutettiin Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinto 2024, jonka sai dosentti ja kirjailija Hannele Cantell. Säätiö luovutti lisäksi kunniakirjat rauhantyöstä Suomen Rauhanliitolle sekä Erätauko-säätiölle. Juhlassa julkistettiin myös säätiön historiaa valottava teos, Sivistyssäätiö. Sen on kirjoittanut filosofian tohtori ja tietokirjailija Eero Ojanen.

”Sivistys tarvitsee pelottomat puolustajansa”

Kysymyksen arkisivistyksen merkityksestä nostaa esille myös tasavallan presidentti Alexander Stubb tervehtiessään merkkivuottaan viettävää Kansanvalistusseuraa.

”Mitä on arkisivistys? Monessa yhteydessä on todettu, että kyse on avoimesta mielestä, kriittisestä ajattelusta sekä halusta heittäytyä oppimaan läpi elämän. Ei ole siis mikään ihme, että kyseiset asiat ovat Kansanvalistusseuran työn ytimessä”, sanoo presidentti Stubb.

Hän esittää tervehdyksessään huolen suomalaisen lukutaidon heikentymisestä ja muistutti, että lukemisen kautta syntyvä ymmärrys antaa meille työkaluja monimutkaisten haasteiden avaamiseen.

“Tästä huolimatta yhä useampi suomalainen valitsee sosiaalisen median loputtoman virran kirjahyllyn sijaan. Sivistys tarvitsee edelleen pelottomat puolustajansa”, Stubb toteaa.

Edelläkävijä ja aktiivinen toimija

Kvs-säätiön tehtävänä on edistää sivistystyötä, aikuiskasvatusta ja elinikäistä oppimista. Säätiö on muun muassa ollut etäopetuksen käynnistäjä jo sata vuotta sitten, edistänyt kaikille avoimen kirjastolaitoksen syntymistä sekä ollut perustamassa Yleisradiota.

Nykyisin Kvs-säätiö vastaa Etelä-Helsingin kansalaisopiston ja ulkosuomalaisten lasten Etäkoulu Kulkurin sekä ruotsinkielisen Nomadskolanin toiminnasta. Hankkeissaan säätiö luo uusia toimintamalleja ja innovaatioita. Kaikki hankkeissa syntyneet työkalut ovat vapaasti muidenkin käytettävissä.

Elinikäisen oppimisen ratkaisuja luodaan vuorovaikutuksessa kotimaisen ja globaalin kumppaniverkoston kanssa. Kvs-säätiö on kehittänyt muun muassa mobiilietäopetusta Afganistanissa yhteistyössä Unescon kanssa.

Tiedekustantamista, lehtien julkaisua ja Sivistyksen teemavuoden koordinointia

Osana vaikuttamistyötään säätiö julkaisee kahta kaikille avointa oppimisen mediaa: vertaisarvioitua Aikuiskasvatus-tiedelehteä ja englanninkielistä aikuiskoulutuksen verkkomedia European Lifelong Learning Magazinea (ELM).

Lisäksi säätiö vastaa Euroopan aikuiskoulutusjärjestön EAEA:n (European Association for the Education of Adults) viestinnästä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 Sivistyksen teemavuodeksi, jonka tapahtumia Kvs-säätiö koordinoi. Teemavuoden suojelijat ovat presidentti Tarja Halonen ja nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry.

Kvs-säätiötä ja Sivistyksen teemavuotta voi seurata tunnisteilla #arkisivistys #Sivistys2024 #Bildning2024

Jaa artikkeli
Back to top