Skip to Content
karttapallo ja käsi joka osoittaa Suomea
Ajankohtaista

Hylkääkö vahva ja välittävä Suomi lapsensa maailmalle? – Etäkoulu Kulkurin ja Nomadskolanin rahoitus uhkaa loppua

Julkaistu:

Etäkoulu Kulkuri/Nomadskolan on ulkomailla asuvien suomalaislasten ja -nuorten verkkokoulu. Koulussa voi opiskella omalla äidinkielellä suomalaisen opetussuunnitelman mukaan luokilla 1–9. Valtion säästöjen vuoksi rahoitus on vaarassa loppua ja monen suomalaislapsen silta kotimaahan katkeaa.

Valtion budjettiesityksessä Etäkoulu Kulkurin/Nomadskolanin toimintaan vuodelle 2025 on esitetty ainoastaan 148 000 euroa. Lisärahoitustarve on 300 000 euroa. Päätös lisärahoituksesta tehdään eduskunnassa lähipäivinä. Etäkoulu Kulkuri (ent. Ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulu) perustettiin valtion aloitteesta jo vuonna 1975, mutta se toimii yhä harkinnanvaraisen valtionavustuksen ja opintomaksujen turvin.

”Kulkuri ja Nomadskolan tavoittavat suomalaiset lapset opin pariin kaikkialla maailmassa. Onko Suomella varaa hylätä nämä lapset?” kysyy Etäkoulu Kulkuria ylläpitävän Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Lauri Tuomi. ”Hallitusohjelma ‘Vahva ja välittävä Suomi’ korostaa perusopetuksen merkitystä ja digitalisaation mahdollisuuksia. Kulkuri ja Nomadskolan tukevat juuri näitä tavoitteita konkreettisesti ulkosuomalaisten lasten oppimisen turvaajana”, Tuomi jatkaa.

Etäkoulu Kulkurin/Nomadskolanin merkittävin tehtävä on ylläpitää ja kehittää oppilaiden suomen ja ruotsin kielen taitoa  ja vaalia suomalaista kulttuuri-identiteettiä maailmalla. Kulkurissa voi opiskella alakoulun lukuaineita ja yläkoulun kaikkia pakollisia aineita. Lisäksi Etäkoulu Kulkurissa on mahdollista suorittaa koko perusopetuksen oppimäärä erityisessä tutkinnossa yhteistyössä Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun kanssa.

Kulkuri mahdollistaa paluun jatko-opintoihin Suomessa

Maailmalla asuu 1,6–2 miljoonaa ulkosuomalaista, joista noin 300 000 on Suomen kansalaisia. Etäkoulu Kulkuri/Nomadskolan tavoittaa suomalaiset lapset kaikkialla maailmassa, ja koulussa opiskelee vuosittain 450–500 oppilasta noin 60 eri maassa.

Alankomaissa perheineen asuva Suvi Lampinen kiittää opiskelua Kulkurissa:

”Perheellemme on ollut merkittävää, että ulkomailla vietettyjen vuosien aikana tyttäremme on saanut opiskella laadukkaassa Etäkoulu Kulkurissa suomalaisen opetussuunnitelman mukaan.

Opiskelu Kulkurissa mahdollistaa paluun suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan ja ehkäisee aivovuotoa maailmalle.

”Kulkurissa opiskelu on opettanut tyttärellemme pitkäjänteisyyttä, omatoimisuutta ja avarakatseisuutta, mutta ennen kaikkea se on pitänyt yllä Suomen ja suomen kielen tuntemusta. Tällä arvokkaalla kokemuksella ja Kulkurista saatavalla päättötodistuksella on vaivatonta palata ja hakea jatko-opintoihin Suomeen”, kertoo Lampinen.

Kulkurikoulu viettää vuonna 2025 jo 50-vuotisjuhliaan. Tarve koululle on ollut jatkuva ja kasvava jo puolen vuosisadan ajan. Suomen väestön vähetessä meidän tulee kyetä pitämään ulkosuomalaisten ovi auki Suomeen myös tulevaisuudessa.

Annamme mielellämme lisätietoja:
toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kansanvalistusseura sr., lauri.tuomi@kvs.fi, puh. 050 476 9977
koulunjohtaja Ulla Harmaala, Etäkoulu Kulkuri, ulla.harmaala@kvs.fi, puh. 044 491 4950
www.kulkurikoulu.fi

Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr. ) on arkisivistykseen keskittyvä sitoutumaton sivistyssäätiö. Kvs-säätiö, joka on perustettu vuonna 1874, on maamme vanhin sivistyssäätiö. 

Jaa artikkeli
Back to top