Elokuussa ensi kertaa järjestettävä Haagan puistofilosofia on kaikille avoin kaupunkioppimisen tapahtuma, joka tuo yhteen filosofit ja kaupunkilaiset keskustelemaan arkisista, isoista ja pienistä kysymyksistä.
Tapahtuman takana on joukko innostuneita ihmisiä ja innostuksesta syntynyttä yhteistyötä. Puistofilosofit-sarjassa tapaamme tapahtuman järjestäjiä, puhujia ja taustavoimia.
Sarjan avaa Kvs-säätiön julkaiseman Aikuiskasvatus-tiedelehden toimituspäällikkö ja haagalainen Terhi Kouvo, jonka ideasta tapahtuma sai alkunsa.
Miten idea filosofiatapahtumasta syntyi?
Olen vahvasti sitä mieltä, että uusien ideoiden syntymiseen tarvitaan joutilaisuutta. Puistofilosofia sai alkunsa haagalaisessa ruokapöydässä, kun pohdimme ystävien kesken sitä, miksei Haagassa ole samanlaista kaupunkitapahtumaa kuin vaikkapa Roihuvuoren kirjamessut tai Kumpulan kyläjuhlat.
Tajusimme, että Haagassahan asuu paljon filosofeja ja täällä on tapahtumapaikaksi täydellinen Alppiruusupuisto. Viime vuosina filosofia on jostain syystä jäänyt marginaaliin ja pienen piirin tiedoksi. Visioimme keskustelua, joka nostaisi filosofian tärkeäksi tarkastelukulmaksi elämän pieniin ja suuriin kysymyksiin.
Kvs-kollegat innostuivat välittömästi ja näkivät ideassa yhteyden työhömme arkisivistyksen puolustajina.
Oleellista oli se, että saimme heti mukaan samaan suuntaan katsovia kumppaneita: Helsingin Sanomien toimittaja Jussi Ahlroth oli juuri kirjoittanut laajan artikkelin filosofian aseman palauttamisesta maailmanselittäjäksi luonnontieteiden rinnalle ja piti tapahtuman ajatuksesta.
Haagalaiset Salla Ranta ja Tuomas Nevanlinna lähtivät mukaan jo lyhyen viestin perusteella, samoin Kriittisen korkeakoulun Jaakko Vilja ja Markus Neuvonen.
Yhteisissä keskusteluissa ajatus kirkastui: ihmisille ei tarvitse tarjota sirkushuveja vaan yksinkertaisesti sopiva tila ja raamit keskustelulle ja oppimiselle.
Miksi tapahtuma järjestetään juuri Haagan Alppiruusupuistossa?
Alppiruusupuisto on oivallinen paikka elämän kysymysten pohtimiseen: kaikille avoin, saavutettava kaupunkipuisto, vieläpä radan varressa, joten sinne voisi tulla kauempaakin.
On ollut hauska huomata, kuinka innoissaan haagalaiset ovat ottaneet tapahtuman vastaan. Kun kyselin kaupunginosaryhmässä tuoleja lainaan, useampi ihminen tarjoutui heti auttamaan. Puistofilosofia on jo nyt tuonut yhteen paljon paikallisia toimijoita ja vahvistanut yhteisöllisyyden tunnetta.
Olen itse pyörinyt puistossa koiran kanssa päivittäin jo kolmetoista vuotta. Tapahtumaa suunnitellessa olen katsonut tuttua paikkaa uusin silmin ja alkanut pohtia sitä, mitä muita tiloja kaupungissa voisi valjastaa oppimiseen. Helsinki on täynnä puistoja ja metsäkin on monella kaupunkilaisella ihan kulman takana.
Juuri tämän vuoksi Alppiruusupuisto sopii hyvin Kvs-säätiön Sivistyskulman ajatukseen – tarkoituksena on viedä oppimista rohkeasti erilaisiin kaupunkitiloihin ja keskustella sivistyksestä ilman pönötystä.
Mitä vinkkejä antaisit tapahtumaan tulevalle?
Kannattaa tulla avoimena sille, että omat ajatukset ja käsitykset voivat muuttua. Itse haluan mennä ainakin rakkaus- ja aikakeskusteluihin tutkimaan sitä, miten eri tavoin voi hahmottaa niinkin tuttua teemaa.
Puistoon on hyvä tulla myös kaikki aistit avoinna – tapahtuman aikana voi vaellella puiston eri osissa, tunnustella puiden lehtiä ja kuulostella luonnon huminaa. Kiitos paikallisten yrittäjien tarjolla on sielunravinnon ohessa myös maistuvaa ruokaa ja juomaa!
Haagan puistofilosofia -tapahtuma järjestetään 14.08.2021 klo 11:00-16:00 Alppiruusupuistossa. Tutustu tarkempaan ohjelmaan ja puhujiin.