Skip to Content
Ajankohtaista

Sivistys on teon sana – teemavuoden satoa ja seuraavia askelia 

Kirjoittaja: Lauri Tuomi Julkaistu:

Sivistyksen teemavuoden lukuisissa keskusteluissa syntyi uudenlainen, tekoihin perustuva sivistyksen määritelmä. Se on vahva perusta tulevaisuuteen kurkottavalle sivistyksen pelottomalle puolustamiselle.

Sivistyksen teemavuoden 2024 tulokset on nyt paketoitu. Yli 250 000 henkilöä osallistui teemavuoden tapahtumiin, joita järjesti yli 2 000 henkilöä yli 230 tapahtumassa Suomessa ja maailmalla. Lämmin kiitos kaikille teemavuoden kumppaneille, tapahtumajärjestäjille ja suojelijoille sekä opetus- ja kulttuuriministeriölle.  

Järjestimme 19. maaliskuuta Sivistyksen tulevaisuus -seminaarin, jossa käsiteltiin teemavuoden tulokset, julkaistiin teemavuoden raportti ja suunnattiin katseet tulevaan. Teemavuoden aikana sivistyksestä käytyä keskustelua voisi kuvata kahden todellisuuden diskurssina. Toisessa diskurssissa sivistys näyttäytyy talouden ja säästöjen sekä kurjistumisen näkökulmasta. Valtion säästöt ovat osuneet kautta linjan sivistystoimijoihin: järjestöihin, oppilaitoksiin sekä kulttuurin sektorille.  

Sivistyksen toinen todellisuus näyttäytyi tapahtumavuoden toiminnan kautta. Tässä näkökulmassa on voimallisesti läsnä tulevaisuus ja toivo paremmasta. Sivistys on vahvasti juurtunut yhteisöihin ja kansalaisyhteiskunnan toimijoihin. Sivistyksen nähdään myös olevan voimavara, jonka avulla vaikeista ajoista selvitään eteenpäin. Sivistys näyttäytyy monimuotoisena, elävänä ja toimintaan suuntautuneena. 

Sivistyksen uusi määritelmä 

Teemavuoden aikana tuli selväksi, että sivistys on ensisijaisesti teon sana, joka auttaa meitä löytämään ratkaisuja tämän ajan visaisiin haasteisiin. Kansalaiset toivovat sivistyksen näkymistä arjessa. Arkisivistys on tekoja muiden hyväksi.  

Tänään, kun diktaattorit rakentavat muureja ympärilleen, Venäjä jatkaa aloittamaansa sotaa Ukrainassa ja ilmastokriisi koetellee maailman kaikkia kolkkia, meidän ei pidä lamaantua. Teemavuosi nosti sivistyksen määritelmään kolme ulottuvuutta, jotka auttavat pärjäämään tämän ajan haasteissa: ”Sivistys on voimavara, kansallisen turvallisuuden perusta ja toimintaa paremman tulevaisuuden eteen.”

Sivistyksen uusi määritelmä kutsuu vahvistamaan osaamisen perustaamme. Sivistys rakentaa resilienssiämme muuttuvassa maailmassa ja haastaa meidät toimimaan paremman tulevaisuuden hyväksi.  

Työ sivistyksen eteen jatkuu! 5.–11. toukokuuta vietämme vuosittaista Sivistysviikkoa. Teemavuoden toimikunta jatkaa toimintaansa pari kertaa vuodessa kokoontuvana sivistyksen ystävien verkostona. Tavoitteemme on kääntää teemavuoden raportti pian ruotsiksi ja englanniksi. Toiveemme on myös luoda raportin pohjalta Sivistyksen visio tulevien hallitusten tietä johdattelemaan. Vuonna 2026 vietämme mahdollisesti ensimmäistä yhteispohjoismaista Sivistysviikkoa.  

Nyt kutsumme sinut ja yhteisösi mukaan jatkamaan teemavuoden viitoittamaa tietä. Vahvistetaan yhdessä osaamista, resilienssiä ja toivoa. 

Lataa oma sivistyksen teemavuoden raporttisi >>

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Back to top