Perheen (paluu)muuttopäätös – itsestäänselvyys vai harkinnan arvoinen mahdollisuus
Julkaistu:Perheemme on monikielinen. Mieheni on ranskankielinen, yhteinen kielemme on englanti. Lapset puhuvat keskenään kreikkaa, joka on ollut myös koulukieli. Lasten suomen kielen taitoa olen ylläpitänyt monin eri tavoin kotona ja vienyt heitä Suomi-kouluun. Perheessämme on kielten lisäksi myös monia kansalaisuuksia: minulla yksi, miehelläni kaksi ja pojillamme peräti kolme!
Päätös Suomeen muuttamisesta ei ollut itsestäänselvyys.
Olimme asuneet perheenä vain yhdessä maassa, Kyproksella. Siellä meillä oli koti, työt, sukulaisia ja ystäviä. Olimme kuitenkin aina puhuneet, että ”sitten joskus, kun esikoinen menee lukioon” on aika harkita muuttoa Suomeen tai mieheni kotimaahan Belgiaan.
Yhtäkkiä olikin tullut aika tehdä päätös.
Tarkkaan harkittu muutto
Keskustelimme yhdessä Kyproksen, Belgian ja Suomen plussista ja miinuksista perheemme näkökulmasta. Jätin valinnan muiden perheenjäsenten käsiin. En halunnut kenenkään muuttavan Suomeen vasten tahtoaan. Minulle kyse olisi paluumuutosta, heille vielä isommasta asiasta.
Perheeni valitsi Suomen yksimielisesti – hieno juttu. Olisin ollut valmis sopeutumaan vaikka Belgiaan muuttamiseen, kunhan olisimme olleet samaa mieltä valinnan syistä ja perusteluista.
Monet muuttavat toiseen maahan rakkauden, työn, opintojen tai elämäntapamuutoksen vuoksi. Olin jo aikaisemmin tehnyt tuon kaiken; päätökset tehtiin aika nopeasti, kannoin vastuun vain itsestäni. Nyt tilanne oli toinen; muutto olisi tarkkaan harkittu, monelta kannalta punnittu.
Muuttaisimme turvataksemme lapsillemme mielestämme parhaat mahdolliset eväät elämään.
Joululoma Suomessa
Motiivimme ja pitkän tähtäimen suunnitelmamme mielessämme uskoimme pystyvämme asennemuutokseen, jonka vaatisi vaihdos Välimeren rantaelämästä pohjoisen ilmastoon.
Järjestin kuitenkin eräänlaisen loppukokeen ennen lopullista muuttopäätöstä, joululoman Suomessa. Kaikilla perheenjäsenillä oli kokemusta ihanasta kesä-Suomesta. Miltä tuntuisi kaksi viikkoa pimeässä ja harmaassa Helsingissä keskellä kylmää talvea?!
Joululomallamme Suomessa 2019 oli täydellisen kamala sää: kadut olivat mustat, lunta ei juurikaan näkynyt ja vettä satoi ainakin puolet ajasta! Vietimme joulun nelistään; kannoimme joulukuusen vesisateessa kotiin, kokkasimme jouluruokia, leivoimme ja urheilimme sisätiloissa. Kaikenlaista mahdollisimman arkista puuhaa.
Mieheni ja nuoret läpäisivät testin kiitettävästi, itse rimaa hipoen. Yllätyksekseni huono sää ja pimeys eivät vaikuttanut muihin lainkaan niin suuresti, kuin olin odottanut.
Kesäloma Kyproksella
Kevät 2021: Lumi on sulanut ja krookukset kukkivat. Nyt kuljetaan kohti kesää ja lomaa: lentoliput Kyprokselle on jo varattu. Maltamme tuskin odottaa, että pääsemme sinne lomanviettoon.
Tuntuu uskomattomalta, että päätimme Suomeen muutostamme vain reilu vuosi sitten! Muuttopäätöksen tekeminen ei ollut helppoa, mutta uskomme valinneemme meille oikean vaihtoehdon.
Jennyn vinkkejä (paluu)muuttoon
- Visio: Puhukaa avoimesti perheen kesken lyhyen- ja vähän pidemmänkin tähtäimen suunnitelmista. Mitkä ovat seuraavan vaikka viiden vuoden tavoitteet ja miten sinne pääsemme?
- Kohdemaan valinta: (Paluu)muutosta tekee helpomman ennalta tuttu kohdemaa, jossa asuu läheisiä sukulaisia ja ystäviä.
- Kielitaito: Kielitaito on avain sopeutumiseen. Teinipoikani kuuntelivat suomalaisia äänikirjoja lähes joka ilta puolen vuoden ajan ennen muuttoamme; ne lisäsivät huimasti sanavarastoa.
- Puhukaa, kuunnelkaa, lukekaa ja kirjoittakaa suomea – ylläpidä omaa ja lasten kielitaitoa maailmalla. Suomen kielen taito voi osoittautua kullan kalliiksi tulevaisuudessa!
Teksti ja kuva: Jenny Orphanou
Kirjoittaja on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, jolle on kertynyt työkokemusta sekä yritysmaailmasta että valtionhallinnosta. Hän muutti heinäkuussa 2020 Helsinkiin kansainvälisen perheensä kanssa yli 20 ulkomaanvuoden jälkeen. Nykyään hän työskentelee Suomi-Seura ry:ssä asiantuntija- ja neuvontapalveluissa neuvojana. Hän on kokenut ulkomaille muuton, ulkomailla opiskelun, työskentelyn ja perheen perustamisen sekä paluumuuton. Hänelle tärkeitä asioita ovat urheilu, terveelliset elämäntavat, positiivinen ajattelu ja elinikäinen oppiminen.
Perhe maailmalla -blogi
Jenny Orphanou kirjoittaa vuoden 2021 aikana Perhe maailmalla -blogiin kolumnisarjan.
Jenny Orphanou: Takapihalta luistinradalle – paluumuuttajan ensimmäinen talvi (5.2.2021)