Kestävän, kaikille arvokkaan tulevaisuuden tavoittelu toteutuu yhdessä oppimisessa. Arkisivistys on sen väline. Käsityksemme siitä, mitä hyvä elämä on, ilmenee eettisten periaatteiden kautta.
Jotta voimme elää eettisten periaatteiden mukaisesti, meidän on jaettava käsitys siitä, mitä hyvä elämä tarkoittaa. Sen vuoksi Kvs-säätiö on työstänyt eettiset periaatteensa koko henkilöstön voimin, työpajoissa ja vuorovaikutuksessa. Lisäksi olemme ottaneet ideoita ja oppia toisilta organisaatioilta ja Tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta (TENK).
Nojaamme eettisiin työohjeisiin arjessamme
Kvs-säätiön eettiset ohjeet ovat meille käytännön työohjeita, jotka ovat päivittäisessä käytössä. Kun suunnittelemme tapahtumaa, tuotamme videoita, pidämme webinaareja tai kuvaamme kansalaisopiston opiskelijoita, eettiset työohjeet ovat keskeinen työvälineemme.
Kun muutat ajatteluasi, muutat toimintaasi.
Yhdessä laatimamme ohjeet kattavat säätiön koko toiminnan hankinnoista kumppanuuksiin, viestinnästä koulutuksiin ja tapahtumiin. Yhteisen prosessin voima on siinä, että jokaisen mukana olleen ymmärrys laajenee ja syvenee: kun muutat ajatteluasi, muutat toimintaasi.
Sparraamme myös kumppaneitamme
Eettiset työohjeet auttavat tunnistamaan haastavia tilanteita. Kun sitoudumme itse ohjeisiin, noudatamme niitä ja keskustelemme niistä esimerkiksi sidosryhmiemme, vahvistamme vastuullista toimintaa verkostoissamme. Vastuullisuusosio on aina mukana kilpailutuksissa, ja kaikki Sivistyksen teemavuoden tapahtumien tuottajat ovat sitoutuneet turvallisemman tilan ohjeeseen.
Säätiössä nimetyt eettiset yhdyshenkilöt jakavat osaamistaan sisäisissä koulutuksissa, ja heiltä voi kysyä neuvoa.
Teemme eettiset ohjeet näkyviksi
On tärkeää, että eettiset työohjeet ovat esillä fyysisissä tiloissa ja tapahtumissa ja niistä viestitään eri kanavissa. Esimerkiksi oppimisen ja sivistyksen tiedekeskus Sopen kävijä löytää turvallisemman tilan ohjeet ovenpielestä ennen näyttelyyn astumistaan. Verkkotapahtumissa voimme heijastaa ohjeet ruudulle ennen tilaisuuden alkua ja ohjeistaa vuorovaikutusta keskusteluetiketillä.
Seuraamme ja reagoimme
Kvs-säätiön eettiset ohjeet ovat osa kokonaisuutta, johon kuuluvat eettiset periaatteet, työyhteisön ja johtamisen pelisäännöt sekä whistleblowing-ilmoituskanava. Eettiset periaatteet perustuvat arvoihimme, jotka ovat yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys ja uteliaisuus. Siten ne ovat strategiamme vankka perusta.
Sivistyksen turvaverkossa jokainen voi kokea osallisuutta ja toimijuutta.
Koska toimintaympäristön on jatkuvassa muutoksessa, päivitämme eettisiä työohjeita säännöllisesti. Otamme huomioon yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset, kuten tekoälyn käytön yleistymisen tai yhdenvertaisuutta edistävän rekrytoinnin.
Näin vahvistamme sivistyksen turvaverkkoa, jossa jokainen voi kokea osallisuutta ja toimijuutta, kun rakennamme arkisivistyksen yhteiskuntaa ja kestävää tulevaisuutta.
Lisää aiheesta
Näin pääset alkuun organisaatiosi eettisten ohjeiden laatimisessa
- Perusta työryhmä.
- Tutustukaa muiden organisaatioiden ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) eettisiin ohjeisiin.
- Kirjoittakaa yhdessä ohjeiden ensimmäinen luonnos.
- Työstäkää, arvioikaa ja viilatkaa ohjeita työpajoissa.
- Viestikää ohjeista organisaation sisäisissä ja ulkoisissa kanavissa.
- Testatkaa ohjeita työn arjessa ja korjatkaa niitä palautteen perusteella.